Στις 51,7 μονάδες έκλεισε τον Φεβρουάριο ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI), υψηλότερα από τις 49,2 μονάδες του Ιανουαρίου. Τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν, σύμφωνα με την έρευνα, εκ νέου βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών για τις εταιρείες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα τέλος στο διάστημα επτά μηνών συνεχούς επιδείνωσης. Η ανάκαμψη της υγείας του τομέα παραγωγής αγαθών ήταν σε γενικές γραμμές μέτρια και η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2022. Στη συνολική ανάπτυξη συνέβαλλε η σταθερή αύξηση της παραγωγής των Ελλήνων κατασκευαστών τον Φεβρουάριο. Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο σφοδρότερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός έτους και ταχύτερος από την γενική τάση που επικρατεί στην ιστορία της έρευνας. Τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής αποδόθηκαν αρκετές φορές στη μεγαλύτερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών και στην εκ νέου αύξηση των νέων παραγγελιών.

Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου υπέδειξαν νέα άνοδο των νέων πωλήσεων σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, δίνοντας ένα τέλος στο διάστημα συνεχούς μείωσης που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022. Παρότι μόλις οριακός, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο δριμύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός έτους. Μέλη που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι η μεγαλύτερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών και η μείωση της αβεβαιότητας οδήγησαν στην ανάπτυξη. Ωστόσο, η περαιτέρω συρρίκνωση των νέων παραγγελιών εξαγωγών επηρέασε αρνητικά την αύξηση των συνολικών πωλήσεων.

Η υποτονική ζήτηση για ορισμένες εισροές ήταν, εν μέρει, η αιτία της βραδύτερης αύξησης της επιβάρυνσης του κόστους κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, καθώς, σύμφωνα με αναφορές, είχαν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών από την πλευρά των προμηθευτών. Το κόστος εισροών αυξήθηκε με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2020, έχοντας εξασθενήσει για τέταρτο συνεχή μήνα. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοιος με τον αντίστοιχο που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο. Οι Έλληνες κατασκευαστές υπέδειξαν απότομη αύξηση των τιμών πώλησης, καθώς οι εταιρείες εξακολούθησαν να μετακυλίουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες τους.

Οι νέες αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών έδωσαν ώθηση στις εταιρείες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, καθώς ο βαθμός επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός έτους. Οι αισιόδοξες προσδοκίες σχετικά με τις προοπτικές ως προς την παραγωγή μέσα στους επόμενους 12 μήνες προήλθαν από τις ελπίδες για περαιτέρω αύξηση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών.

Οι αυξημένες νέες παραγγελίες οδήγησαν σε νέο γύρο προσλήψεων προσωπικού κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών μηνών και με οριακό ρυθμό. Οι εταιρείες ανέφεραν, στο πλαίσιο της έρευνας, ότι ο αυξημένος αριθμός των εργαζομένων ήταν απαραίτητος, ώστε να εξυπηρετήσει τις αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής.

Ταυτόχρονα, οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν περαιτέρω συρρίκνωση των ανεκτέλεστων εργασιών. Η μείωση ήταν σε γενικές γραμμές έντονη, ωστόσο η βραδύτερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα έξι μηνών.

Παράλληλα, οι εταιρείες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα αύξησαν της αγοραστική τους δραστηριότητα με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2022, λόγω των αυξημένων νέων παραγγελιών. Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες εξακολούθησαν να μειώνουν τα αποθέματά τους, καθώς τα τρέχοντα αποθέματα ημικατεργασμένων προϊόντων και εισροών χρησιμοποιήθηκαν για τη συμπλήρωση της παραγωγής. Ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι τα αποθέματα προμηθειών μειώθηκαν, λόγω της επιδείνωσης των καθυστερήσεων στις παραδόσεις από την πλευρά των προμηθευτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ