1ον. Δηλώσαμε ξεκάθαρα, από την πρώτη στιγμή, πως ό,τι χρειάζεται το Υπουργείο Υγείας ως επιπλέον χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, το έχει!

Έτσι ενισχύθηκε και συνεχίζει να ενισχύεται το σύστημα υγείας, με τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, επιπλέον του υφιστάμενου Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας.

2ον. Νομοθετήθηκαν διευκολύνσεις πρόσβασης στην εργασία, για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά, μέσω ευελιξίας ως προς τα ωράρια εργασίας, εξ αποστάσεως εργασίας και δυνατότητας λήψης άδειας ειδικού σκοπού.

Το Δημόσιο συμμετέχει στον επιμερισμό του κόστους.

3ον. Μειώθηκε στο 6%, από 24%, ο ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορονοϊό, όπως είναι οι μάσκες, τα γάντια και τα αντισηπτικά.

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χορήγηση απαλλαγής από δασμούς και ΦΠΑ εισαγωγής, σε είδη, ιατρικές συσκευές, εξοπλισμό και υλικά που κρίνονται αναγκαία για την αποφυγή της μετάδοσης της πανδημίας.

4ον. Χορηγείται σε 1,7 εκατομμύρια μισθωτούς, που καλύπτουν τους 8 στους 10 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 800 ευρώ.

Αυτή η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψηφιστέα.

Παράλληλα όμως, και αυτό αποκρύπτεται από την Αντιπολίτευση, δίνονται και άλλες προβλέψεις: καλύπτουμε τις ασφαλιστικές εισφορές τους, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες.

Επίσης, στους εργαζόμενους αυτούς παρέχεται αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Επιπρόσθετα προβλέπεται αναστολή καταβολής δόσεων προς τον ΕΦΚΑ.

Και φυσικά καλύπτονται όλοι οι μισθωτοί με πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

5ον. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του.

Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους.

Οι επιχειρήσεις που δεν καλύπτονται από τις μέχρι σήμερα προβλέψεις της Πολιτείας, πρέπει να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα στις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες.

Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων σε επιχειρήσεις τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το ποσό του Δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό!

Επιπλέον, όπως έχουμε δεσμευτεί, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό – πάσης φύσεως προσωπικό – , οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση, παροχή ηθικής αναγνώρισης!

Εκτιμούμε μέχρι τις 10 Απριλίου!

6ον. Λήφθηκαν μέτρα προστασίας, μέσα από διαφορετικά σχήματα, για 800.000 επιχειρήσεις, δηλαδή περίπου 8 στις 10 νομικά πρόσωπα.

Για τις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις, δηλαδή για το 99% αυτών που καλύπτουμε, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία.

Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού, ποσοστού ύψους 25% της αξίας του ΦΠΑ, πληρωτέου το μήνα Απρίλιο, που θα εξοφληθεί ολοσχερώς και εμπρόθεσμα μέχρι τέλος Απριλίου, με οφειλές των ίδιων προσώπων που είναι βεβαιωμένες ή πρόκειται να βεβαιωθούν από τη φορολογική διοίκηση και οι οποίες είναι πληρωτέες από τον Μάιο και μετά.

Τονίζεται ότι προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας!

7ον. Καλύπτονται επιπλέον, μέσα από διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που συνιστούν το 75% του συνόλου.

8ον. Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για την περαιτέρω άμεση στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας και πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Το συνολικό ύψος του χρηματοδοτικού σχήματος, για τον μήνα Απρίλιο μόνο, είναι 1 δισ. ευρώ.

Η ενίσχυση θα χορηγηθεί προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, μέσω του TAXIS.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα θα πρέπει να εγγραφούν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport), από αργά σήμερα το βράδυ ή, το αργότερο, αύριο το πρωί έως τις 10 Απριλίου.

Οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν το σχήμα, καταλαμβάνονται από τη Δευτέρα από τη ρήτρα μη απολύσεων.

9ον. Επιπροσθέτως:

  • Θα αξιοποιηθούν 1,8 δισ. ευρώ από το Ειδικό Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
  • Θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικό ταμείο για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, με πόρους του ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Το ταμείο αυτό θα εγγυηθεί δάνεια άνω των 3,5 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Το ποσό αυτό μπορεί και να αυξηθεί, ανάλογα με τη ζήτηση του προϊόντος.

Οι εγγυήσεις θα αφορούν δάνεια κεφαλαίου κίνησης.

  • Θα διατεθεί ρευστότητα στις τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου αυτές να χορηγήσουν νέα επιχειρηματικά δάνεια, ύψους 2 δισ. ευρώ. Εκτιμώ ότι μετά από σχετικές αποφάσεις του Eurogroup της επόμενης Τρίτης τα ποσά θα είναι ακόμα μεγαλύτερα.
  • Δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Όπως ανέφερε πριν ο Πρωθυπουργός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τη σχετική ευελιξία για την αξιοποίηση ακόμα περισσότερων πόρων.

10ον. Διαμορφώνονται μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

Για το σκοπό αυτό διατίθεται, από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρχικά, ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα.

Πρόσθετες πρωτοβουλίες στήριξης αναλαμβάνουμε και για κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι μεταφορές, η ενέργεια κ.ά.

11ον. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.

12ον. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, στηρίζοντας όμως και την κουλτούρα της συνέπειας στις πληρωμές, γι’ αυτούς που μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

13ον. Προχωράμε σε παρέμβαση στην αγορά ακινήτων, σε μία λογική διαμοιρασμού του βάρους αυτής της δύσκολης κατάστασης.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

Παράλληλα, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών.

14ον. Χορηγείται παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, σε όσους το δικαίωμα επιδότησης έληξε το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Επίσης, ενεργοποιούνται άμεσα το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 36.500 άνεργους, όπως επίσης και όλα τα προγράμματα στήριξης των ανέργων του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ.

Τέλος, από τον μήνα Μάιο θα ξεκινήσουν προγράμματα που θα αφορούν περίπου 100.000 ανέργους.

15ον. Προβλέπεται, και είναι ήδη σήμερα σε τροπολογία, Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός, με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του Υπουργείου Οικονομικών που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση μέτρων προστασίας την δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό.

Οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται κατά 5 δισ. ευρώ.

Αυτό απαιτείται διότι:

  • Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.
  • Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ.
  • Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση διαμορφώνεται στα 1,4 δισ. ευρώ.
  • Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Αυτή η επιβάρυνση, μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για τη δημόσια υγεία, την «επιστρεπτέα προκαταβολή» για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης τους, και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, ανέρχονται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ.

Και αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνουν την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here