• Ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων της Accenture, ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στη σύσταση και λειτουργία ενός επαγγελματικού ταμείου;

 

Η Accenture αποτελεί ηγέτιδα εταιρεία παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις στους τομείς στρατηγικής και συμβουλευτικής, διαδραστικών υπηρεσιών, τεχνολογίας και επιχειρησιακών λειτουργιών. Δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια και απασχολούμε πλέον περισσότερα από 1.000 στελέχη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο, επενδύουμε διαρκώς στους εργαζομένους μας, αναγνωρίζοντας την αξία τους ως βασικού παράγοντα διαφοροποίησής μας στην αγορά.

 

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα από τα πρώτα ιδιωτικά ΤΕΑ στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2017. Το έναυσμα είχε δοθεί 1-2χρόνια πριν, από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας μας Κυριάκο Σαμπατακάκη, ο οποίος είχε τη διορατικότητα από τότε να μιλήσει στη διοικητική μας ομάδα για την αξία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Και η αλήθεια είναι ότι αρχικά δυσκολευτήκαμε και εμείς να αντιληφθούμε πλήρως τη δυναμική του νέου αυτού σχήματος. Παρόλα αυτά κινηθήκαμε γρήγορα και ιδρύσαμε το ΤΕΑ της Accenture, το οποίο αποτελεί ένα δομημένο όχημα μακράς αποταμίευσης με σκοπό τη χορήγηση επαγγελματικής ασφαλιστικής προστασίας -πέραν της παρεχόμενης από την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, και συγκεκριμένα τη συνταξιοδοτική παροχή με τη μορφή εφάπαξ. Πρακτικά και ουσιαστικά θέλαμε ως Accenture να δώσουμε μια συνταξιοδοτική επιλογή στους εργαζόμενους, μια διέξοδο για την μετά-εργασιακή τους ζωή και μια ασφάλεια πως θα υπάρχει ένα επαρκές ποσό για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους.

  • Ποιο είναι το όραμα και οι φιλοδοξίες σας μέσω του ΤΕΑ Accenture;

Όραμα μας είναι το ΤΕΑ να ενισχύσει την αποταμιευτική συνείδηση των εργαζομένων μας, αποτελώντας μία έμπρακτη παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές καθώς εξασφαλίζει ένα ασφαλέστερο συνταξιοδοτικό μέλλον. Ταυτόχρονα είναι σαφής η πρόθεσή μας να ενισχύσουμε μία κουλτούρα υψηλής δέσμευσης και αφοσίωσης, ενισχύοντας τις εταιρικές αξίες της εμπιστοσύνης, της διαφάνειας και της καινοτομίας. Με βάση τα παραπάνω, επιτυγχάνουμε τη διατήρηση των στελεχών μας και την προσέλκυση νέων συναδέλφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελώντας ένα εργοδότη πρώτης επιλογής στον τομέα μας. Πρόσθετα, το ΤΕΑ Accentureείναι για εμάς ένα όχημα αναγνώρισης της συνεισφοράς και προσήλωσης των εργαζομένων μας στους εταιρικούς στόχους και την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.

  • Ποια τα πρακτικά οφέλη για τους εργαζομένους σας;

 

Τα μέλη μας απολαμβάνουν ένα αποταμιευτικό σύστημα, με βελτιωμένο φορολογικό καθεστώς, σε επίπεδο εισφορών και παροχών. Τα ποσά της αποταμίευσης επενδύονται από έμπειρη διαχειριστική ομάδα στοχεύοντας στη μέγιστη δυνατή απόδοση σε βάθος χρόνου, ενώ το λειτουργικό κόστος επιβαρύνει αποκλειστικά την εταιρεία. Μάλιστα, πιστεύοντας ένθερμα στον θεσμό καταβάλλουμε εργοδοτικές τακτικές εισφορές στα ανώτερα στελέχη μας ενώ παράλληλα κάθε μέλος έχει τη δυνατότητα καταβολής εθελοντικών εισφορών, με δυνατότητα αλλαγής της αποταμιευτικής του στρατηγικής δύο φορές το χρόνο, καθώς και τη δυνατότητα καταβολής έκτακτων εισφορών. Παράλληλα, προσανατολιζόμαστε στην παροχή εργοδοτικών εισφορών σε όλους τους εργαζομένους μας στο προσεχές μέλλον, θέλοντας να ενισχύσουμε περαιτέρω το αίσθημα ασφαλείας για το μέλλον των υπαλλήλων μας.

  • Πως κινηθήκατε για την προσέλκυση των συναδέλφων σας στο ΤΕΑ και ποια τα βασικά εργαλεία/ κίνητρα που προσφέρετε;

Για την προσέλκυση μελών σχεδιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εσωτερικής επικοινωνίας καθώς και ένα υπολογιστικόμοντέλο/εργαλείο ανάλυσης αποταμιευτικού οφέλους, βάσει του ποσοστού εισφορών που προτίθεται κάποιος να επενδύσει.Για τα εγγεγραμμένα μέλη, η εταιρεία παρέχει επίσης μία πρωτοποριακή on-line εφαρμογή, μέσω της οποίας τα μέλη έχουν άμεση εξατομικευμένη ενημέρωση για τις κινήσεις και την αξία των συσσωρευμένων εισφορών τους καθώς και πρόβλεψη για το ύψος των χρηματικών διαθεσίμων τους κατά τη συνταξιοδότηση. Μπορούν, επίσης, να αιτηθούν αλλαγές στο ύψος των εισφορών τους, να ενημερώσουν τα στοιχεία του μητρώου τους ή να κάνουν αίτηση καταβολής παροχής. Τέλος, οι όποιες εργοδοτικές εισφορές μελών που αποχωρούν από την εταιρεία και δεν έχουν θεμελιώσει όλα τα δικαιώματα εργοδοτικών εισφορών, δεν επιστρέφονται στην εταιρεία, αλλά αναδιανέμονται στα υπόλοιπα ενεργά μέλη του ΤΕΑ της Accenture.

  • Ποια είναι η αποδοχή του ταμείου μέχρι στιγμής; Ποια τα αποτελέσματα;

Το 2017 ξεκινήσαμε ως ένα μικρό σχετικά ΤΕΑ, με πληθυσμό περίπου 100 ατόμων. Πλέον όμως αριθμούμε 290 συναδέλφους, δηλαδή χοντρικά το 30% των εργαζομένων μας, ενώ τα αρχικά κεφάλαια από 200.000 €  προσεγγίζουν τα 8 εκατομμύρια €.

Παράλληλα, οι αποδόσεις σε ετήσια βάση -ακόμα και τα τελευταία 2 χρόνια εν μέσω πανδημίας- ήταν εντυπωσιακές, γεγονός που επιβεβαιώνει τη συγκροτημένη προσέγγιση της Διοίκησης και το πρακτικό ασφαλιστικό όφελος για τα μέλη μας.

  • Κλείνοντας, ποιες είναι οι προκλήσεις που βλέπετε συνολικά για τον θεσμό των ΤΕΑ;

 Καταρχάς, θεωρώ ότι υπάρχει μια συνολικότερη πρόκληση που συνδέεται με την έλλειψη συνταξιοδοτικής κουλτούρας. Σε εμάς ο μέρος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι τα 32 έτη. Είναι λοιπόν εξαιρετικά δύσκολο να πείσουμε έναν νέο συνάδελφο, που τώρα ξεκινάει την καριέρα του, να ξεκινήσει να αποταμιεύει για το μέλλον. Για το λόγο αυτό -όπως ανέφερα και νωρίτερα- προωθούμε ήδη αλλαγές στο καταστατικό μας προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοί μας να μπουν στο ταμείο με την εταιρεία να συνδράμει οικονομικά στην κατεύθυνση αυτή.

Από εκεί και πέρα, ένα γενικότερο θέμα είναι η γραφειοκρατία, οι χρονοβόρες διαδικασίες και οι καθυστερήσεις για τυχόν αλλαγές/ τροποποιήσεις που ζητούν τα διάφορα ΤΕΑ. Πρόσθετα, σύμφωνα άλλωστε με την επίσημη θέση του ΕΛΕΤΕΑ, είναι σημαντικό να επιτρέψουμε σε μικρότερα σχήματα (π.χ. 30-40 ατόμων) να δημιουργήσουν ταμεία, καταργώντας πρακτικά το πλαφόν που υπάρχει καθώς είναι προτιμότερο να έχουμε περισσότερα ταμεία. Προσωπικά, κατανοώ το θέμα των εξόδων αλλά υπάρχουν επιχειρήσεις, όπως η δική μας, που μπορούν και θέλουν να καλύψουν αυτά τα έξοδα.

Επίσης, είναι απαραίτητο να υπάρχει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και σταθερότητα στην ευρύτερη προσέγγιση για τα ΤΕΑ. Συχνά, αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερες αντιστάσεις από τους συναδέλφους να μπουν στο πρόγραμμα λόγω μιας αβεβαιότητας -τι θα γίνει/ισχύει αύριο;-όπου εκεί αντικειμενικά δεν έχουμε ξεκάθαρη απάντηση. Τέλος είναι σημαντικό να υπάρχει σχετική ευελιξία, ούτως ώστε οι συμμετέχοντες στα ΤΕΑ να μπορούν υπό προϋποθέσεις να αντλήσουν άμεσα μέρος ή το σύνολο των κεφαλαίων τους -ενδεικτικά για σοβαρούς λόγους υγείας ή για άλλες έκτακτες περιστάσεις.

  • {Ο κ. Νικόλας Μοσχάτος είναι Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. ΤΕΑ-Accenture, Διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων της Accenture (Ελλάδα και Βουλγαρία)}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ