Σπύρος Αξαρλής

Στις 20 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal ένα άρθρο που αναφέρονταν στη νομισματική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν και στις επιπτώσεις της στην καλλιέργεια του φουντουκιού.

Η Τουρκία παράγει το 70 τοις εκατό των φουντουκιών στον κόσμο. Είναι ένας κλάδος που απασχολεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια άτομα και είναι πολύ σημαντικός για τη Ferrero, την ιταλική εταιρεία που παράγει Nutella και η οποία αγοράζει το ένα τρίτο των φουντουκιών που εξάγονται από την Τουρκία.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ

Ωστόσο, οι Τούρκοι αγρότες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι ένα πιο αδύναμο εθνικό νόμισμα θα λειτουργήσει ως κίνητρο για τις εξαγωγές και θα αυξήσει την παραγωγή, άρα και την οικονομία.

Φέτος η τουρκική λίρα έχει χάσει τη μισή της αξία. Τον Νοέμβριο μειώθηκε κατά 30 τοις εκατό. Από τις αρχές Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης του νομίσματος, η κεντρική τράπεζα πουλά μεγάλες ποσότητες συναλλάγματος.

Στόχος του Ερντογάν είναι να μεταμορφώσει την οικονομία της Τουρκίας και να την κατευθύνει προς τις εξαγωγές. Σε αυτό έχει σημειώσει κάποια επιτυχία, αλλά βραχυπρόθεσμα: τον Νοέμβριο, οι εξαγωγές έφτασαν σε αξία ρεκόρ 21,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 33,4 τοις εκατό περισσότερες σε ετήσια βάση. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι οικονομίες των πολιτών που στην πραγματικότητα έχουν εξαφανιστεί. Οι μισθοί έχουν πέσει κατακόρυφα, ενώ οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ

Για τους αγρότες φουντουκιού, μια χαμηλή λίρα σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για την εισαγωγή όλων αυτών των βασικών προϊόντων, όπως λιπάσματα, φυτοφάρμακα ή σπόρους. Η τιμή του λιπάσματος, για παράδειγμα, έχει φτάσει τα 650 δολάρια ο τόνος, απρόσιτη για πολλούς αγρότες: πέρυσι ήταν περίπου 215 δολάρια.

Τα εργοστάσια επεξεργασίας φρούτων, λοιπόν, έχουν υψηλότερο κόστος ενέργειας, συσκευασίας και μεταφοράς. Και το κόστος της εργασίας αναμένεται επίσης να αυξηθεί, επειδή η τουρκική κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τον κατώτατο μισθό για να ταιριάζει με τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει φτάσει στο 21%.

ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Το αποτέλεσμα, είναι οι Τούρκοι αγρότες φουντουκιού να γίνονται φτωχότεροι και να παράγουν λιγότερο. Λιγότερα φουντούκια, λοιπόν, εισέρχονται στη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού που οδηγεί στη διεθνώς γνωστή Nutella και στα φυτικά γάλατα. Και μια χαμηλότερη διαθεσιμότητα πρώτων υλών σημαίνει υψηλότερες τιμές για τους τελικούς καταναλωτές.

Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό, άλλοι μεγάλοι παραγωγοί φουντουκιών, όπως η Ιταλία, το Αζερμπαϊτζάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες (δεύτερη, τρίτη και τέταρτη αντίστοιχα στον κόσμο το 2019), θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αυτή τη στιγμή αδυναμίας στην Τουρκία για να κερδίσουν μερίδιο αγοράς.

Πηγή: https://www.geoeurope.org/2022/01/04/i-toyrkia-ta-foyntoykia-kai-i-nutella/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ