Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Περίπου 200.000 νέοι ηλικίας 17 ετών, έχουν φέτος το δικαίωμα να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου για να εκλέξουν τους εκπροσώπους της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Οι νέοι αυτοί, από την ημέρα που έμαθαν την αξία του χρήματος στη ζωή τους, δεν έχουν περάσει ούτε μία μέρα, με ασταθές νόμισμα και υψηλό πληθωρισμό.
Δεν γνωρίζουν γιατί δεν βίωσαν ποτέ, πως είναι η ζωή όταν οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών ανεβαίνουν μέρα με τη μέρα, όταν η αξία κάθε περιουσίας απομειώνεται, σβήνει και χάνεται απλώς επειδή περνά ο χρόνος.
Οι νέοι αυτοί άνθρωποι έχουν πολλά να προσάψουν στην κοινωνία των γονιών και των παππούδων τους.
Οι μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι αυτής της χώρας, έχουν κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές, ένα τεράστιο χρέος και μια πρωτοφανή -σε εποχή ειρήνης- 10ετή οικονομική κρίση με τεράστια ανεργία, ύφεση και αβεβαιότητα.
Οι νέοι έχουν υποχρέωση να αμφισβητούν το σύστημα και να αναζητούν καινοτόμες λύσεις, προτάσεις και ιδέες.
Ένα όμως δεν μπορούν να αρνηθούν: Η Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια έχουν ζήσει μια πρωτοφανή στην ιστορία της περίοδο ειρήνης και βελτίωσης των συνθηκών ζωής.
Μία από αυτή τη συνθήκη είναι και το σταθερό νόμισμα. Είτε κάποιος έχει πολλά ή λίγα ευρώ στην τσέπη του, γνωρίζει ότι αύριο και μεθαύριο και σε πολλά χρόνια από σήμερα, η αξία των χρημάτων του παραμένει σταθερή.
Χθες, 5 Μαΐου 2019, η Ελλάδα γιόρτασε μια περίεργη επέτειο.
Ήταν 5 Μαΐου του μακρινού 1995, όταν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε σε «μονοψήφιο» ποσοστό» για πρώτη φορά μετά από 22 ολόκληρα χρόνια. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της εποχής ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο ….9,9% (στοιχεία για τον μήνα Μάρτιο ’95).
Ήταν η πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια (δηλαδή από τον Μάιο του 1973) που ο πληθωρισμός έπεσε σε μονοψήφιο ποσοστό.
Η θρυλική δραχμούλα -για την οποία έχουν γραφτεί τόσες πολλές και ρομαντικές ηρωικές ιστορίες και παραμύθια- επί 22 ολόκληρα χρόνια έχανε την αξία της μέρα με τη μέρα.
Οι γονείς και οι παππούδες των σημερινών νέων ψηφοφόρων ήταν αναγκασμένοι να στέλνουν κρυφά τις δραχμές τους στο εξωτερικό για να αγοράσουν συνάλλαγμα που το φύλαγαν σε κρύπτες. Όσοι είχαν αποταμιεύσεις τις «έχτιζαν» σε ακίνητα αμφιβόλου ποιότητας γιατί αυτός ήταν ο μόνος τρόπος άμυνας απέναντι στην άγρια απαξίωση των χρημάτων της εποχής.
Ο μεγαλύτερος πληθωρισμός που σημειώθηκε στην 22ετία ήταν 33,6% (Ιανουάριος 1974) που αποτελεί και τον μεγαλύτερο πληθωρισμό που έχει καταγραφεί ιστορικά στην Ελλάδα.
Καλό είναι να τα έχουν στο μυαλό τους όλα αυτά οι νέοι ψηφοφόροι που θα προσέλθουν για πρώτη φορά στις ευρωκάλπες του Μαΐου…
Χρέος 170 χρόνων με τη δραχμή :158 δις.
Χρέος 16 χρόνων με το ευρώ : 240 δις !
ΦΟΡΟΣ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΦΚΕ με δραχμή 3,4% μεχρι το 1985.
ΦΠΑ με ΕΟΚ 1981 6% 18% 36% πως να μην ανεβει ο πληθωρισμός .
Ενα κιλό λαδι το 1985 14 λιτρα πετρελαιο, ενα κιλο λαδι σημερα 1,5 λιτρα πετρελαιο για τον παραγωγό.
Για ποιον πληθωρισμο μιλας η εοκ ανεβασε τους φορους και σαν συνεπεια ανεβηκε και ο πληθωρισμος και μετα το ευρω χαθηκε καθε ελεγχος.
Δεν ξεχναμε πως ηταν η Ελλαδα των Ελληνων και πως εγινε η Ελλαδα των Ευρωπαίων.