Γνωρίζουμε από την επιτυχία του bitcoin και των αντιπάλων του ότι οι ηλεκτρονικές μορφές χρήματος έχουν δημιουργήσει μια θέση στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Σε έναν κόσμο όπου το εμπόριο πραγματοποιείται όλο και περισσότερο στο Διαδίκτυο, είναι λογικό να έχουμε μια ασφαλή νομισματική μονάδα που βασίζεται στο Διαδίκτυο. Το Bitcoin το προσφέρει σε καθαρά ιδιωτική μορφή. Τώρα οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν την έκδοση του δικού τους ψηφιακού νομίσματος.

Ένα bitcoin για ρεαλιστές

Αρχικά, το bitcoin προσελκύστηκε για τον παράνομο χαρακτήρα του και οι αναρχικές ιδιότητές του μπορεί να μην μας αρέσει, αλλά πολλοί από εμάς θα έχουμε λίγο περισσότερη πίστη σε μια νομισματική μονάδα που υποστηρίζεται από μια μεγάλη κεντρική τράπεζα παρά σε έναν σκοτεινό αλγόριθμο που κανείς δεν καταλαβαίνει πραγματικά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιο απομακρυσμένη. Ξεκινώντας ένα έγγραφο συζήτησης την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της, Christine Lagarde, δήλωσε ότι μια απόφαση για το αν θα προχωρήσει θα ληφθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η οποία συντονίζει όλες τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε ένα έγγραφο που περιγράφει τις βασικές αρχές για τα εθνικά ψηφιακά νομίσματα.

Μέχρι στιγμής, το Ηνωμένο Βασίλειο απλώς συμβαδίζει με τους αντιπάλους του. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει κάνει τα δικά της σχέδια για ένα νέο νόμισμα, καθώς και για εγγραφή σε διεθνείς πρωτοβουλίες.

Αλλά πρέπει να βγαίνει μπροστά και να προσπαθεί να κερδίσει αυτόν τον αγώνα. Με την πρώτη ματιά, ένα «bitpound» μπορεί να μην φαίνεται φυσικό υποψήφιο για παγκόσμια κυριαρχία, ειδικά σε σύγκριση με ένα ψηφιακό δολάριο ή ευρώ.

Η βρετανική οικονομία είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση. Η στερλίνα δεν είναι πλέον αποθεματικό ή συναλλαγματικό νόμισμα οποιασδήποτε σημασίας και το ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιθανό να μειωθεί μόνο τις επόμενες δύο δεκαετίες καθώς οι αναδυόμενες χώρες συνεχίζουν να αυξάνονται. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τρία μεγάλα πλεονεκτήματα από την πλευρά του.

Πρώτον, μπορεί να πάρει το «πλεονέκτημα πρώτης κίνησης». Η Apple με τα εύχρηστα smartphones της, η Microsoft με τα λειτουργικά της συστήματα, η Tesla με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα – υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα εταιρειών και προϊόντων που κατάφεραν να διασφαλίσουν τη διαρκή κυριαρχία μιας βιομηχανίας απλώς με την παρουσία τους πρώτα.

Το ίδιο θα μπορούσε εύκολα να ισχύει για μια ψηφιακή λίρα. Εάν υπάρχει πραγματικά μια αγορά ψηφιακού νομίσματος που υποστηρίζεται από μια κεντρική τράπεζα, τότε οι δυνητικοί πελάτες θα αρχίσουν να το χρησιμοποιούν και μόλις αρχίσουν να το χρησιμοποιούν, σημαίνει ότι νοιάζονται. Εάν η Τράπεζα της Αγγλίας έπαιρνε τα παπούτσια της και ξεκινούσε την ηλεκτρονική της μονάδα πριν από τους αντιπάλους της, τότε θα δημιουργούσε ένα μόνιμο πλεονέκτημα για την ίδια.

Δεύτερον, αξιοπιστία. Η Ελβετική Εθνική Τράπεζα εξετάζει επίσης ένα δικό της ψηφιακό νόμισμα. Γιατί λοιπόν να μην συνεργαστείτε με τους Ελβετούς, να συγχωνεύσετε τα δύο σχέδια και να δημιουργήσετε μια μονάδα που υποστηρίζεται από τις δύο παλαιότερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο; Από πολλές απόψεις, η Ζυρίχη και η Γενεύη είναι τα δύο πιο συμπληρωματικά οικονομικά κέντρα στο Λονδίνο. Είναι ευέλικτα, απορρυθμισμένα και εκτός ΕΕ. Ένα νόμισμα που υποστηρίζεται και από τις δύο κεντρικές τράπεζες θα έχει άμεση αξιοπιστία στις αγορές.

Τέλος, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη της Πόλης. Ένα νέο ψηφιακό νόμισμα θα είναι σχετικό μόνο στο βαθμό που μπορείτε πραγματικά να το χρησιμοποιήσετε. Το Λονδίνο έχει το τεράστιο πλεονέκτημα ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα στον κόσμο για τη διαπραγμάτευση νομισμάτων (το Λονδίνο έχει το 43% της παγκόσμιας αγοράς συναλλαγών χρήματος, σε σύγκριση με το 16% για τη Νέα Υόρκη, τον πλησιέστερο αντίπαλό του), και έχει την υποδομή νομικά συστήματα, εμπόρους και συμβούλους για την υποστήριξη του κλάδου. Εάν η διαπραγμάτευση σε bitpounds καθιερωνόταν νόμιμα από την πρώτη μέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και αν, ακόμη καλύτερα, υπήρχαν μια μικρή ή δύο φοροαπαλλαγές, τότε θα βοηθούσε να ξεκινήσει το νόμισμα και να κλέψει μια πορεία στους αντιπάλους του.

Διακυβεύεται ένα μεγάλο βραβείο και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προσπαθήσει να το κερδίσει. Εάν ένα bitpound καθιερωθεί ως το κορυφαίο ηλεκτρονικό νόμισμα στον κόσμο, τότε θα αποτελούσε τεράστια ώθηση τόσο για τη βιομηχανία τεχνολογίας όσο και για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, δύο βασικούς τομείς για τη βρετανική οικονομία την επόμενη δεκαετία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ