γράφει η “ξενοδόχος

  • «Δε δεχόμαστε κανέναν από τους  προβλεπόμενους περιορισμούς καθώς προτρέπουν είτε σε παύση της δραστηριότητας μας είτε σε φοροδιαφυγή».

Αυτό δηλώνουν οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητά τους μέσα από τις γνωστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες- Αirbnb, booking.com, Homeaway κ.τ.λ.– οι οποίοι αποφάσισαν να προχωρήσουν με κοινή ατζέντα και δράσεις, ύστερα από τις πληροφορίες που έχουν δεί το φώς της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα για την πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου να τεθούν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις σε τουρίστες, πέραν των  νέων φορολογικών ρυθμίσεων.

  • Οι τρεις σύλλογοι βραχυχρόνιων μισθώσεων και συγκεκριμένα ο Σύλλογος Οικονομίας Διαμοιρασμού ΣΟΔΙΑ, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων – Κατοικιών ΣΙΕΕΔΚΕ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. αποφάσισαν να συντονίσουν τις δράσεις τους και να εκπροσωπούν με μια φωνή τα συμφέροντα του κλάδου τους.

Η απόφαση ελήφθη στα γραφεία της ΠΟΜΙΔΑ, σε έκτακτη, κοινή συνάντηση των εκπροσώπων των σωματείων με το Προεδρείο της, εν όψει της σύστασης επιτροπής εργασίας από εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Τουρισμού, με σκοπό την ενεργοποίηση  περιοριστικών μέτρων εναντίον των ιδιοκτητών και διαχειριστών βραχυχρονίων μισθώσεων. Οι εκπρόσωποι θα ζητήσουν συμμετοχή τους στις εργασίες της Επιτροπής αυτής, και όχι ερήμην «καταδίκη» τους.

Σημειωτέον εδώ ότι με βάση τις πληροφορίες που έχουν βγεί προς τα έξω -χωρίς ωστόσο να υπάρχει επί του παρόντος κάποια επίσημη κυβερνητική θέση- μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι  ειναι ότι ενδέχεται να απαγορευτεί η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά αριθμό φορολογικού μητρώου δικαιούχου εισοδήματος, επιπλέον ότι κανένα ακίνητο δε θα επιτρέπεται να μισθώνεται για πάνω από 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος (δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου). Οπως προτείνεται, για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, το αντίστοιχο όριο θα είναι οι 60 ημέρες. Επιπλέον, για να μπορέσει κάποιος ενοικιαστής να μισθώσει το ακίνητο για περισσότερες από 9060, αντίστοιχα) ημέρες θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι το συνολικό εισόδημά του από την ενοικίαση ακινήτων μέσω Airbnb ή παρόμοιας πλατφόρμας, δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ανά έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις δικές τους προτάσεις καταρτίζουν και οι ξενοδόχοι μέσα από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και έχουν προαναγγείλει ότι θα τις καταθέσουν στις αρμόδιες Διευθύνσεις των υπουργείων Τουρισμού και Οικονομικών.

Από την πλευρά τους, οι τρείς Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο των βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων απαντώντας στο ότι περιοριστικά μέτρα έχουν ήδη επιβληθεί σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, υποστηρίζουν ότι μέτρα ελήφθησαν σε ήδη υπερκορεσμένες πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ κλπ., «ενώ στην Αθήνα απλώς ανακαινίζονται και αξιοποιούνται χιλιάδες κενά και αδιάθετα ακίνητα, για μια δραστηριότητα που λειτουργεί προς όφελος όλης της οικονομίας και της κοινωνίας».

Οι Σύλλογοι θεωρούν ότι είναι υποχρέωση όλων όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο να ακολουθούν τους νόμους που έθεσε η πολιτεία και να υποστηρίξουμε το Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής εκδίδοντας Αριθμό Μητρώου Ακινήτων για όλα τα ακίνητα που διατίθενται στις πλατφόρμες.

Επίσης, δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι, με κοινές θέσεις, να υποστηρίξουν τη δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Πολιτεία, στους αρμόδιους φορείς, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να διοργανώσουν από κοινού δράσεις για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα θετικά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ