Σε 154 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2017 οι τόκοι-έσοδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που διακρατεί στο πλαίσιο του προγράμματος για τις αγορές τίτλων (Securities Markets Programme – SMP), σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα στο πλαίσιο της δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων για το 2017.

Το 2016 οι τόκοι-έσοδα από τους ελληνικούς τίτλους είχαν ανέλθει σε 185 εκατ. ευρώ.

Σύνολο τίτλων που διακρατούνται στο πλαίσιο του SMP

[1] Οι τίτλοι που διακρατούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος για τις Αγορές Τίτλων αποτιμώνται στο αναπόσβεστο κόστος (κόστος κτήσης προσαρμοσμένο με τις αποσβεσθείσες υπέρ ή υπό το άρτιο διαφορές).
[2] Τα σύνολα ενδέχεται να μην αθροίζονται στο ακέραιο λόγω στρογγυλοποιήσεων.
Μικρή αύξηση κερδών το 2017

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ σε σχετική ανακοίνωση, οι ελεγχθείσες οικονομικές καταστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το 2017 δείχνουν ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 82 εκατ. ευρώ, σε 1.275 εκατ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των καθαρών τόκων-εσόδων από το χαρτοφυλάκιο δολαρίων ΗΠΑ και το χαρτοφυλάκιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (asset purchase programme – APP).

Το 2017 οι καθαροί τόκοι-έσοδα ανήλθαν συνολικά σε 1.812 εκατ. ευρώ (2016: 1.648 εκατ. ευρώ). Οι καθαροί τόκοι-έσοδα επί των συναλλαγματικών διαθεσίμων αυξήθηκαν σε 534 εκατ. ευρώ (2016: 370 εκατ. ευρώ) ως αποτέλεσμα της αύξησης των τόκων-εσόδων από το χαρτοφυλάκιο δολαρίων ΗΠΑ. Οι καθαροί τόκοι-έσοδα από το πρόγραμμα APP αυξήθηκαν κατά 140 εκατ. ευρώ σε 575 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων αγορών τίτλων στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος. Αντιθέτως, οι καθαροί τόκοι-έσοδα από το Πρόγραμμα για τις Αγορές Τίτλων (Securities Markets Programme – SMP) μειώθηκαν, λόγω εξοφλήσεων, σε 447 εκατ. ευρώ (2016: 520 εκατ. ευρώ). Οι τόκοι-έσοδα της ΕΚΤ από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που διακρατεί στο πλαίσιο του προγράμματος SMP ανήλθαν σε 154 εκατ. ευρώ (2016: 185 εκατ. ευρώ).

Τα πραγματοποιηθέντα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις μειώθηκαν σε 161 εκατ. ευρώ (2016: 225 εκατ. ευρώ). Η μείωση των καθαρών πραγματοποιηθέντων κερδών οφειλόταν κυρίως στα χαμηλότερα κέρδη από μεταβολές τιμών από τους τίτλους σε δολάρια ΗΠΑ.

Οι αποσβέσεις ανήλθαν σε 105 εκατ. ευρώ (2016: 148 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω της μείωσης της αγοραίας αξίας ορισμένων τίτλων που διακρατούνται στο χαρτοφυλάκιο δολαρίων ΗΠΑ σε συνδυασμό με την αύξηση των σχετικών αποδόσεων.

Στους τίτλους που διακρατούνται στα χαρτοφυλάκια νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, οι οποίοι αποτιμώνται στο αναπόσβεστο κόστος (κόστος κτήσης προσαρμοσμένο με τις αποσβεσθείσες υπέρ ή υπό το άρτιο διαφορές) και υπόκεινται σε έλεγχο απομείωσης της αξίας τους, διενεργούνται έλεγχοι απομείωσης αξίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων, δεν καταγράφηκαν ζημίες λόγω απομείωσης αξίας σε αυτά τα χαρτοφυλάκια.

Τα τέλη που επιβλήθηκαν στις εποπτευόμενες οντότητες ανήλθαν σε 437 εκατ. ευρώ (2016: 382 εκατ. ευρώ). Αυτά τα τέλη επιβάλλονται για την κάλυψη των δαπανών της ΕΚΤ που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησης των εποπτικών της καθηκόντων. Η αύξηση το 2017 αφορά κατά κύριο λόγο τις εργασίες που σχετίζονται με τη στοχευμένη αξιολόγηση των εσωτερικών υποδειγμάτων (targeted review of internal models – TRIM).

Οι συνολικές δαπάνες προσωπικού και οι λοιπές διοικητικές δαπάνες αυξήθηκαν σε 535 εκατ. ευρώ (2016: 467 εκατ. ευρώ) και 539 εκατ. ευρώ (2016: 487 εκατ. ευρώ) αντίστοιχα, λόγω της αύξησης των δαπανών που συνδέονται με την άσκηση των εποπτικών καθηκόντων της ΕΚΤ.

Το καθαρό κέρδος της ΕΚΤ διανέμεται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) της ζώνης του ευρώ. Κατόπιν σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε ενδιάμεση διανομή κερδών ύψους 988 εκατ. ευρώ προς τις ΕθνΚΤ της ζώνης του ευρώ στις 31 Ιανουαρίου 2018. Κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διανείμει τα εναπομένοντα κέρδη ύψους 287 εκατ. ευρώ στις 23 Φεβρουαρίου 2018.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ