Ο  κ. Δημήτρης Λιάκος, Yφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ανέφερε πως απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα για να περάσει η Ελλάδα στη νέα εποχή. Γι’ αυτό το λόγο όπως ανέφερε ο κ. Λιάκος δημιουργήθηκε το υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, ενώ τόνισε πως τα τελευταία χρόνια έχουν τριπλασιαστεί τα κεφάλαια για την έρευνα και την ανάπτυξη και πλέον ανέρχονται στο 1% του ΑΕΠ.

Παράλληλα ο κ. Λιάκος τόνισε πως η κοινωνία απαιτεί τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου Τομέα, ενώ είναι βασικό ζητούμενο μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος οι νέοι να λαμβάνουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον εργασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λιακος στα προγράμματα χρηματοδότησης startup εταιριών που έχουν δημιουργηθεί με αποτέλεσμα εκτός της ανάπτυξης που προσφέρουν στην οικονομία να βάζουν και ένα «φρένο» στο brain drain.

H κα Άννα Διαμαντοπούλου Πρόεδρος του DIKTIO τόνισε πως η Ελλάδα εξερχόμενη από την κρίση αντιμετωπίζει μια νέα πραγματικότητα. Ανέφερε πως δημιουργείται ένα ψηφιακό «παραπέτασμα» που θα διαχωρίζει τις χώρες.

Η κα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού σχεδίου πενταετούς διάρκειας για την ψηφιακή προσαρμογή, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και της φορολογίας αλλά και την ανάπτυξη υποδομών (5G).

Η κα Ana Revenga, Senior Fellow, Global Economy and Development του Ινστιτούτου Brookings ανέφερε οι συνολικές ανισότητες έχουν μειωθεί τα τελευταία 25 χρόνια και η παγκοσμιοποίηση δημιούργησε οφέλη σε πολλούς ανθρώπους.

Ωστόσο, επέστησε την προσοχή καθώς λόγω στρεβλώσεων η τεχνολογία έχει προκαλέσει κοινωνικές ανισότητες και εάν δε γεφυρωθεί το χάσμα μέσω της εκπαίδευσης και του θεσμικού πλαισίου είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν κοινωνικές συγκρούσεις.

Ο κ. Christian Bodewig, Program Leader, World Bank Group, USA ανέφερε πως η τεχνολογία δίνει ευκαιρίες αλλά δημιουργεί και ανατροπές και τόνισε πως πρέπει να διασφαλιστεί το γεγονός ότι η τεχνολογία ωφελεί τη λειτουργία των εταιριών και δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Η κα Ζίνα Μαυροειδή από το E-fresh.gr ανέφερε πως πρέπει να αξιοποιείται η τεχνολογία σε όλους τους τομείς της εργασίας. Παράλληλα, ανοίγονται δυνατότητες για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων που θα οδηγήσει στη λειτουργία βιώσιμων επιχειρήσεων. Επίσης τόνισε πως η αλλαγή είναι δεδομένη και πρέπει η κοινωνία να οργανωθεί για να αποκτήσει τα οφέλη της τεχνολογίας και να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται.

To Οικονομικό Φόρουμ Δελφών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στην ΝΑ Ευρώπη και κάθε χρόνο συγκεντρώνει καταξιωμένες προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, την διαμόρφωση προτάσεων και την ανάπτυξη θέσεων σχετικών με τις προκλήσεις του αύριο, θέτοντας ως στόχο την διαμόρφωση μιας βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της ΝΑ Μεσογείου.

Στην 4ήμερη εκδήλωση θα συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ομιλητές από 20 και πλέον χώρες, οι οποίοι θα συζητήσουν 80 θέματα καίριας σημασίας την οικονομία, τον πολιτισμό και τις επιχειρήσεις,

Για το πλήρες πρόγραμμα και τους ομιλητές, καθώς και για πληροφορίες σχετικά με την συμμετοχή στο Delphi Economic Forum επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.delphiforum.gr ή τη σελίδα στο FB https://www.facebook.com/delphiforum.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ