Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Την ώρα που η κινεζική ασφαλιστική εταιρεία Anbang αναδιπλώνεται και δρομολογεί κινήσεις αποεπένδυσης από περιουσιακά της στοιχεία στην Ευρώπη, στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση κινείται η «συμπατριώτισσά» της Ping An, η οποία φέρεται να αναζητά στόχους εξαγοράς στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά, με έμφαση στη Γερμανία.

Όπως δήλωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ping An Joanathan Larsen σε πρόσφατο συνέδριο στο Μόναχο, ο κινεζικός όμιλος –που επενδύει κάθε χρόνο σημαντικά ποσά σε ψηφιακά startups- θεωρεί τη Γερμανία «καρδιά» της αγοράς insurtech της Ευρώπης. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι ενώ οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρίες υποστηρίζουν γενικά την είσοδο insurtech στην αγορά, την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουν με καχυποψία την προοπτική ενίσχυσης του προφίλ των μεγάλων κινεζικών ασφαλιστικών ομίλων στον κλάδο, ιδίως στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών. Η Ping An που είχε έσοδα 85 δις. δολαρίων το α’ εξάμηνο του έτους, έχει οικοδομήσει ένα μεγάλο δίκτυο τεχνολογικών εταίρων στην Κίνα, το οποίο λειτουργεί ως εφαλτήριο για τη διεύρυνση των ψηφιακών της λειτουργιών. Η Ping An ελέγχει τον μεγαλύτερο ιδιωτικό όμιλο ασφαλειών υγείας στην Κίνα, καθώς και έναν πάροχο υπηρεσιών cloud και την Ping An Good Doctor, πλατφόρμα παροχής ιατρικών υπηρεσιών online, με πάνω από 230 εκατ. χρήστες.

«Η Ping An δημιουργεί καθετοποιημένες υπηρεσίες online to offline στους ταχέως αναπτυσσόμενους κλάδους υγείας και fintech προκειμένου να δισφαλίσει την αύξηση του κύκλου εργασιών της», σχολίασε ο Paul Schulte, ιδρυτής του Schulte Research International.

Οποιαδήποτε κίνηση της Ping An στην Ευρώπη θα γίνει με μεγάλη προσοχή και στην κατάλληλη στιγμή. 10 χρόνια πριν, ο όμιλος εισήλθε για πρώτη φορά στην ασφαλιστική αγορά της Γηραιάς Ηπείρου με την εξαγορά μεριδίου 5% στον όμιλο Fortis που κατέρρευσε στη συνέχεια, με αποτέλεσμα ο κινεζικός όμιλος να υποχρεωθεί σε διαγραφή περιουσιακών στοιχείων ύψους 2,3 δις. δολ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ