Από την ημέρα που έκανε την εμφάνισή του ο COVID-19 μέχρι σήμερα σημαντικοί τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας επηρεάστηκαν και συνεχίζουν να επηρεάζονται καταλυτικά. Ο τομέας της εργασίας είναι ένας απ’ αυτούς, με την πανδημία να διεκδικεί ν’ αλλάξει άρδην τις συνθήκες και το περιβάλλον δημιουργώντας μια «νέα κανονικότητα» που ήρθε, όπως φαίνεται, για να μείνει…

Οι ελληνικές εταιρείες αναγκάζονται να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών τους συστημάτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση της KPMG,

  • το 67% των ελληνικών επιχειρήσεων απαντά ότι ενόψει των νέων συνθηκών στην αγορά εργασίας, όταν παρέλθει ο κίνδυνος της πανδημίας, θα προχωρήσει σε πρόσθετες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων.

Η τάση αυτή είναι πιο έντονη στις πολυεθνικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται – όπως επισημαίνει η KPMG – αυτό το προβάδισμα των πολυεθνικών στον εκσυγχρονισμό των υποδομών ΙΤ να διευρύνει το χάσμα μεταξύ ελληνικών και πολυεθνικών, εάν ληφθεί υπόψη ότι οι υποδομές των πολυεθνικών ήταν πιο σύγχρονες πριν από την πανδημία.

Το 67% των ελληνικών επιχειρήσεων απαντά ότι θα προχωρήσει επενδύσεις για εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδύσεις στην αναβάθμιση των υποδομών ΙΤ δείχνουν να είναι μονόδρομος – και – για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι η εξ αποστάσεως εργασία δεν φαίνεται να είναι μόνο ένα συγκυριακό φαινόμενο. 

Μακριά και εκτός αστικών κέντρων

Σχεδόν ένας στους δύο (51%) Έλληνες εργαζόμενους κάτω των 40 ετών απαντά ότι -εάν είχε τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής- θα προτιμούσε την εξ αποστάσεως εργασία και μετά το πέρας της πανδημίας. Ασχέτως ηλικίας, το 42%, των Ελλήνων εργαζομένων τάσσεται υπέρ της αποκλειστικά εξ αποστάσεως εργασίας, σύμφωνα με τον 4ο κύκλο της έρευνας “Βαρόμετρο για τις συνθήκες εργασίας στην εποχή της νόσου COVID-19” της KPMG.

Μάλιστα, σημαντικός αριθμός των εργαζομένων, αξιοποιώντας την εξ αποστάσεως εργασία, θα επέλεγε να εργάζεται εκτός μεγάλων αστικών κέντρων, επιθυμητή επιλογή για τα άτομα κάτω των 40 ετών σε ποσοστό 56%. Επίσης, το 51% του συνόλου των εργαζομένων απαντά ότι θα μετακόμιζε στην επαρχία, αν είχε τη δυνατότητα να εργάζεται μόνιμα εξ αποστάσεως.

Τι λένε οι εργοδότες

Η προτίμηση των εργαζόμενων στην εξ αποστάσεως εργασίας φαίνεται να βρίσκει θετικό έδαφος και μεταξύ των διοικήσεων των εταιρειών. Σήμερα, μόνο το 22% των CEOs δηλώνει ότι σκοπεύει να επιστρέψει το σύνολο των εργαζομένων στο γραφείο με φυσική παρουσία μετά τη λήξη των κυβερνητικών μέτρων.

Οι υπόλοιποι σκοπεύουν να καθιερώσουν κάποιο μοντέλο, που θα περιλαμβάνει την εξ αποστάσεως εργασία (ως παροχή ή υβριδικό μοντέλο ή κατ’ αποκλειστικότητα), αποσκοπώντας πρωτίστως στη μεγιστοποίηση της ικανοποίησης των εργαζομένων.

Υπάρχουν πάντως κάποιες ειδικότητες, για τις οποίες οι εργοδότες εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να καθιερώσουν την εξ αποστάσεως εργασία σε μόνιμη βάση. Το 15% των CEOs απαντά ότι σκοπεύει να θέσει σε μόνιμη εξ αποστάσεως εργασίας το τμήμα της Πληροφορικής, το τμήμα των Νομικών Υπηρεσιών, το Λογιστήριο και το τηλεφωνικό κέντρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ