Η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί εδώ και πολύ καιρό, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. Η υλοποίηση της πολιτικής απόφασης για το Recovery and Resilience Facility (Ταμείο Ανάκαμψης) ωστόσο πρέπει να περάσει από τα περίπλοκα γρανάζια της Βρυξελλιώτικης γραφειοκρατίας.

Ένα σημαντικό βήμα για την έναρξη υλοποίησης του  Recovery and Resilience Facility (Ταμείου Ανά­καμψης) αποτελεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στις Βρυξέλλες, που οριστικοποιεί τον τρόπο και τους όρους κατανομής 672,5 από τα συνολικά 750 δισ. ευρώ του Ταμείου.

  • Η συμφωνία επι­τεύχθηκε σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών, αφού προηγουμένως το Συμβούλιο ECOFIN (υπουργοί Οικονομικών) έδωσε το «πρά­σινο φως» στους διπλωμάτες για την έγκριση των νομικών κειμένων.
  • Η κοινή θέση θα αποτελέσει τώρα αντικείμενο διαβουλεύσεων με την Ευρωβουλή, όπου η διαδικασία προβλέπεται να εξελιχθεί γρήγορα δεδομένου ότι οι ευρωβουλευτές έχουν ήδη συμφωνήσει με τα βασικά σημεία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η συνολική προικοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχεται σε 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων:

  • 390 δισ. ευρώ θα είναι επιχο­ρηγήσεις
  • 360 δισ. ευρώ δά­νεια με μακρά περίοδο αποπληρωμής και με τα χαμηλότερα επιτόκια της αγοράς.

Η Ελλάδα έχει ως πρώτο στόχο την παρτίδα των 11,5 δισ. ευρώ που θα πέσουν στην  οικονομία μέσα στο 2021 για να φτάσει τον πήχη του ρυθμού ανάπτυξης 7,5% .

  • Mέχρι και τον Απρίλιο του επόμενου έτους, θα αρχίζουν να εισρέουν τα ποσά από τα πρώτα 5,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, πέραν των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 που υπολογίζονται στα 6 δισ. ευρώ.
  • Η Ελλάδα αναμένει και τα κονδύλια για τις δαπάνες κάλυψης των επιπτώσεων της πανδημίας, όπου από τα 2,1 δισ. ευρώ του προγράμματος SURE (Ταμείο για την εργασία) εκτιμάται να καταφθάσουν στα κρατικά ταμεία 1,2 δισ. ευρώ προς τα τέλη του Νοεμβρίου και τα υπόλοιπα το ερχόμενο έτος.

Το πρώτο Ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο και το οριστικό σχέδιο τον Ιανουάριο 2021.  Από το συνολικό πακέτο των 32 δισ. ευρώ το 70% των κονδυλίων θα συμβασιοποιηθεί έως και το 2022. Από αυτά το 50% των επενδύσεων θα διοχετευθεί σε ψηφιακά έργα και στον κλάδο της «πράσινης» ανάπτυξης .

Στο συνολικό πακέτο των 32 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται συνολικά επιδοτήσεις 19 δισ. ευρώ και 13 δισ. ευρώ δάνεια. Το 70% των κονδυλίων πρέπει να συμβασιοποιηθεί έως και το 2022, το υπόλοιπο 30% έως το τέλος του 2023, ενώ η λήξη για τις αιτήσεις πληρωμών είναι στα μέσα του 2026.

Από το Recovery and Resilience Facility (Ταμείο Ανάκαμψης), για το 2021 προβλέπεται να εισρεύσει το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ, που είναι η προκαταβολή του 10% από τις επιχορηγήσεις του RRF μετά την έγκριση του τελικού σχεδίου από την Κομισιόν, ενώ σε διάστημα περίπου έξι μηνών από την έγκριση θα δοθεί η πρώτη δόση του Ταμείου που φτάνει τα 2,635 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό από τα δάνεια θα ανέλθει στα περίπου 1,272 δισ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ