Καταρχάς, με τις σχετικές ανακοινώσεις του SSM, οι τράπεζες θα προχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα σε κύκλο παρουσιάσεων, κυρίως, σε ξένους θεσμικούς και funds, βάσει αυτών θα γίνει ο επόμενος γύρος αξιολογήσεων, ενώ κατά περίπτωση η κάθε τράπεζα ξεχωριστά θα υλοποιήσει ενέργειες ενισχυτικές της κεφαλαιακής επάρκειάς της.

Ο κλάδος έχει βρεθεί στο προσκήνιο από τα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου, όταν ξένα funds επιδόθηκαν σε ένα στοίχημα προεξόφλησης των stress tests, προσβλέποντας στο ότι και οι 4 συστημικοί όμιλοι θα περάσουν από τους ελέγχους αντοχής και με τους όρους του δυσμενούς σεναρίου. Μέσα σε έναν μήνα, ο καταπονημένος τραπεζικός κλάδος αντέδρασε έως 30%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης, επανακτώντας πάνω από 2,5 δισ. (σε όρους αποτίμησης), για να ξεπεράσει το όριο των 10 δισ. (συνολική αποτίμηση των Alpha Bank, Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς τη Δευτέρα 30 Απριλίου).

Ήταν η πρώτη φορά μετά το 2015 (και τις αναγκαστικές ανακεφαλαιοποιήσεις) που η τιμή των 3 από τις 4 μετοχές ξεπέρασε το όριο της τρίτης αύξησης κεφαλαίου (τα 2 ευρώ για την Alpha Bank, τα 0,30 για την ΕΤΕ, το 1 ευρώ για τη Eurobank), οι βασικοί μέτοχοι που είχαν επενδύσει τα κεφάλαιά τους έβγαλαν και μικρό κέρδος, ενώ όσοι είχαν προβλέψει την άνοδο ενίσχυσαν θεαματικά τα χαρτοφυλάκιά τους.

Πάνω από 2,5 δισ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα βγήκαν μόνο από τη βελτίωση της αποτίμησης των 4 συστημικών ομίλων, με μεγάλους κερδισμένους αμερικανικά αλλά και ευρωπαϊκά funds (Citigroup, JP Morgan, BofA/Merill Lynch, Goldman Sachs, Fidelity, αλλά και HSBC, UBS, Credit Suisse, BNP Paribas κ.ά.). Μεγάλοι χαμένοι ήταν κυρίως hedge funds που έβλεπαν αποτυχία στα stress tests και σημαντικές απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές.

Συγκεκριμένα funds έπαιξαν short τον κλάδο, ανοίγοντας θέσεις πώλησης σε futures των μετοχών (και του δείκτη) και διευρύνοντας τον δανεισμό τους, με πιο γνωστά τα Marshall & Wace, Lansdowne, OceanWood. Κι ενώ το πρώτο μείωσε σταδιακά τις short θέσεις του από τις 20 Απριλίου και μετά (περιορίζοντας εν μέρει τις απώλειές του), τα άλλα δύο –ειδικά το Lansdowne– τις ενίσχυσαν, με συνέπεια οι απώλειες να έχουν διευρυνθεί μέχρι και τη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Κερδισμένοι βγήκαν και όσοι είχαν συμμετάσχει στις ΑΜΚ του 2015, και μετά από 2,5 χρόνια είδαν στα χαρτοφυλάκιά τους τις πρώτες υπεραξίες. Οι ίδιοι θα μπορούν να ενισχύσουν τις θέσεις τους ενόψει της «επόμενης ημέρας» και των ενεργειών που προορίζονται να γίνουν προκειμένου να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες και να περάσουν σε οργανική κερδοφορία (από το 2019). Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει πως θα ακολουθήσουν τις προτροπές της ΕΚΤ για υβριδικές εκδόσεις (μειωμένης εξασφάλισης/Tier 2), από τις οποίες υπολογίζεται πως θα αντλήσουν 1,5-2 δισ., θα μειώσουν τα NPEs (κατά 12,9 δισ. το 2019, έναντι 8,6 δισ. το 2017 και στόχου 16,4 δισ. το 2019), θα προχωρήσουν σε ταχύτερες πωλήσεις, κυρίως, επιχειρηματικών δανείων (11,6 δισ.) και διαγραφές για 1,2 δισ. ευρώ.

Βέβαια, κάθε τράπεζα θα ακολουθήσει το δικό της πλάνο ενίσχυσης, έτσι ώστε στον έλεγχο κεφαλαιακής επάρκειας (SREP) προς τα τέλη Οκτωβρίου να βεβαιωθούν επακριβώς οι ανάγκες που θα έχει κάθε τράπεζα. Βάσει αυτών σχεδιάζεται να γίνουν, όπου χρειαστεί, αυξήσεις κεφαλαίου μέσα στο πρώτο 3-4μηνο του 2019.

Η προοπτική σταδιακής επαναφοράς του τραπεζικού συστήματος προς την κανονικότητα είναι αυτή που το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να δελεάζει και πάλι ξένους οίκους και τα funds, κάτι που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτυπωθεί και χρηματιστηριακά, με νέο γύρο τοποθετήσεων.

Ήδη, 2 από 3 ξένους οίκους δίνουν τιμές-στόχους για τις μετοχές των 4 συστημικών από 15% έως 35% υψηλότερα, με τη Citigroup να εμφανίζεται θετική, την HSBC να κρατά χαμηλότερα τον πήχη, ενώ αρνητική –καθώς δίνει τιμές-στόχους χαμηλότερες των τρεχουσών– είναι η BofA/Merill Lynch.

Αναλυτές τραπεζικών ΑΧΕΠΕΥ εκτιμούν πως με την ανακοίνωση των stress tests θα ανοίξει η αυλαία των εκθέσεων/αναλύσεων ειδικά για τον κλάδο από την πλευρά των οίκων αξιολόγησης (Moody’s, Fitch, S&P), αλλά και επενδυτικών οίκων με μεγάλη έκθεση στον κλάδο.

 

«Ταύρος» η ΑΧΙΑ Ventures του Γ. Λινάτσα

 

Μέχρι και 48% υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή θέτει τον πήχη η AXIA Ventures για τη μετοχή της Alpha Bank. Σε έκθεσή του ο οίκος σημειώνει πως, παρότι εκτιμά ότι ο κλάδος θα έχει ένα θετικό momentum βραχυμεσοπρόθεσμα, υπάρχουν δομικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των 4 τραπεζών. Προτιμητέες έχει την Εθνική και την Alpha Bank, ενώ δίνει τιμή-στόχο για την Alpha Bank τα 3 ευρώ, για τη Eurobank 1,2 ευρώ, για την Εθνική 0,49 ευρώ και 4,39 για την Πειραιώς.

Η ΑΧΙΑ Ventures θεωρείται βαρόμετρο για την κίνηση της αγοράς, καθώς διαθέτει για πελάτες της τα μεγαλύτερα funds από την αμερικανική αγορά, με τον Γ. Λινάτσα να είναι ο άνθρωπος που τα τελευταία 3-4 χρόνια έχει φέρει μερικά από τα ισχυρότερα ονόματα στις συστημικές τράπεζες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ