Οι τράπεζες πέρασαν τα test λόγω «καλής διαγωγής»

0

Οι συζητήσεις των διοικήσεων των 4 συστημικών τραπεζών, με τα στελέχη του SSM που ολοκληρώνονται σήμερα στην Φρανκφούρτη, δεν αφορούν μόνο τα stress test. Εντάσσονται στην γενικότερη εποπτική διαδικασία και στον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων των ελληνικών τραπεζών.

Προφανώς η κα Ντανιέλ Νουί ενημέρωσε τις διοικήσεις των τραπεζών και για τη δοκιμασία των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Το συμπέρασμα είναι απλό: Τα stress test των ελληνικών τραπεζών ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από τα αντίστοιχα test των υπολοίπων ευρωπαϊκών τραπεζών γιατί η Ελλάδα είναι μια «ειδική περίπτωση» στην Ευρωζώνη.

Όπως επισήμανε για μία ακόμη φορά χθες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, οι Ελληνικές Τράπεζες εμφανίζουν σήμερα υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, υψηλότερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου ενώ οι δείκτες κερδοφορίας και αποδοτικότητας έχουν βελτιωθεί θεαματικά. Οι θεσμικές αλλαγές που έγιναν στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, καθώς κατά το 2017 παρατηρήθηκε συνεχής μείωση του αποθέματος σε συνάφεια με τους τεθέντες στόχους.

Με απλά λόγια, οι Ελληνικές Τράπεζες «πέρασαν το test» γιατί έδειξαν επαγγελματισμό, αποφασιστικότητα και προσαρμοστικότητα σ’ ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον με οικονομική  ύφεση, υψηλή ανεργία και capital control.

Είναι σίγουρο ότι και οι 4 συστημικές τράπεζες της χώρας θα ενισχύσουν περαιτέρω την κεφαλαιακή τους διάρθρωση. Με τη διαδικασία των stress test, οι τράπεζες κέρδισαν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου ή σε ενίσχυση των εποπτικών τους κεφαλαίων, η κάθε μία ξεχωριστά, με τα δικά της μέσα, στον δικό της χρόνο και με βάση τον δικό της ξεχωριστό σχεδιασμό, χωρίς πίεση μέσα στην επόμενη τριετία.

Στη διαδικασία των stress test δεν υπάρχει βαθμός επιτυχίας ή αποτυχίας. Απλώς σε μια διαδικασία προσομοίωσης εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών συνθηκών, η κάθε τράπεζα θα έπρεπε να έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας υψηλότερο του 5,5%.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η κάθε τράπεζα έχει «ευάλωτα σημεία» στον ισολογισμό της, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό -ίσως και συστημικό- πρόβλημα σε μια ακραία κατάσταση μεγάλης ύφεσης ή αναταραχής στις αγορές. Αυτά ακριβώς τα «αδύνατα σημεία» οι διοικήσεις των τραπεζών αναλαμβάνουν να καλύψουν, σε συνεννόηση με τους υφισταμένους μετόχους τους, χωρίς την πίεση του χρόνου και τη δαμόκλειο σπάθη ενός bail in.

Το επόμενο στοίχημα για τις τράπεζες είναι οι συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας στην μετα-μνημονιακή εποχή. Μετά τον Αύγουστο, οι τράπεζες της χώρας πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ομαλή, χαμηλού κόστους και απρόσκοπτη χρηματοδότηση ώστε να μπορούν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία .

Η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές δεν είναι ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη ειδικά για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου παραμείνει χαμηλότερη από την επενδυτική βαθμίδα. Τα πράγματα θα γίνουν φυσικά πιο δύσκολα εάν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων επιδεινωθούν.

Σήμερα, ο SSM αναγνωρίζει ότι και οι 4 συστημικές τράπεζες της χώρας κατέβαλαν σοβαρές προσπάθειες για να εξυγιάνουν το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων τους και προχώρησαν αποφασιστικά στην πώληση στοιχείων του ενεργητικού τους ώστε να θωρακίσουν κεφαλαιακά τον ισολογισμό τους. Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών πήραν «διαγωγή κοσμιοτάτη».

Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι οι τράπεζες της….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ