Τι σημαίνει το τέλος του νόμου 3869/2010 για την προστασία της πρώτης κατοικίας

0

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, παρουσία ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας, δηλαδή του αναπληρωτή υπουργού Στ. Πιτσιόρλα, του υφυπουργού Κ. Γιαννακίδη, αλλά και των γενικών και ειδικών γραμματέων ανακοίνωσε χθες με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, το τέλος της λεγόμενης “προστασίας της πρώτης κατοικίας” από πλειστηριασμούς για τους «κόκκινους δανειολήπτες».

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του www.banks.com.gr , το «νέο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας» δεν θα είναι νομοθετική ρύθμιση με συγκεκριμένα όρια και προϋποθέσεις, αλλά θα εδράζεται σε μια «συμφωνία κυρίων» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις διοικήσεις των τραπεζών.

Ο λόγος είναι απλός: Η Ευρωπαϊκή Ενιαία Εποπτική Αρχή των Τραπεζών, ο SSM της Φρανκφούρτης, επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει ένα ξεχωριστό όριο προστασίας για κάθε μία τράπεζα ξεχωριστά, ανάλογα με «την ποιότητα και την ποσότητα» του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων.

Οπως δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης:

  • «Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε για το μέλλον είναι ένας νόμος ο οποίος πάλι θα παρέχει προστασία σε αυτούς που θα έχουν ανάγκη, αλλά θα συνδέεται με την κατάσταση μετά την κρίση. Αυτό θα συνδέεται με την πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη, αλλά και με μια στεγαστική πολιτική που πρέπει να έχουμε ως χώρα».

Συμπέρασμα: Το νέο σύστημα θα είναι ανάλογο με την “προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χρέη προς το Δημόσιο.

  • Τα κατασχετήρια του Δημοσίου, ειδικά για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, δεν οδηγούν σε πλειστηριασμούς και εξώσεις φτωχών οικογενειών, απλώς «δεσμεύουν τα ακίνητα απαγορεύοντας κάθε μεταβίβαση».

Ο κρατικός προϋπολογισμός έχει προβλέψει ένα ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ για να στηρίξει τους πραγματικά οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες, καταβάλλοντας ένα μέρος της δόσης του κόκκινου δανείου. Παρά το γεγονός ότι το ποσό των 100 εκατ. ευρώ είναι εξαιρετικά χαμηλό, πέρυσι δεν εξαντλήθηκε και η κυβέρνηση ελπίζει φέτος και του χρόνου να το χρησιμοποιήσει για να αποφύγει δραματικές καταστάσεις εξώσεων φτωχών νοικοκυριών.

Από την πλευρά τους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε καθεστώς έντονης πίεσης από τον SSM και έχουν δεσμευτεί σε δραστική μείωση των κόκκινων δανείων σε επίπεδα μεταξύ 17% και 22% -ανάλογα με την τράπεζα- από τα σημερινά υψηλά 43%-54%, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.

Οι τέσσερις συστημκές τράπεζες καλούνται να «σβήσουν» 48 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων και ανοιγμάτων με όλους τους διαθέσιμους τρόπους και μεθόδους, δηλαδή με πωλήσεις χαρτοφυλακίων σε funds, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μαζικές εξώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ