Εναλλακτικές πηγές κεφαλαιακής ενίσχυσης, προκειμένου να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων και τη στήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αναζητούν οι τράπεζες, προχωρώντας σε «πράσινες» τιτλοποιήσεις, ύψους περίπου εννέα δισ. ευρώ. 

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε πρόσφατα τη σύναψη δεσμευτικών συμφωνιών για τρεις συνθετικές τιτλοποιήσεις, ύψους 2,7 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν τόσο στεγαστικά, όσο και δάνεια προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, με την ίδια να αποκτά ασφάλιστρο προστασίας έναντι πιστωτικών ζημιών με τη μορφή χρηματοοικονομικής εγγύησης. Είχε προηγηθεί το project Ermis (1 και 2), συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. 

Η Alpha Bank από την πλευρά της, ολοκλήρωσε συνθετική τιτλοποίηση εξυπηρετούμενων μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, ύψους 650 εκατ. ευρώ (project Tokyo), ενώ στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου ολοκλήρωσε και το project Aurora, ύψους 1,9 δισ. ευρώ. 

Η Eurobank έχει προς ώρας ολοκληρώσει δύο συνθετικές τιτλοποιήσεις ενήμερων δανείων προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, με την κωδική ονομασία Waive I και II, ενώ στον… χορό αναμένεται να μπει και η Attica Bank, η οποία έχει δεσμευθεί για δείκτη NPE κάτω του 5%.

Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), τόσο ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών (Common Equity Tier 1 − CET1), όσο και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου (Total Capital Ratio − TCR) σε ενοποιημένη βάση, υποχώρησαν ελαφρά τον Μάρτιο του 2022 σε 12,2% και 15% αντίστοιχα (από 12,6% και 15,2% αντίστοιχα τον Δεκέμβριο του 2021). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ο μεσοσταθμικός δείκτης CET1 διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 σε 15,7%, ενώ ο δείκτης TCR σε 19,6%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ