του Ιωάννη Ρουκά*

Μετά τη σημερινή «μαύρη Τετάρτη» για το Ελληνικό Χρηματιστήριο όπου έκλεισε στις «σατανικές» 666,84 μονάδες, αλλά και το σφυροκόπημα στις μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών, απλά επιβεβαιώθηκαν οι απόψεις μας για το πόσο βαριά ασθενής είναι ο Τραπεζικός Τομέας της Χώρας μας.

Μερικές μέρες νωρίτερα, η Moody’s, στους παράγοντες που την εμπόδισαν να αναβαθμίσει τη Χώρα μας, περίοπτη θέση κατέχει το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα και το στοίχημα για τη ταχύτερη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας τους, ποιότητας των χαρτοφυλακίων τους και κατ επέκταση των Ισολογισμών τους και των αναγκών τους για νέα Κεφάλαια.

Σε μας, τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, δεν προκάλεσε έκπληξη η παραπάνω εξέλιξη.

Ήδη, από την Έκθεση της ΤτΕ για τον Τραπεζικό Τομέα, φάνηκε ότι οι Ελληνικές Τράπεζες, ΠΑΛΙ, θα ακολουθήσουν τον λάθος δρόμο, που νομίζουν μάλιστα, ότι θα είναι και πιο σύντομος.

Εάν δείτε στην έκθεση, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι η μείωση των κόκκινων δανείων, που πρέπει να φτάσει το 60% μέχρι το 2021(!), θα επιτευχθεί από τέσσερις κυρίως τρόπους. Από πωλήσεις δανείων, πλειστηριασμούς, διαγραφές και τελικά ρυθμίσεις.

Και οι 4 πηγές μείωσης έχουν περίπου την ίδια ποσοστιαία συμμετοχή στο μείγμα της συνταγής.

Εδώ και χρόνια υποστηρίζουμε, ότι εάν δεν γίνει πραγματική προσπάθεια μείωσης των δανείων μέσα από ρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις των δανείων πχ των επιχειρήσεων που θα κριθούν βιώσιμες, θα φτάσουμε στο σημείο να τρέχουμε να ξεπουλάμε τα δάνεια σε funds εσωτερικού και εξωτερικού σε ποσοστά της τάξης του 7-10% της αξίας τους. Ήδη, η αποτυχία του πολλά υποσχόμενου Εξωδικαστικού Μηχανισμού, ο οποίος κλείνει ατις 31.12.18, αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι σις τράπεζες οι οποίες δεν αξιολογούν καν τις προτάσεις που κατατίθενται στην πλατφόρμα, με βλέμμα στραμμένο στη ρύθμιση αλλά μόνο στην απόρριψη με αιτιολογίες που φτάνουν τα όρια του αστείου.

Σκεφτείτε ότι μια από τις αλλαγές στον Εξωδικαστικό που πρόσφατα ανέβηκαν στην πλατφόρμα, είναι και η υποχρέωση τεκμηριωμένης απόρριψης από τις τράπεζες. Επομένως, είναι πιστεύω στο χέρι του ΤΧΣ, του SSM αλλά και της (οποιαδήποτε) Κυβέρνησης να πιέσουν της τράπεζες να ασχοληθούν με τους πελάτες τους όπως οφείλουν και όχι απλά να εφαρμόσουν εύκολες, γρήγορες, αλλά τελικά αναποτελεσματικές λύσεις στη διαχείρηση των κόκκινων δανείων. Διότι αλλιώς, ο λογαριασμος θα έρθει ΠΑΛΙ σε μας. Ιωαννης Ρουκάς Οικονομολόγος Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Διοίκησης της ΕΕΔΕ – Μακεδονίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ