Hλεκτρονικό μπλόκο επιβάλλει η ΑΑΔΕ από την 1η Δεκεμβρίου στις πωλήσεις των ηλεκτρονικών συσκευών, με στόχο να περιορίσει τις διαρροές στον ΦΠΑ, που αποτελεί πληγή για τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας και της ΕΕ.

Σε ένα μήνα, οι επιχειρήσεις πώλησης κινητών τηλεφώνων, laptop, tablet και κονσολών παιχνιδιών (Playstation, Xbox, Nintendo κ.λπ.) και οι αγοραστές, υποχρεωτικά θα καταχωρούν τις σχετικές συναλλαγές τους σε ειδική πλατφόρμα που δημιούργησε η ΑΑΔΕ.

Η πλατφόρμα στο Taxisnet τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία, ώστε να εξοικειωθούν οι συναλλασσόμενοι και από την 1-12-2019, θα τεθεί σε κανονική λειτουργία.
Στόχος είναι να μπει οριστικό τέλος στα φαινόμενα τύπου «Καρουζέλ», με επιτήδειους να καρπώνονται τον ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά είδη αιχμής.

Ήδη από τον Αύγουστο του 2017 τέθηκε σε εφαρμογή η υποχρέωση των συναλλασσόμενων σε ηλεκτρονικές συσκευές μεγάλης ζήτησης, αντίστροφης χρέωσης του ΦΠΑ.

Η εφαρμογή του μέτρου, είχε άμεσο αντίκτυπο στην αγορά. Ενώ μέχρι τότε υπήρχαν στο διαδίκτυο προσφορές για κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, παιχνίδια, σε πολύ χαμηλές τιμές, κατόπιν εξαφανίστηκαν και, πλέον, οι τιμές έχουν λογικές διαφορές στα πλαίσια του ανταγωνισμού.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2017, ο καταναλωτής πλήρωνε τον ΦΠΑ (24%) επί των συγκεκριμένων προϊόντων, αλλά ο φόρος αυτός αντί να αποδοθεί στο δημόσιο, αποδίδονταν στις… τσέπες διαφόρων κυκλωμάτων.

Η πιο συνηθισμένη πρακτική της απάτης είναι η τύπου «καρουζέλ», κατά την οποία τα αγαθά κάνουν ένα κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάποια στιγμή «εξαφανίζεται» η εταιρεία η οποία όφειλε να αποδώσει τον ΦΠΑ στο δημόσιο, τον οποίο πληρώνει ο καταναλωτής.

Δηλαδή, ο «εξαφανισμένος» έμπορος, όπως είναι η επίσημη ορολογία,  εισπράττει μεν, αλλά δεν αποδίδει τον ΦΠΑ, τον οποίο οι φορολογικές αρχές πρέπει να καταβάλουν στην άλλη επιχείρηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ