Ξεκίνησαν με υψηλές φιλοδοξίες αλλά σκόνταψαν στο υψηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων κόστος. Η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση στη Γερμανία επιτρέπει συνταξιοδότηση στα 63 έτη.

  • Το μέτρο επιτρέπει σε όσους έχουν ένσημα 45 ετών να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 63 έτη.

Στα 45 έτη προσμετρώνται περίοδοι λοχείας και ανατροφής τέκνων, όπως και ορισμένοι περίοδοι ανεργίας. Όσοι έχουν λιγότερα από 45 έτη εργασίας μπορούν και πάλι να βγουν στη σύνταξη στα 63 έτη, αλλά με μειώσεις της τάξης του 7,2% έως 9,9%. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 63 κατά μέσο όρο συνταξιοδοτούνται 5,4 μήνες νωρίτερα από ό,τι εκείνοι που μπορούν να λάβουν μειωμένη σύνταξη. Στους άνδρες μάλιστα η διαφορά είναι κατά μέσο όρο εννέα μήνες, ενώ στις γυναίκες περιορίζεται στους τέσσερις.

  • «Η σύνταξη στα 63 αποδυναμώνει το συνταξιοδοτικό σύστημα. Είναι ένα μέτρο αναδιανομής υψηλού κόστους, που μεταφέρει κεφάλαια από χαμηλοσυνταξιούχους προς συνταξιούχους με σχετικά υψηλότερο εισόδημα» καταλήγουν οι ερευνητές του Ifo Κρόλαγκε και Ντολς.

Έρευνα του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, σύμφωνα με την οποία οι άμεσες πρόσθετες ασφαλιστικές δαπάνες από το 2014 έως το 2016 ανήλθαν στα 6,5 δισ. ευρώ έναντι κυβερνητικών υπολογισμών για 5 δισ. ευρώ. Μάλιστα εάν προστεθούν φόροι που χάθηκαν και ασφαλιστικές εισφορές, που προστέθηκαν, τότε το κόστος για τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν 12,5 δισ. ευρώ.

Οι ερευνητές του Ιfo προειδοποιούν μάλιστα ότι οι δαπάνες θα αυξηθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνα, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων, που μπορούν να επωφεληθούν των σχετικών ευνοϊκών διατάξεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ