Ο CoViD-19 χτύπησε ύπουλα τα τραπεζικά συστήματα ορισμένων χωρών και γι’ αυτό  στο μέλλον θα χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση ή ακόμη και αναδιάθρωση.

Ο Τομπάιας Έντριαν, επικεφαλής του τμήματος νομισματικών αγορών και κεφαλαιαγορών και ο Αντίτια Ναραϊν, αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ κατέγραψαν με άρθρο τους , στο blog του Ταμείου τις εκτιμήσεις τους για τις οικονομίες εκείνες που θα υποστούν σημαντική ζημιά εξαιτίας του lockdown στις προσπάθειες ανάσχεσης του κορωνοϊού.

  • «Οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα εντείνονται και αναμένονται περισσότερα ποσοστά σε στάσεις πληρωμών. Γι’ αυτό αρκετοί αναμένουν ένα σοκ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα παρόμοιο με το σοκ στη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης του 2008».

Τα στελέχη του ΔΝΤ αποφεύγουν να διευκρινίσουν ποια τραπεζικά συστήματα θεωρούν περισσότερο ευάλωτα, αλλά η προειδοποίηση τους έρχεται ως απάντηση στη στάση άλλων ρυθμιστικών αρχών και τραπεζικών στελεχών, ειδικά στις ΗΠΑ, που επιμένουν ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι αρκετά ανθεκτικά ώστε να αντεπεξέλθουν σε αυτή την κρίση.

Το ΔΝΤ προετοιμάζεται

Το Διοικητικό Συμβούλιου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε ήδη ένα νέο τριετές πλαίσιο διμερών συμφωνιών δανεισμού. Το νέο πλαίσιο διασφαλίζει την  πλήρη δυνατότητα του ΔΝΤ για χορήγηση δανείων, ύψους 1 τρισ. δολαρίων, προς τις χώρες – μέλη του, που αντιμετωπίζουν πιέσεις από την έξαρση του κορωνοϊού.

Το νέο πλαίσιο είναι σε γενικές γραμμές το ίδιο με αυτό που καθιερώθηκε το 2016 για συμφωνίες που επιτρέπουν σε πλουσιότερες χώρες – μέλη του Ταμείου να δανείζουν απευθείας χώρες που έχουν ανάγκες και επεκτείνει τις διμερείς συμφωνίες δανεισμού από τον Δεκέμβριο του 2020 έως το τέλος του 2023 με δυνατότητα μίας παράτασης ενός έτους έως το τέλος του 2024.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here