Αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό εμφανίζεται για τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με τον δείκτη ζήτησης SDI, ο οποίος διαμορφώνεται από τον όγκο αναζητήσεων του Spitogatos. Πιο συγκεκριμένα, οι επισκέψεις στη Νο.1 ελληνική ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων από χρήστες που διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού ανέβηκαν τον τελευταίο μήνα κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.

Για την ακρίβεια, ως επί το πλείστον, ακίνητο στην Ελλάδα ψάχνουν κάτοικοι από την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Η.Π.Α., την Κύπρο, την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελβετία και τον Καναδά ενώ οι 10 πιο δημοφιλείς περιοχές για τους χρήστες από το εξωτερικό είναι η Γλυφάδα, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη, η περιοχή Κασσάνδρα στη Χαλκιδική, η ευρύτερη περιοχή που συμπεριλαμβάνει το Κολωνάκι και τον Λυκαβηττό, η Μύκονος, η Καβάλα και η Σιθωνία Χαλκιδικής.

Μέσα από έρευνα που διεξήχθη στην ιστοσελίδα σε 2.600 χρήστες από το εξωτερικό που αναζητούν ακίνητο στην Ελλάδα, προκύπτει ότι το 69,5% προσβλέπουν σε αγορά κατοικίας, έναντι 14,8% που προσβλέπουν σε ενοικίαση, ενώ το 8% αναζητούν οικόπεδο για αγορά, το 3,1% επαγγελματικό ακίνητο για αγορά, το 0,6% επαγγελματικό ακίνητο για ενοικίαση και ένα 4% λοιπές κατηγορίες.

Η συντριπτική πλειονότητα των δυνητικών αγοραστών από το εξωτερικό συνεχίζει ενεργά την αναζήτηση ακινήτου στην Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα, μόνο το 17% των χρηστών που ερωτήθηκαν αν θα προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια αγοράς ή ενοικίασης ακινήτου, τείνει προς το να αναβάλει την απόφασή του, ενώ το υπόλοιπο 83% που συνεχίζει ενεργά την αναζήτηση,   κατανέμεται κυρίως μεταξύ εκείνων που ανησυχούν, αλλά δεν προτίθενται να εγκαταλείψουν την ιδέα (24%) και εκείνων που αισθάνονται πιο αισιόδοξοι και συνεχίζουν την αναζήτηση (44%). Τέλος, το 13% δηλώνει πως η κατάσταση δεν επηρεάζει καθόλου την απόφασή τους, ενώ ένα 2% είχε ήδη προχωρήσει σε ενέργειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στο 17% των χρηστών που κρίνουν σκόπιμο να αναβάλουν την αγορά ή ενοικίαση ακινήτου, οι προβληματισμοί ποικίλλουν: για το 48,3% των χρηστών αυτών κύριος λόγος αναβολής είναι η απειλή μιας επικείμενης οικονομικής κρίσης που θα θέσει σε κίνδυνο το χρέος τους, το 27,1% υποθέτουν ότι μπορεί να υπάρξει μείωση τιμών λόγω της πανδημίας, το 18,6% ανησυχούν για τη σταθερότητα του εισοδήματός τους, ενώ το 5,9% όσων ενδιαφέρονται για αγορά ακινήτου δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν στεγαστικό δάνειο.

Σχετικά με την προοπτική τους για την επόμενη μέρα της οικονομίας, το 47,4% των χρηστών αυτών πιστεύουν ότι θα οδηγήσει σε οικονομική ύφεση, το 23,1% πιστεύουν ότι θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη με αργά βήματα, κατά 15,1% πιστεύουν ότι θα υπάρξει οικονομική άνθηση με την επανέναρξη όλων των δραστηριοτήτων, ενώ ένα 14,4% πιστεύουν ότι θα υπάρξουν περιορισμένες οικονομικές απώλειες.

*Το 83% αφορά τους χρήστες κατά τη χρονική περίοδο 30 Απριλίου έως και 25 Μαΐου που συνέχισαν να μπαίνουν στο Spitogatos και να ψάχνουν για ακίνητο

«Πάντα υπήρχε ενδιαφέρον στην περιοχή από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από την Κίνα, όμως αυτή την περίοδο είναι σε ύφεση καθώς υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες και κακή ψυχολογία. Συμβόλαια που ήταν εν εξελίξει έχουν παγώσει, οι ενδιαφερόμενοι αδυνατούν να κάνουν πληρεξούσια στα προξενεία και το ενδιαφέρον είναι περισσότερο ερευνητικό παρά ουσιαστικό.», δήλωσε σχετικά ο Αντώνης Νίνος του BROKERHOUSE Real Estate, στη Γλυφάδα.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Ακάλεστο του SCOPAS REAL ESTATE, στην Πάρο «η ζήτηση από το εξωτερικό έχει επανέλθει στα ίδια επίπεδα με πριν την πανδημία και λαμβάνουμε καθημερινά αιτήματα με τα περισσότερα να προέρχονται από Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία και Βέλγιο.»

«Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τη Ρόδο παραμένει αμείωτο, κυρίως από Αυστραλία, Αγγλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία και Σκανδιναβικές χώρες. Τα αιτήματα μειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα χωρίς όμως να σταματήσουν και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω, καθώς το νησί είχε ελάχιστα κρούσματα.» δήλωσε από την πλευρά του ο Ανδρέας Κατσουλίδης του AKTA-Bee Real Estate, στη Ρόδο.

Τέλος σύμφωνα με τον Γιώργο Τσιγαρά των Halkidiki Properties Real Estate και Greek Properties Group «παρατηρείται 15% αύξηση σε αιτήματα ενδιαφέροντος από το εξωτερικό σε σχέση με πέρυσι και 45% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, για τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον για Χαλκιδική είναι πιο έντονο από Σερβία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ για Θεσσαλονίκη μεγάλη αύξηση εμφανίζεται από το Ισραήλ τη Βουλγαρία και τη Γερμανία».

«Μετά την πρόσκαιρη μείωση τις πρώτες 2-3 εβδομάδες της πανδημίας, από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου παρατηρήσαμε μια σταθερή αύξηση της διεθνούς επισκεψιμότητας όλων των ελληνικών ιστοσελίδων του δικτύου μας, η οποία μέχρι το Πάσχα είχε επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα. Παράλληλα τον Μάιο πραγματοποιήθηκε ιστορικό υψηλό τόσο της εγχώριας, όσο και της διεθνούς επισκεψιμότητάς μας.» δήλωσε σχετικά ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός και συμπλήρωσε: «Σημαντικό ποσοστό των χρηστών από το εξωτερικό, μας είπε ότι κάνει περισσότερο έρευνα αγοράς ή/και συζητά με αγγελιοδότες, καθότι για πρακτικούς λόγους δεν μπορούσε να προχωρήσει σε επίσκεψη ή συναλλαγή λόγω των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, και πέραν της συγκεκριμένης έρευνας, είμαστε σε θέση να παρατηρούμε τη ζήτηση και τις τάσεις της αγοράς στο αρχικό τους στάδιο και τα τωρινά δεδομένα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη της αυξημένης αυτής ζήτησης και τις νέες ισορροπίες που θα δημιουργηθούν στην αγορά. Μπορούμε, ωστόσο, να πούμε με βεβαιότητα ότι, με βάση τα δεδομένα μας, αυτή την περίοδο ο κόσμος ψάχνει περισσότερο από ποτέ.»

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2020 σε 2.600 χρήστες από το εξωτερικό που αναζητούν ακίνητο τον τελευταίο μήνα μέσω του Spitogatos.gr, εκ των οποίων 68,4% άνδρες και 31,6% γυναίκες, ηλικίας 18-24 ετών (3,6%), 25-34 ετών (11,1%), 35-44 ετών (20,5%), 45-54 ετών (30,9%) και άνω των 55 ετών (34%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ