Η πιο επικίνδυνη από τις διαθέσιμες επιλογές είναι η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης σήμερα σχολιάζει άμεσα, η Capital Economics. Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα καταλάβαιναν, λέει ο οίκος ο οποίος για την περίπτωση που η ΕΚΤ ανέβαλε την αύξηση. Και αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι η ΕΚΤ έδωσε μια γενικόλογη διαβεβαίωση  ότι θα στηρίξει τις τράπεζες αν χρειαστούν ρευστότητα, ενώ από την άλλη γνωρίζει ότι λήγουν δάνεια της σε ευρωπαϊκές τράπεζες, ύψους άνω των μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ..

Επιπλέον ο οίκος σχολιάζει ότι η ΕΚΤ δεν έδωσε το πλάνο της για τα επιτόκια (guidance) που μπορεί να αποκαλύπτει τις διαφωνίες μελών του ΔΣ, ενώ μείωσε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό αλλά και πάλι με παρωχημένα στοιχεία (τα οποία εύλογα θα αλλάξουν). Αντίθετα ο οίκος επισημαίνει ότι η ΕΚΤ εμμένει στον πληθωρισμό αφήνοντας να διαφανεί ότι θα συνεχίσει τις αυξήσεις, πράγμα που όπως έχει ήδη σχολιάσει είναι επικίνδυνο τώρα.

Η κεντρική τράπεζα άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να προσφέρει νέες δανειοδοτικές πράξεις στις τράπεζες εάν χρειαστεί, κάτι που θα μπορούσε να αμβλύνει τις ανησυχίες ορισμένων τραπεζών και επενδυτών, λέει η Cap[ital. Economics.

“Ενώ η ΕΚΤ έχει σταματήσει να παρέχει καθοδήγηση, το δελτίο τύπου καθιστά σαφές ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δίνουν προτεραιότητα στον πληθωρισμό έναντι άλλων ανησυχιών.

Ακόμη και πριν από την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ζητούσαν πιο σταδιακή αύξηση επιτοκίων. Και ενώ η αγορά αντέδρασε καλά στην απόφαση της SNB να ρίξει στη Credit Suisse σανίδα σωτηρίας 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το εάν άλλες τράπεζες θα βρεθούν μέσα στην καταιγίδα. Αμφιβάλλουμε ότι μια απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει τον κύκλο σύσφιξης της θα είχε ληφθεί ως ένδειξη πανικού από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Ομολογουμένως, η απόφαση να μην δοθεί καμία νέα καθοδήγηση για τα επιτόκια θα μπορούσε να θεωρηθεί επιπόλαιη, δεδομένου ότι πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια τον Μάιο και μετά. Η Τράπεζα αναθεώρησε επίσης τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό χαμηλότερα, με την πρόβλεψη για τον βασικό πληθωρισμό το 2025 στο 2,2%, από 2,4% τον Δεκέμβριο.

Η απουσία καθοδήγησης αντανακλά πιθανώς αυξανόμενους διχασμούς στο Διοικητικό Συμβούλιο εκτιμά η Capital Economics. Η αρχική γραμμή στο δελτίο τύπου – «ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» – καθιστά σαφείς τις προτεραιότητες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Και η πρόβλεψη ότι ο βασικός πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να είναι πάνω από το 2% το 2025 βασίζεται στις προσδοκίες των επενδυτών για τα επιτόκια πριν από αρκετές εβδομάδες, όταν η νομισματική πολιτική αναμενόταν να είναι πολύ πιο αυστηρή. Εάν επρόκειτο να επαναλάβουν τις προβλέψεις σήμερα, αυτή για τον πυρήνα του πληθωρισμού μπορεί κάλλιστα να είναι υψηλότερη.

Οι τράπεζες και οι επενδυτές μπορεί να απογοητευτούν που η ΕΚΤ δεν ανακοίνωσε κάτι απτό για να αποτρέψει τις ανησυχίες για περισσότερα ζητήματα ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα, καθώς περίπου 550 δισ. ευρώ υφιστάμενων TLTRO πρόκειται να λήξουν τον Ιούνιο. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να έχει εισαγάγει ένα νέο πρόγραμμα μη στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.

Αντίθετα, θα πρέπει να αρκεστούν στη διαβεβαίωση ότι «η εργαλειοθήκη πολιτικής της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ εάν χρειαστεί» – μια φράση που εμφανίζεται δύο φορές στο δελτίο τύπου. Επομένως, τα νέα LTRO παραμένουν μια επιλογή και, εάν οι τράπεζες της ευρωζώνης δεχτούν μεγαλύτερη πίεση, θα μπορούσαν να ανακοινωθούν πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση στις 4 Μαΐου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ