Το Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ με τίτλο «Βιομηχανία 4.0: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» λαμβάνει χώρα εν μέσω των θεμελιωδών αλλαγών που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Η Ευρώπη ήδη υιοθετεί νέες τεχνολογίες, μοντέλα λειτουργίας, κουλτούρα, υπό το πρίσμα ολοκληρωμένων στρατηγικών. Η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει αλλά και πολύ δρόμο να καλύψει. Το βιομηχανικό συνέδριο υπογραμμίζει την αναγκαιότητα κινητοποίησης όλων (πολιτεία, επιχειρήσεις, εκπαίδευση, έρευνα) για μια περισσότερο ανταγωνιστική ελληνική βιομηχανία μέσω της τεχνολογικής και ψηφιακής αναβάθμισης.

Στόχο του συνεδρίου αποτελεί η ανάδειξη της έγκαιρης μετάβασης στη Βιομηχανία 4.0 ως προϋπόθεση για διεθνή ανταγωνιστικότητα, σταθερές δουλειές και κοινωνική ευημερία. Οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην τεχνολογία, όμως η τεχνολογία από μόνη της δεν αρκεί. Πρέπει να συνοδευτεί από νέα δομή και τρόπο λειτουργίας, ανθρώπινο κεφάλαιο με κατάλληλες δεξιότητες, όραμα και δέσμευση της διοίκησης.

  • Πρωτίστως όμως, χρειαζόμαστε μια εθνική, μακροπρόθεσμη, στρατηγική που θα βασίζεται στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για να μη χαθεί και αυτή η ευκαιρία.

Σήμερα, Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ παρέθεσε συνέντευξη Τύπου για το επερχόμενο συνέδριο. Σε δηλώσεις του πριν τη συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκτίμησε ότι  είναι πιθανό ο ρυθμός ανάπτυξης να προσεγγίσει και το 3%, εφόσον συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις με έμφαση στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και της οικονομίας.

Βασικός στόχος είναι η επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας με τη μείωση της υπερφορολόγησης της εργασίας και των επιχειρήσεων. Αυτό, σε συνδυασμό με την άρση των εμποδίων και των στρεβλώσεων στο επιχειρείν, μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων και σε αύξηση της παραγωγικότητας…

  • «Η ελληνική βιομηχανία, παρά την κρίση και τα προβλήματα, διαθέτει πολλές δυναμικές, παραγωγικές επιχειρήσεις, με υψηλή παραγωγικότητα, ισχυρή εξωστρέφεια και σημαντική καινοτομία, που δίνουν σταθερές και καλά αμειβόμενες δουλειές.  Είναι η ελληνική βιομηχανία που άντεξε, επενδύοντας πάνω από 30 δισ. ευρώ μέσα στην κρίση, και που σήμερα συνεισφέρουν το 20% των θέσεων απασχόλησης, πληρώνουν το 40% των εταιρικών φόρων και αποτελούν την εξαγωγική αιχμή της χώρας με 40% των εξαγωγών συνολικά. Γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικό ο παραγωγικός αυτός ιστός να στηριχθεί με αναπτυξιακό σχεδιασμό που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός κόσμου, που αλλάζει εκ βάθρων».

Το Banks.com.gr ήταν εκεί και σας μεταφέρει τη δήλωσή του:

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Αλέξανδρος Χατζόπουλος, μίλησε για την πρωτοβουλία διαρκείας του ΣΕΒ προκειμένου να ανοίξει και στην Ελλάδα ο δημόσιος διάλογος, την ώρα που ο διεθνής ανταγωνισμός πετυχαίνει σημαντικά οφέλη από τις σύγχρονες, ψηφιακές τεχνολογίες, και που το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα βασίζεται στο επίπεδο της ψηφιακής ετοιμότητας, στις δεξιότητες και στο ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιο.

  • Ο δρ Γιώργος Ξηρογιάννης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, τόνισε, πως «παρά τις συνεχείς επενδύσεις σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), η χώρα παρουσιάζει χαμηλό βαθμό προετοιμασίας.  Οι τεχνολογίες που ενσωματώνουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν συμβαδίζουν ακόμα με τις απαιτήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Οι σύνθετες προκλήσεις του τεχνολογικού μετασχηματισμού της βιομηχανίας αντιμετωπίζονται σε 19 χώρες της ΕΕ-28 με ολοκληρωμένες στρατηγικές και συνδυασμό δυνάμεων της βιομηχανίας, του δημοσίου τομέα και των ερευνητικών ιδρυμάτων. Ανάλογη προσέγγιση πρέπει να έχει και η Ελλάδα»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ