του Παναγιώτη Σχίζα

H μετά κορονοϊού εποχή της παγκόσμιας οικονομίας σημαίνει τον ριζικό μετασχηματισμό και την μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία.

Για την ελληνική οικονομία η επόμενη μέρα συνοψίζεται στον όρο (G)RESET, δηλαδή η ελληνική επανεκκίνηση θα πρέπει να συνδιάσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό με τις δομικές μεταρρυθμίσεις που απέφυγε της δεκαετία της κρίσης.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση θα γίνει τρόπος ζωής, τα μη φυσικά-απομακρυσμένα meetings θα γίνουν καθημερινότητα, τα λογισμικά θα βελτιωθούν δραματικά. Ωστόσο, για όσο διαρκέσει αυτή η μετάβαση στην νέα ψηφιακή εποχή η αβεβαιότητα θα παραμείνει, και απόρροια όλων των ανωτέρω είναι ότι οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν δραστικά.

Η πορεία προς την ανάκαμψη, περνάει μέσα από τα μέτρα στήριξης της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης, έχοντας ως προτεραιότητα τις δημόσιες επενδύσεις που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, ιδίως εκείνων που στοχεύουν στην πράσινη οικονομία, την προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής και τις ψηφιακές υποδομές.

Οι ψηφιακές υποδομές σημαίνει επένδυση σε υγεία, εκπαίδευση, δεξιότητες και τεχνική τεχνογνωσία ακόμη μεγαλύτερη κινητικότητα όπου θα βοηθήσει τη διεθνή κοινότητα να προσαρμοστεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

  • Ωστόσο, καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα αποτελέσουν οι συντονισμένες προσπάθειες από τα κράτη και τις κεντρικές τράπεζες διαχείρισης του χρέους που θα πρέπει να γίνουν όχι μόνο για την αποφυγή μιας κρίσης χρέους αλλά κυρίως για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την στήριξη των ανωτέρω οικονομικών πολιτικών.

Το παγκόσμιο χρέος έχει αυξηθεί σημαντικά, η παγκόσμια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια είναι πολύ πιο αναιμική, με τις πλέον ευάλωτες οικονομίες να είναι οι χώρες με υψηλό χρέος και μεσαίο κατά κεφαλήν εισόδημα.

  • Η ελληνική οικονομία, σε αυτήν την αβεβαιότητα, μπορεί να αποτελέσει την φωτεινή εξαίρεση, καθώς εκπληρώνει όλες τις θεμελιώδη προϋποθέσεις, του μετακορονοιού οικονομικού μετασχηματισμού, της πράσινης ανάπτυξης, των ευνοϊκών καιρικών και γεωπολιτικών συνθηκών για την εφαρμογή της κοινωνικής αποστασιοποίησης, και εξειδικευμένες ικανότητες εργατικού δυναμικού.

Τέλος, η απλέτη ρευστότητα που θα διοχευτετεί με τον χώρο που υπάρχει για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα απελευθερώσουν σημαντικούς πόρους για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας αλλά και ικανοποιητικές αποδόσεις για νέες επενδύσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ