Ενώ η πανδημία στην γηραιά ήπειρο κορυφώνει την οδυνηρή παρουσία της, η Ευρώπη κατάφερε επιτέλους να ξεπεράσει τις εσωτερικές της αγκυλώσεις για να χρηματοδοτήσει την επόμενη μέρα της οικονομίας.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για να ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ολοκληρώνεται μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου η υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και το Συμβούλιο της Ε.Ε. του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο οποίος με τα 672,5 δισ. ευρώ αποτελεί τη βασική συνιστώσα του ταμείου.

Η Ευρωβουλή αναμένεται να ανακοινώσει το αργότερο μέχρι αύριο την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε ό,τι την αφορά, ενώ το Συμβούλιο ECOFIN θα επικυρώσει τον μηχανισμό στη συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων του COVID-19.

  • Η απόφαση αναφέρει ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα εκταμιευθούν 672,5 δις. ευρώ, για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης,
  • του ψηφιακού μετασχηματισμού
  •  των νέων,

καθώς και για την προετοιμασία για μελλοντικές κρίσεις στην ΕΕ.

Ιδιαίτερα θετικοί απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εμφανίζονται οι Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα πανευρωπαϊκής έρευνας του ομίλου Vodafone.

Η έρευνα που ανατέθηκε στην Kantar, από τη δεξαμενή σκέψης της Vodafone, Ινστιτούτο Vodafone, δείχνει την ευρεία υποστήριξη των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειονότητα πιστεύουν ότι

  • οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες,
  • οι ψηφιακές δεξιότητες και
  • η ευρυζωνικότητα

αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την ανάκαμψη της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την έρευνα:

  • Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους την ύπαρξη του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Τo 80% των Ελλήνων θεωρεί ότι αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο για να βοηθήσει τις Ευρωπαϊκές χώρες να διαχειριστούν την ανάκαμψή τους.
  • Περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους, οι Έλληνες πολίτες θεωρούν ότι το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα θα πρέπει κατεπειγόντως να υποστηρίξει τον τομέα της Υγείας και να εστιάσει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (93%) και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (92%).
  • Στην πλειονότητά τους οι Έλληνες συμφωνούν ότι οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, οι ψηφιακές δεξιότητες και η ευρυζωνικότητα είναι σημαντικά θέματα για την ανάκαμψη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ