Γράφει η «ξενοδόχος»

Ψηλά στην ατζέντα βάζει το κυβερνητικό επιτελείο το θέμα της διαχείρισης προορισμών που δέχονται μεγάλο όγκο επισκεπτών, την ίδια στιγμή που στο επίκεντρο παραμένει η κατάρτιση του 10ετούς στρατηγικού πλάνου για τον κλάδο που έφερε πέρυσι περί τα 18 δισ. ευρώ άμεσων εσόδων αλλά η ρύθμιση των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων.

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν στην συνάντηση που είχε χθές το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, τον κ.  Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό κ. Μάνο Κόνσολα. Στα πιο ενδιαφέροντα που συζητήθηκαν για τον σχεδιασμό του 2020 είναι η προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την ίδρυση Φορέα Διαχείρισης Προορισμού «Σαντορίνη», έναν προορισμό που έχει βρεθεί στο επίκεντρο για θέματα υπερτουρισμού κατά τη διάρκεια της υψηλής σεζόν. Επιπλέον, τονίστηκε και η ανάγκη για δημιουργία νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (βλ. Αirbnb, booking.com κ.α.) «με στόχο την τουριστική ανάπτυξη αλλά και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».

Στις λοιπές προτεραιότητες, πέραν της εκπόνησης Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης (2021-2030) για την αναβάθμιση και περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας που είχε ανακοινωθεί ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, περιλαμβάνονται η δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου με άμεση εφαρμογή σημαντικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων για την αξιοποίηση, ενίσχυση και προβολή των Ειδικών Μορφών Τουρισμού, η ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού με έμφαση στην απλοποίηση της χωροθέτησης και αδειοδότησης των τουριστικών λιμένων (μαρίνες), η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου με σκοπό τη συνολική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της τουριστικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, με πρωτοποριακές μεταρρυθμιστικές δράσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «καλή δουλειά» το δεύτερο εξάμηνο του 2019, όπως πιιστοποιείται και από τα εθνικοοικονομικά αποτελέσματα με την αύξηση των εσόδων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019, οι αεροπορικές αφίξεις ήταν ενισχυμένες κατά 3,8% και οι οδικές μειωμένες κατά 0,9%, διαμορφώνοντας τη συνολική αύξηση χωρίς την κρουαζιέρα στο 2%.

Επίσης οι ταξιδιωτικές εισπράξεις συγκρίνοντας το 10μηνο 2019 με το αντίστοιχο 10μηνο 2018 παρουσίασαν αύξηση κατά 13,1%, φθάνοντας τα 17,5 δισ. ευρώ και προϊδεάζοντας για ένα νούμερο πάνω από τα 18 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 9,3%, καθώς και στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 3,7%.

Για το 2020, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, η εικόνα είναι «συγκρατημένα αισιόδοξη» με θετική εικόνα από Ρωσία, Ισραήλ, Γαλλία, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ