Χωρίς συγκεκριμένο, λογικό και απτό αποτέλεσμα, συνεχίζονται σήμερα οι διμερείς και πολυμερείς διαπραγματεύσεις των 27 Ευρωπαίων ηγετών για το σχέδιο στήριξης των οικονομιών που επλήγησαν από την πανδημία CoViD-19. Oι διαβουλεύσεις συνεχίζονται  σήμερα Δευτέρα, για 4η μέρα, με σκοπό να γεφυρωθούν οι διαφωνίες, ωστόσο εάν δεν υπάρξει συμφωνία τότε νέα Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος Αυγούστου 2020 για το Ταμείο Ανάκαμψης.

  • Τα 750 δισεκ. ευρώ που προτείνεται να διαθέτει το Ταμείο Ανάκαμψης θα συγκεντρωθούν, εξ ονόματος όλων των χωρών μελών, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αγορές κεφαλαίων.
  • Θα πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα προς τη βαθύτερη ολοκλήρωση. Κατόπιν, το ποσό αναμένεται να διατεθεί κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Ιταλία, Ισπανία…) που υπέστησαν τα βαρύτερα χτυπήματα από την πανδημία.

Μετά τις 4 τα ξημερώματα, ο Σαρλ Μισέλ ξεκίνησε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλους τους ηγέτες, με σκοπό να βρεθεί μία λύση που θα αφήσει όλες τις πλευρές ικανοποιημένες.

  • «Η ερώτηση είναι η ακόλουθη: είναι οι 27 ηγέτες, οι υπεύθυνοι για τους λαούς της Ευρώπης, ικανοί να χτίσουν ευρωπαϊκή ενότητα και εμπιστοσύνη; Ή μ’ ένα δάκρυ, θα παρουσιάσουμε το πρόσωπο μιας αδύναμης Ευρώπης, η οποία υπονομεύεται από την κακοπιστία;» εξήγησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Λίγο αργότερα ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ειδοποίησε τους επικεφαλής των κρατών να είναι έτοιμοι ώστε να συνεχιστεί το απόγευμα στις 17:15 (ώρα Ελλάδος) η Ολομέλεια, κάτι που από ορισμένους αξιωματούχους χαρακτηρίζεται ως θετικό γεγονός, καθώς ορισμένοι ηγέτες είχαν θέσει «τελεσίγραφο» πως δεν υπάρχει λόγος να συγκεντρωθούν όλοι μαζί εκτός και αν υπάρχει κάποια συμφωνία πάνω στα ποσά που θα αφορούν τα δάνεια και τις επιχορηγήσεις.

Ενδιαφέρον έχει δήλωση που αποδίδεται στον Ολλανδό πρωθυπουργό, ο οποίος τόνισε ότι στις 20 Ιουλίου κατά την διάρκεια της 4ης ημέρας της Συνόδου Κορυφής… “ίσως υπάρξει συμβιβασμός”.

Οι ηγέτες διαφωνούν όσον αφορά τον καταμερισμό των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και το ποιοι θα είναι οι όροι για τις χώρες που θα ωφεληθούν.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το πακέτο 1,8 τρισεκ. ευρώ για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ (Προϋπολογισμός 2021-2027).

Αυτή η σύνοδος αποτελεί την πιο κρίσιμη στιγμή για τα σχεδόν 70 χρόνια του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία και Φινλανδία είναι οι χώρες που φαίνεται πως βάζουν εμπόδια στη συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δεν έκρυψε την οργή του, το βράδυ της Κυριακής, για την αντίσταση που προβάλλουν οι χώρες αυτές στο να προσφερθεί μεγάλο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ιδίως με κοινό δανεισμό της ΕΕ, από τις αγορές, ως βοήθεια στα κράτη μέλη.

Η Κομισιόν προτείνει να συνδεθεί η χορήγηση ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης με το Κράτος Δικαίου.

Ωστόσο, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβενία εναντιώνονται στον όρο αυτό….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ