Γράφει η «ξενοδόχος»

 

 

Στα 118 ευρώ αντιστοιχεί η μέση τιμή δωματίου στα ξενοδοχεία της Αθήνας φέτος, αυξημένη σε ποσοστό σχεδόν +21% σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα νούμερα προκύπτουν από τα τελευταία δεδομένα για την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουλίου που συγκεντρώνει η γνωστή εταιρεία συμβούλων GBR Consulting, η οποία συνεργάζεται και με την Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και διαπιστώνει ότι πέρυσι, στο επτάμηνο του 2021, το αντίστοιχο νούμερο έφτανε τα 98 ευρώ.

Από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι υψηλότερες τιμές στο επτάμηνο σημειώνονται στο Παρίσι, με μία μέση τιμή δωματίου στα 285 ευρώ, αυξημένη κατά +71% σε σύγκριση με πέρυσι.

Αντίστοιχα, υπερδιπλάσιες φέτος σε σύγκριση με το επτάμηνο του 2021 είναι οι τιμές στο Λονδίνο, φθάνοντας στο επτάμηνο του 2022 στα 203 ευρώ από τα 99 ευρώ του 2021.

Σε επίπεδο πληροτήτων ο Ιούλιος ήταν ο πρώτος μήνας σε αυτή την περίοδο της πανδημίας, όπου τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας πλησίασαν, σε μηνιαία σύγκριση, τις επιδόσεις προ πανδημίας.  

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας-Αττικής και Αργοσαρωνικού, η μέση πληρότητατον Ιούλιο ήταν της τάξης 89,3% έναντι του 89,8% τον Ιούλιο του 2019.

Στο επτάμηνο η πληρότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων διαμορφώθηκε στο 63,3% με την ψαλίδα έναντι του 2019 να είναι στο μείον 17,8%.  «Η θετική επίδοση κατάφερε απλώς να μειώσει ελαφρά την ‘ψαλίδα’ μεταξύ των ετών 2022 και 2019 στη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων. Στο α’ εξάμηνο η υστέρηση έναντι του 2019 στις πληρότητες ήταν 21,7% και στο 7μηνο περιορίστηκε στο -17,8%».

Σε αναμονή των αποτελεσμάτων και των επιδόσεων του -παραδοσιακά χαμηλότερου σε επιδόσεις- μηνός Αυγούστου και των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου βεβαίως, προκειμένου να έχουμε μια ακόμη πιο σαφή και σφαιρική εικόνα, οι ξενοδόχοι της Αθήνας επισημαίνουν ότι η πρωτεύουσα, αν και δωδεκάμηνος / αστικός προορισμός:

– παρουσιάζει πλέον πολύ έντονα στοιχεία τουριστικής εποχικότητας μη ξεπερνώντας πλέον τους 6 – 7 μάξιμουμ μήνες καλύτερων επιδόσεων (μήνες που δεν είναι ικανοί να καλύψουν τις ανάγκες και τα έξοδα πλήρους λειτουργίας των μονάδων σε 12μηνη βάση),

-έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις σε επίπεδο όχι μόνο ευρωπαϊκού και διεθνούς ανταγωνισμού αλλά και ‘εντός των πυλών’ (λ.χ. υπερπροσφορά κλινών και αθέμιτο ανταγωνισμό εντός προορισμού – κατά κύριο λόγο εξ’ αιτίας της πληθώρας κλινών ‘βραχυχρόνιας μίσθωσης’ αλλά και κλινών παραξενοδοχίας) και

-αναμένει τον δύσκολο ενεργειακό και οικονομικό ‘ευρωπαϊκό’ χειμώνα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ