Διαδικασίες κυρώσεων κατά της Κύπρου και της Μάλτας κινεί η Ε.Ε. με αφορμή τα προγράμματα “χρυσών διαβατηρίων” που παρέχουν σε εύπορους επενδυτές υπηκοότητα στην ΕΕ με αντάλλαγμα μια επένδυση.

Αξιωματούχος της Ένωσης δήλωσε ότι “τα προγράμματα αυτά παραβιάζουν το δίκαιο της ΕΕ και υπονομεύουν την ουσία της ιθαγένειας“.

Η Κύπρος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα αυτό μετά τις κατηγορίες εις βάρος ανώτερου κρατικού αξιωματούχου και νομοθέτη ότι επιχείρησαν να παρακάμψουν τους αυστηρούς κανόνες ελέγχου.

Το πρόγραμμα θα τερματιστεί την 1η Νοεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε, ωστόσο η Ε.Ε. κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία ότι σχεδιάζει να συνεχίσει την εξέταση των αιτήσεων που έχουν ήδη υποβληθεί.

Η παροχή του “χρυσού διαβατηρίου” υιοθετήθηκε μετά την οικονομική κρίση του 2013 που έφερε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και την ανάγκασε να δεχτεί ένα πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης από πιστωτές. Αντίστοιχα η Μάλτα έχει προσελκύσει πολλούς ξένους επενδυτές με τον ίδιο τρόπο.

Περίπου 4.000 κυπριακά διαβατήρια έχουν εκδοθεί σε επενδυτές στο πλαίσιο του προγράμματος, ενισχύοντας τα ταμεία της με περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ (8,25 δισεκατομμύρια δολάρια).

“Τα προγράμματα παραμένουν προς το παρόν σε ισχύ, και στα δύο  κράτη-μέλη, ωστόσο θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από άλλα παρόμοια”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Christian Wigand. “Στην πραγματικότητα η Μάλτα ενημέρωσε την Επιτροπή ότι προβλέπει παράταση του προγράμματος αυτού” πρόσθεσε.

Η Επιτροπή έχει δώσει προθεσμία δύο μηνών για αμφότερες τις χώρες προκειμένου να απαντήσουν σε προειδοποιητικές επιστολές και μπορεί τελικά να παραπέμψει το ζήτημα στο Δικαστήριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ