του Νίκου Κωτσικόπουλου

Θετικά μηνύματα στέλνουν οι αγορές ομολόγων για την ελληνική οικονομία, το αξιόχρεο και τις τράπεζες, σε μία περίοδο κατά την οποία αποκαλύπτεται ότι οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά των εκδόσεων κρατικών, αλλά και τραπεζικών ομολόγων στην Ευρώπη, που είναι οι μεγαλύτερες εταιρικές εκδόσεις.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς παρά τη χθεσινή μικρή έξαρση στις αγορές ομολόγων διεθνώς, επέστρεψε σήμερα πέριξ του 3,96% καθώς αναμένεται σήμερα ο χρησμός της DBRS που δεν αποκλείεται βεβαίως να είναι θετικός, αν και οι ειδικοί αναμένουν μόνον αναβάθμιση της εικόνας (outlook) κι όχι επενδυτική βαθμίδα σήμερα, έχοντας εστιάσει περισσότερο στη Standard & Poor’s τον Οκτώβρη. Βεβαίως αν έρθει το Investment Grade από τώρα θα είναι πάντα η πλέον ευπρόσδεκτη και σημαντική είδηση στην οικονομία, με το στοιχείο μικρής θετικής έκπληξης όσον αφορά το timing αλλά και της διπλής αναβάθμισης από τον καναδικό οίκο.

Στο μεταξύ στοιχεία της ΕΚΤ για τις εκδόσεις ομολόγων από κρατικές οντότητες, τράπεζες και επιχειρήσεις αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο οι εκδότες χρέους πορεύονται αντλώντας με αυξημένο κόστος ρευστότητα, εν μέσω κλίματος πληθωρισμού και αυξημένων επιτοκίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

-Οι μακροχρόνιες εκδόσεις κρατικών ομολόγων έχουν μειωθεί σημαντικά το 2023, οι βραχυχρόνιες κρατικές εκδόσεις με διάρκεια κάτω του έτους έχουν αυξηθεί αντίστοιχα ενώ οι τράπεζες της Ευρώπης έχουν επιδοθεί σε ράλι εκδόσεων τραπεζικών τίτλων στο τελευταίο 12μηνο, ενώ οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις το αποφεύγουν ευλαβικά.

-Αντίθετα οι ελληνικές τράπεζες μετά την έντονη δραστηριότητα του τελευταίου τριμήνου πέρυσι, έκαναν «κράτει» φέτος και περιορίστηκαν στα πολύ απαραίτητα αποβλέποντας ενδεχομένως και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

-Πράγματι φέτος η Eurobank έκανε μία έκδοση senior preffered νωρίς τον Ιανουάριο, ακολουθούμενη από το πρώτο AT1 της Alpha Bank. Τον Ιούνιο η Alpha επανήλθε με έκδοση senior preffered και ακολούθησε η Πειραιώς τον Ιούλιο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ