Ήταν το ένα από τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση. Η συζήτηση στο παρασκήνιο ήταν έντονη και οι “κοινωνικές πιέσεις” εκδηλώθηκαν σε πολλές περιπτώσεις.

Τελικά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με μία πολυσέλιδη – 111 σελίδες- γνωμοδότηση που εκδόθηκε υπό τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νίκο Σακελλαρίου, έκρινε ότι το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την επένδυση στο Ελληνικό είναι απολύτως σύμφωνο με τις Αρχές του Ελληνικού Συντάγματος.

Οι ανώτατοι δικαστές του ΣτΕ προειδοποιούν ότι πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια οι περιβαλλοντικές, πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές, νομοθετικές προβλέψεις και διατάξεις. Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι οι προβλεπόμενες κατασκευές, είναι σύμφωνες με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.

Όσον αφορά το “καυτό θέμα” των ουρανοξυστών, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι

  • «οι παρεκκλίσεις από τις πάγιες πολεοδομικές διατάξεις ως προς τους όρους δόμησης και τη δυνατότητα κατασκευής υψηλών κτιρίων, δικαιολογούνται για την εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος («έντονου» κατά τη διατύπωση του νόμου 4062/2012».

Νόμιμες και συνταγματικές κρίθηκαν και οι προβλεπόμενες «ήπιες επεμβάσεις στην ακτή, η αναβάθμιση της παραλίας και η δυνατότητα κατασκευής ενυδρείου, σε συνδυασμό άλλωστε και με την ευρύτερη ανάπλαση του Φαληρικού όρμου που έχει εγκριθεί».

Αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους και την πολιτιστική κληρονομία οι οποίοι είναι επισκέψιμοι, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι

  • « η αρχαιολογική έρευνα και η λήψη μέτρων προστασίας και συντήρησης των μνημείων, όπου αυτά κρίνονται αναγκαία, προηγούνται της ενάρξεως οποιουδήποτε τεχνικού έργου και ολοκληρώνονται εντός ευλόγου χρόνου με γνώμονα την έγκαιρη υλοποίηση του έργου»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ