Καθαρό όφελος 56,5 δισ. ευρώ ή 4% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση θα έχει η Ελλάδα μέχρι και το 2030 από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο αναφοράς 2021-2027.

Αυτό τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής για το νομοσχέδιο για την θεσμοθέτηση των ιδίων πόρων της ΕΕ και των αλλαγών στο νόμο του ΤΧΣ που κατατέθηκε την Παρασκευή.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί με 31,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 39,9 δισ. ευρώ από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο αναφοράς 2021 -2027 το οποίο θα λήξει το 2030. Έναντι των εισροών η συνεισφορά της Ελλάδας όλη αυτή την περίοδο θα φτάσει σε ετήσια βάση το 1,1% του ΑΕΠ και συνολικά τα 15,5 δισ. ευρώ.

«Από αυτά τα στοιχεία καταδεικνύεται το σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα μας, καθώς η αναλογία απολήψεων (εισροές) – αποδόσεων (συνεισφορές) διαμορφώνεται σε 4,6/1″ τόνισε ο ο κ Σταϊκούρας ο οποίος πρόσθεσε ότι , για κάθε ευρώ που θα αποδίδουμε στην Ευρώπη, θα εισπράττουμε 4,6 ευρώ μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Υπενθύμισε επίσης ότι την προηγούμενη επταετία, και συγκεκριμένα την περίοδο 2014-2020, η αναλογία απολήψεων προς αποδόσεις ήταν μικρότερη, στο 2,9/1.

“Συνεπώς, σήμερα, η Ελλάδα είναι ακόμα πιο ευνοημένη” είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η κύρωση της Απόφασης για το σύστημα ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Βουλή των Ελλήνων, σε συνδυασμό με την κύρωση από τα κοινοβούλια των υπολοίπων κρατών-μελών, θα μας επιτρέψει να δρέψουμε τα οφέλη που εξασφαλίσαμε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου του 2020.

Τα έσοδα που θα αντληθούν μέσω της εφαρμογής της υπό κύρωση Απόφασης, θα συμβάλουν στην προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, στην προώθηση της έρευνας και καινοτομίας, στην ενίσχυση της απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής, στην προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων και στον μετασχηματισμό της οικονομίας.

Αλλαγές στο ΤΧΣ

Αναφερόμενος στο δεύτερο μέρος του Σχεδίου Νόμου, την τροποποίηση του Νόμου 3864/2010 που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), είπε ότι με τις αλλαγές που γίνονται θα είναι εφικτή η συμμετοχή του τελευταίου σε μη εποπτικά επιβεβλημένες μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου, δηλαδή σε αυξήσεις κεφαλαίου που δεν έχουν τον χαρακτήρα κεφαλαιακής ενίσχυσης για κάλυψη κεφαλαιακών ελλειμμάτων ή εξυγίανσης.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα δεν επιτρέπεται στο ΤΧΣ να μετέχει σε αύξηση κεφαλαίου ενός πιστωτικού ιδρύματος, στο οποίο είναι ήδη μέτοχος, παρά μόνον εάν η αύξηση αυτή είναι επιβεβλημένη για εποπτικούς λόγους.

Το γεγονός αυτό στερεί την δυνατότητα από το ΤΧΣ να ανταποκριθεί ενεργά, λειτουργώντας όπως κάθε ιδιώτης μέτοχος, προς την κατεύθυνση προάσπισης της επένδυσής του, στο πλαίσιο μιας επιχειρηματικά – και άρα όχι εποπτικά επιβεβλημένης – αποφασιζόμενης αύξησης κεφαλαίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ