Η τηλεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα το απόγευμα θα ασχοληθεί και με το ταμείο ανασυγκρότησης για την περίοδο μετά την κρίση του κορονοϊού. Μεγάλες γερμανικές εφημερίδες σχολιάζουν ήδη το θέμα.

“Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρει μια κοινή διέξοδο από την κρίση, η Γερμανία θα μπορούσε να πληγεί ακόμη περισσότερο. Θα είχε μικρή επιρροή σε μια Ιταλία που θα εγκατέλειπε τη νομισματική ένωση για παράδειγμα. Ή σε μια Ιταλία όπου οι πολίτες θα επέλεγαν τους λαϊκιστές λόγω αισθημάτων αγανάκτησης. Ή σε μια Ιταλία που θα κυλήσει σε μόνιμη ύφεση επειδή, σε αντίθεση με εμάς τους Γερμανούς, δεν μπορεί επί του παρόντος να διαθέσει δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις και πολίτες”, γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα “Die Zeit”. “Δεν πρόκειται (όμως) μόνο για χρήματα. Πρόκειται για συναισθήματα και φόβους – για το ζήτημα αν οι Ευρωπαίοι είναι γενναίοι και πόσο και αν θέλουν να ανοίξουν πάλι κάθε είδους σύνορα. Θα ήταν μοιραίο εάν τα ρήγματα μεταξύ Βορρά και Νότου γίνονταν ακόμη πιο βαθιά στη (σημερινή) σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, με έναν ιδιαίτερα δηλητηριώδη τρόπο. Κανείς στην Ευρώπη δεν είδε αυτή την πανδημία να έρχεται, κανείς δεν την προκάλεσε. Εάν παραμείνουμε τώρα ενωμένοι, η κρίση του κορονοϊού θα μπορούσε μάλιστα να γίνει η συγκολλητική ουσία της Ευρώπης” καταλήγει η έγκριτη εφημερίδα του Αμβούργου.

“Αφού το Βερολίνο σιώπησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, η καγκελάριος αναλαμβάνει τώρα την πρωτοβουλία”, γράφει η  Sueddeusche  Zeitung του Μονάχου. “Ξέρει ότι η βοήθεια πρέπει να διοχετευθεί γρήγορα και ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται. Επομένως, οι τροποποιήσεις των ευρωπαϊκών Συνθηκών με τις μακρές διαδικασίες επικύρωσης δεν είναι κατάλληλες για την χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού “σχεδίου Μάρσαλ”. Άρα, υπάρχει μόνο ένας τρόπος: τα χρήματα να διοχετευθούν μέσω του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος πρέπει ούτως ή άλλως να γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Τώρα η καγκελάριος περνά στην επίθεση, καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη νέα δεξαμενή και καθορίζει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Τα υπόλοιπα είναι θέμα διαπραγμάτευσης”.

Κατά την εκτίμηση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt του Ντίσελντορφ “συνηγορούν πολλοί λόγοι να χρηματοδοτηθεί το αναπτυξιακό ταμείο κυρίως από τα υπάρχοντα κονδύλια του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν τα κεφάλαια δεν επαρκούν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα μπορούσε επίσης να συγκεντρώσει χρήματα από την αγορά κεφαλαίων. Η διάθεση των κονδυλίων θα πρέπει ωστόσο να συνδέεται με συγκεκριμένους όρους για μεταρρυθμίσεις. Διαφορετικά επικρέμαται ο κίνδυνος να μην αλλάξει με βιώσιμο τρόπο η οικονομική κατάσταση σε χώρες όπως η Ιταλία και να ζητηθεί ξανά βοήθεια στην επόμενη κρίση από την κοινότητα αλληλεγγύης”.

“Μερικές φορές περισσότερο, μερικές φορές λιγότερο γίνεται λόγος στο Βερολίνο  για κορονο-ομόλογα υπό συγκεχυμένους όρους. Οι γερμανικές ανησυχίες είναι όμως αβάσιμες. Πρώτον: τα κορονο-ομόλογα δεν θα υπάρχουν για να  άρουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πανδημία. Δεν πρόκειται ούτε για παρελθόντα ούτε για μελλοντικά δημόσια χρέη. Δεύτερον, η Ιταλία έχει κάνει αυστηρότατες περικοπές τα τελευταία είκοσι χρόνια – κατά πολύ σκληρότερες από τη Γερμανία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμποδίζει σήμερα την κατάρρευση του ευρώ αγοράζοντας ιταλικά κρατικά ομόλογα για να μειώσει τα επιτόκια”, υποστηρίζει η “Tageszeitung” του Βερολίνου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ