Το σενάριο διαμόρφωσης της συμμετοχής των πολιτών στα φάρμακα βάσει εισοδηματικών κριτηρίων επανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στη διακομματική επιτροπή της Βουλής για το φάρμακο.

Η πρόταση δεν είναι καινούργια. Το είχε διατυπώσει και η πρώτη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Την πρόθεση για τη θεσμοθέτηση σχετικής μείωσης της επιβάρυνσης των πολιτών έχει εκφράσει ο Ανδρέας Ξανθός και από τη θέση του Υπουργού.

Στη μεταμνημονιακή και προεκλογική φυσικά περίοδο φαίνεται πως η αλλαγή είναι, ίσως, πιο πιθανόν να υλοποιηθεί. Σύμφωνα, δε, με τον κ. Ξανθό η μείωση στη συμμετοχή δεν θα βασίζεται μόνο σε εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και στη χρονιότητα της νόσου.

Η αδυναμία υλοποίησης της μέχρι σήμερα, βέβαια, δείχνει πως δεν πρόκειται για μια απλή διαδικασία. Το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Υπουργός λέγοντας πως «η όποια ελάφρυνση υπάρξει στη συμμετοχή του πολίτη στο κόστος θα έχει δημοσιονομική επίπτωση, δηλαδή θα επιβαρύνει είτε το κράτος είτε τους άλλους εμπλεκόμενους στην αγορά φαρμάκου [φαρμακευτικές εταιρίες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία, μέσω clawback]».

«Άρα πρέπει με μετρημένο τρόπο να κάνουμε τα βήματα που χρειάζεται», προσέθεσε, υποστηρίζοντας πως βρίσκεται σε συζητήσεις με τη φαρμακοβιομηχανία. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα, η Αριστοτέλους εξίσωσε τη λιανική τιμή με την ασφαλιστική, δηλαδή κατήργησε τη συμμετοχή, σε όποιους επιλέγουν γενόσημο.

Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική

Στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής για το Φάρμακο, ο Υπουργός επανέλαβε τα σχέδια του για αλλαγές στο μοντέλο τιμολόγησης και την πολιτική αποζημίωσης (με αλλαγή του ισχύοντος αλγόριθμου), την ανάδειξη του ρόλου των επιτροπών αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης (που εκτίμησε ότι θα επιτρέψουν την αύξηση των δυνατοτήτων της πολιτείας να καλύψει περισσότερες φαρμακευτικές δαπάνες), αλλά και την αναβάθμιση του ρόλου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τα οποία είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα.

Ανακοίνωσε, παράλληλα, την εισαγωγή κλειστού προϋπολογισμού για τα παράγωγα αίματος, εντός της νοσοκομειακής δαπάνης, με τις εταιρίες να επιβαρύνονται μόνο από την υπέρβαση που αφορά τα παράγωγα.

Την ίδια ώρα, η Αριστοτέλους φαίνεται πως δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα εισαγωγής κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία, με τον κ. Ξανθό να τη χαρακτηρίζει «δομικό μέτρο που θα οδηγήσει σε δικαιότερη κατανομή της υπέρβασης».

«Υπάρχει μεθοδολογία. Λαμβάνουμε υπόψη δεδομένα και καλές πρακτικές άλλων χωρών της Ευρώπης, που θα προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε και στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και στην καταγεγραμμένη ζήτηση των προηγούμενων ετών, ώστε να βρούμε μια ισορροπία που θα διασφαλίζει πως κάθε επιμέρους θεραπευτική κατηγορία και κατ’ επέκταση ομάδα φαρμάκου, θα διαχειρίζεται ένα συγκεκριμένο budget, που θα μπορεί αξιοπρεπώς να καλύψει τις ανάγκες».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Υπουργό ολοκληρώνονται 3 κεντρικοί διαγωνισμοί για την προμήθεια αρκετών δραστικών ουσιών στα νοσοκομεία, που θα οδηγήσουν σε ουσιαστικές εξοικονομήσεις.

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ