Του Βάιου Κρόκου

Με στόχο τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών να κατέλθουν στα 25 δις ευρώ το 2021 (στα 75 δις σήμερα έναντι 100 δις το 2016) και σκοπό να ανοίξουν οι πιστωτικές γραμμές ώστε να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις, νοικοκυριά και πραγματική οικονομία, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση.

Πράγματι, οι τράπεζες επέδειξαν – έστω και – ισχνή κερδοφορία μετά την κρίση, απαιτούνται όμως ακόμα αρκετά βήματα, καθώς ξέχωρα από την διαχείριση των NPLs, oι νέες χορηγήσεις δεν μπορούν να ισοσκελίσουν ακόμα τις αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων.

Όπως εξήγησε κατά την ομιλία του στο 12Συνέδριο Credit Risk Management, ο κ. Χρήστος Αδάμ, Group Chief Risk OfficerEurobank Ergasias, στα σχέδια τις προκλήσεις του κλάδου ως το 2022 συγκαταλέγονται:

-Η αύξηση της κερδοφορίας με δάνεια σε υγιείς επιχειρήσεις και δανειολήπτες. Σε αυτή την περίπτωση οι χορηγήσεις πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή για να αποφευχθεί η «επιστροφή στο παρελθόν»

-Η προσπάθεια να αποφευχθούν φαινόμενα Creta Farms και Folli Follie

-Η χρηματοδοτική στήριξη των μεγάλων έργων υποδομής και των εξωστρεφών κλάδων με αιχμή του δόρατος ενέργεια/ΑΠΕ, λιμάνια, αεροδρόμια όπως και εταιρείες με αναπτυξιακές προοπτικές σε τουρισμό, ναυτιλία, μεταποίηση, logistics.

-Η στήριξη των ΜμΕ που πράγματι εξήλθαν της κρίσης με επιτυχία αποδεικνύοντας την συνέπεια και την φερεγγυότητα τους.

Κατά τα λοιπά, οι τράπεζες συνεχίζουν τις προσπάθειες μείωσης του λειτουργικού κόστους, του ψηφιακού τους μετασχηματισμού, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται με τις fintech υπηρεσίες.

Σημαντικό στοιχείο και ευκαιρία συνάμα αποτελεί η διαχείριση ακινήτων. Οι τράπεζες καλούνται να πουλήσουν ή να ενοικιάσουν από το απόθεμα που διαθέτουν. Πάντως έντονο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδυτικά ακίνητα, όπως αποτυπώνεται και από τις τελευταίες συμφωνίες (κτήριο του ΔΟΛ, Odeon στην Λ. Συγγρου)

Οι ανασταλτικοί παράγοντες για την κερδοφορία

Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν έντονες και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την κερδοφορία είναι σημαντικοί. Οι ρυθμοί ανάπτυξης διεθνώς είναι χαμηλοί, ενώ πάντα υπάρχει ο φόβος ύφεσης το 2020.

Τα επιτόκια και η νομισματική πολιτική δεν δημιουργούν συνθήκες κερδοφορίας, όταν για παράδειγμα το Euribor βρίσκεται στο -0,40%

Παράλληλα, η πρόκληση του cyber security, η κανονιστική συμμόρφωση και το γεγονός ότι η διακυβέρνηση παραμένουν στο επίκεντρο του SSM συνεχίζουν να αντλούν σημαντικούς πόρους.

Εν κατακλείδι, ωστόσο, συγκρατημένη είναι η αισιοδοξία για τις επιδόσεις στα επόμενα stress test (α’ τρίμηνο του 2020), καθώς όπως επισημάνθηκε ο τραπεζικός κλάδος πέρασε τη στενωπό της κρίσης.

Το 82% των επιχειρήσεων – κυρίως στον τομέα των Υπηρεσιών – καθυστερεί τις πληρωμές

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσίασε κατά την έναρξη του Συνεδρίου, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου εταιρειών ICAP, κ. Νικήτας Κωσταντέλλος., αναφορικά με την πορεία των επιχειρήσεων, την φερεγγυότητα και την πιστοληπτική τους ικανότητα.

 Όπως σημείωσε, οι οικονομικοί και άλλοι επιμέρους δείκτες δείχνουν πρόοδο στη χώρα, αλλά απαιτούνται ακόμα αρκετά βήματα για την δημιουργία ενός φιλικότερου περιβάλλοντος.

Στα ευρήματα έρευνας με δείγμα πάνω από 20,000 επιχειρήσεις στη χώρα, εκτιμάται πως για το 2018 ο τζίρος διαμορφώνεται στα 160 δις. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 5,5 δις ευρώ.

Εμφανείς όμως παραμένουν οι δυσκολίες στις εμπορικές συναλλαγές καθώς το 18% των εταιρειών πληρώνουν στην ώρα τους (1-60 μέρες), ενώ για το 82% καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις.

Ωστόσο, οι συνθήκες επανέρχονται στα προ κρίσης επίπεδα, όπως σημείωσε, και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περαιτέρω βελτίωση το 2020.

Στο χθεσινό συνέδριο της ICAP επί τάπητος τέθηκαν επίσης ευρύτερα θέματα που απασχολούν το χρηματοπιστωτικό κλάδο για την διαχείριση της πιστοληπτικής ικανότητας: η δομή και η πορεία των εταιρικών ομολόγων, οι νέες τεχνολογίες και πως επηρεάζουν τα ratings, όλα τα νέα από τον τομέα του factoring και οι λύσεις για την διαχείριση απαιτήσεων & εισπράξεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ