Με κοινή επιστολή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα  και Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη οι Σύνδεσμοι Ένδυσης και Υπόδησης ΣΕΠΕΕ, ΣΚΕΕ και ΕΛΣΕΒΒΥΕ ζήτησαν την άμεση λήψη μέτρων στήριξης  των κλάδων ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας και υπόδησης λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του Κορονοϊού.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής.
Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2020
ΑΘ/κβ – 9819
ΠΡΟΣ:

– Κύριο Χρήστο Σταϊκούρα
Υπουργό
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

– Κύριο Σπυρίδωνα – Άδωνη Γεωργιάδη
Υπουργό                                                                                                            ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Αξιότιμε  κύριε  Υπουργέ,,

Οι αρνητικές επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία γίνονται καθημερινά ακόμη πιο έντονες στις επιχειρήσεις των κλάδων ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας– υπόδησης.

Η ζήτηση τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές πελάτες μας έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Με την υποχρεωτική διακοπή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από αύριο Τετάρτη 18/03/2020, η λειτουργία όλων των παραγωγικών επιχειρήσεων των κλάδων μας τόσο για λόγους οικονομικούς όσο και για λόγους ασφαλείας των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου θα πρέπει να περιορισθεί.

Προτείνουμε  όπως:
Α)  με Κυβερνητική  απόφαση  να προβλεφθεί η  άμεση παύση λειτουργίας των επιχειρήσεων των κλάδων Ένδυσης -Κλωστοϋφαντουργίας –Υπόδησης ( με εξαίρεση των εταιριών που παράγουν αναλώσιμα είδη για νοσοκομεία) έως τέλος Απριλίου. και να επανεκτιμηθεί η κατάσταση μετά την ημερομηνία αυτή.
Ωστόσο με την απόφαση αυτή είναι αναγκαίο να δίδεται η δυνατότητα επιλογής  σε όσες επιχειρήσεις επιθυμούν για λόγους λειτουργικούς (υποστήριξης e-shops καταστημάτων ή εκτέλεσης κάποιων παραγγελιών εξωτερικού και προετοιμασία οριστικής επαναλειτουργίας; ) να  παραμένουν ανοικτές με προσωπικό ασφαλείας που οι ίδιες θα προσδιορίσουν  με βάσει τις ανάγκες

Β) το πάγωμα όλων των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο , των ασφαλιστικών οργανισμών και των τραπεζών.

Γ) την κάλυψη του εισοδήματος των απασχολουμένων για το εν λόγω διάστημα, που θα αναλάβει το Δημόσιο με σχετικές του αποφάσεις.

Δ)την έκδοση διευκρινιστικής απόφασης ότι στο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων από 18/3 συμπεριλαμβάνονται και όλα τα υποκαταστήματα των εταιριών στις οποίες ανήκουν.

Οι παραπάνω προτάσεις μας αφορούν ενέργειες  που στοχεύουν στην άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών  που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι επιχειρήσεις και οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις  στο άμεσο μέλλον.

Ως εκ τούτου επιβάλλεται άμεσα,, να σχεδιαστεί από κοινού, πρόγραμμα  υποστήριξης της ανάπτυξης και των εξαγωγών των κλάδων μας εν όψει των νέων  συνθηκών που διαμορφώνονται στην αγορά προκειμένου να εξασφαλιστεί η  μεσο μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Με τιμή,

Για τον ΣΕΠΕΕ
Για τον ΣΚΕΕ
Για τον ΕΛΣΕΒΒΥΕ

Βασίλης Μασσέλος
Παντελής Κουρμπέλας
Ρότζερ Βρεχόπουλος
Πρόεδρος
Πρόεδρος
Πρόεδρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here