Ξεκινώντας ο Σεπτέμβριος, η αγορά συνεχίζει να τηρεί στάση αναμονής, με σχετικά χαμηλούς όγκους, περιμένοντας: τις δηλώσεις από το EWG, που θα δείξουν τις προθέσεις των Δανειστών, τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, που θα ξεδιπλώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για την υλοποίηση των ήδη ψηφισθέντων μέτρων και τυχόν αποκλίσεις από αυτά, την αναδιάρθρωση στάθμισης των διεθνών δεικτών MSCI, που θα καθορίσουν και τις τυχόν αλλαγές στις εισροές στο ελληνικό χρηματιστήριο, τις ανακοινώσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών, για να επανακαθορίσουν τις αποτιμήσεις τους και τις προοπτικές τους μέχρι το τέλος του έτους.

Αν και μπήκαμε στον Σεπτέμβριο, η θερινή ραστώνη συνεχίζεται, και οι διεθνείς επενδυτές, προς το παρόν, απέχουν. Ο απαραίτητος καταλύτης (πολιτικός ή οικονομικός) που θα ξυπνήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, με σημαντική αύξηση όγκων, δεν φαίνεται προς ώρας στον ορίζοντα και η πίεση σε όλο το εύρος των αναδυόμενων αγορών αυξάνει την ανησυχία.
Η καμπύλη επιτοκίων του ελληνικού χρέους, ακόμη και μετά την πολυδιαφημισμένη λήξη των μνημονίων, δεν άλλαξε τη μεσοχρόνια εικόνα της, ανεβάζοντας ξανά το 10ετές ομόλογο άνω του 4,20%.

Στο διεθνές περιβάλλον, τα προβλήματα αρχίζουν να βγαίνουν «κάτω από το χαλί». Ο εμπορικός πόλεμος (ΗΠΑ και όλων των άλλων), το δυσθεώρητο παγκόσμιο κρατικό και ιδιωτικό χρέος, οι υψηλές αποτιμήσεις των ανεπτυγμένων αγορών, χωρίς ουσιαστική διόρθωση εδώ και πολλά έτη, αλλά και γεωπολιτικά θέματα υποβαθμίζονται και το ερώτημα είναι μέχρι πότε.

Ο «τυφώνας» που σαρώνει τις αναπτυσσόμενες αγορές συνεχίζεται αμείωτος, με Τουρκία, Βραζιλία, Αργεντινή αλλά και Ινδία να επηρεάζονται όχι μόνο όσον αφορά στις χρηματαγορές τους, αλλά και στις νομισματικές ισοτιμίες και στις τιμές των παραγόμενων πρώτων υλών τους.

Στο προσκήνιο έρχεται σιγά σιγά και η Κίνα, με πιέσεις στο γουάν, αλλά και στις χρηματαγορές της, και η συνέχεια θα εξαρτηθεί από το πότε οι ΗΠΑ (Τραμπ) θα επιβάλουν το επόμενο πακέτο δασμών.

Στην ελληνική οικονομία, το αν θα κρατήσουν οι «αχτίδες φωτός» που αρχίζουν να φαίνονται από πρόδρομους οικονομικούς δείκτες θα εξαρτηθεί από το τι θα ειπωθεί στη ΔΕΘ. Προς το παρόν, η ανάπτυξη κινείται σε μέτρια επίπεδα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών συνεχίζουν να γράφουν νέα ιστορικά υψηλά (εξαιτίας της υπερφορολόγησης) και τα υπερπλεονάσματα στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την ελληνική οικονομία.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι εισηγμένες προσπαθούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους και το πρώτο δείγμα του πόσο και ποιες το πέτυχαν θα το δούμε από την ανακοίνωση των 6μηνιαίων αποτελεσμάτων, αν και τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά.

Ο δείκτης τραπεζών θα αποτελέσει τη «λυδία λίθο» για την ελληνική χρηματαγορά το προσεχές διάστημα. Συνεχίζει να ταλαιπωρείται από τη φημολογία περί νέων αναγκαίων αυξήσεων κεφαλαίου, και η πορεία της ΕΤΕ μετά το reverse split της θα αποτελέσει πρόκριμα για την πορεία του κλάδου. Παλεύει ανεπιτυχώς, μέχρι τώρα, να λύσει ανοδικά το επίπεδο των 780-815 μονάδων. Τυχόν διάσπαση του επιπέδου θα δώσει δυναμική για προσέγγιση των 865 μονάδων. Μέχρι τότε, οι στηρίξεις του οριοθετούνται στο επίπεδο των 685-680 μονάδων, αποτελώντας και την τελευταία γραμμή άμυνας για αποφυγή των χειρότερων.

Όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω από τις 750-755 μονάδες σε ημερήσιο γράφημα, δεν αλλάζει την αρνητική εικόνα του. Η συνεχιζόμενη παραμονή κάτω από τον εκθετικό μέσο όρο των 200 ημερών του (773,16) μάς δημιουργεί ανησυχία, καθιστώντας τις 700 μονάδες κρίσιμο επίπεδο στήριξης, τυχόν διάσπαση του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα πέριξ των 685 και 660 μονάδων.

Αντίστοιχα, μόνο έγκυρη διάσπαση των 1980 μονάδων στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE25 μεγαλώνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση αρχικά των 2.030 μονάδων και στη συνέχεια των 2.100 μονάδων. Όσο ο δείκτης παραμένει κάτω από τον ημερήσιο εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών (2023,95) και με χαμηλούς όγκους, η τεχνική εικόνα παραμένει αρνητική, με σημαντικές στηρίξεις τις 1.860 και 1.830 μονάδες.
Συμπερασματικά, είναι προτιμότερο οι επενδυτές στην παρούσα συγκυρία να αναμείνουν την ανακοίνωση των κυβερνητικών εξαγγελιών από τη ΔΕΘ και τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτές στους διεθνείς επενδυτές και τους Δανειστές.

Η μελέτη των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων θα μας βοηθήσει στην επανεκτίμηση των υφιστάμενων επενδυτικών μας θέσεων, αλλά και στην επιλογή νέων τοποθετήσεων. Επιλέγουμε μετοχές και όχι δείκτες και η βοήθεια των επενδυτικών μας συμβούλων αλλά και τεχνικών εργαλείων είναι μονόδρομος. Η σημαντική αύξηση όγκων για πάνω από 2-3 μέρες θα αποτελέσει το καμπανάκι αλλαγής τάσης και εγρήγορσης των συμμετεχόντων.

του Λουκά Παπαϊωάννου, Fast Finance ΑΕΠΕΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ