Με την συνάντηση οικονομικού επιτελείου-τραπεζιτών, το μεσημέρι της προηγούμενης Τρίτης (23/03), εισήλθε στην τελική ευθεία ο προγραμματισμός για τον “Ηρακλή ΙΙ”.

Νωρίτερα είχε ξεκινήσει η διεργασία της αρμόδιας επιτροπής για την προετοιμασία του εφαρμοστικού νόμου για την επέκταση του υφιστάμενου πλαισίου (“Ηρακλής Ι) με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών να έχουν υποβάλλει σειρά αιτημάτων.

Επί της ουσίας το εγχώριο banking ζητά- μέσω της διαδικασίας του “Ηρακλή ΙΙ” την αλλαγή όρων, που διέπουν την στοχοθεσία (αναφορικά με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων), την ελαστικοποίηση προϋποθέσεων και κριτηρίων. Επικαλείται την ένταση των συνεπειών της πανδημίας, την επιβάρυνση της κατάστασης στο banking πανευρωπαϊκά, την αναγκαστική επιβολή περιόδου χάριτος για τους οφειλέτες και άλλα ζητήματα, που είχαν τεθεί στην (τηλε)ενημέρωση με τον επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού, Αντρέα Ενρια, πρόσφατα.

Στην (τηλέ) συνάντηση των τραπεζιτών, με τον υπεύθυνο του SSM, με την παρουσία και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος συζητήθηκε-περισσότερο- το εν δυνάμει πρόβλημα των “νέων κόκκινων” δανείων που προκύπτουν (και θα προκύπτουν) λόγω των συνεχόμενων lockdowns και την εφαρμογή των moratoria.

Ο Ιταλός παράγων, μπορεί να άκουσε τους Έλληνες τραπεζίτες να υπολογίζουν- για ακόμη μία φορά- τα “νέα κόκκινα” στα περίπου 5 δισ. χωρίς να πάρει θέση. Προφανώς ο επικεφαλής του SSM έχει κατά νου διαφορετικά ποσοστά “μη εξυπηρεσιμότητας” από αγορές, που προσομοιάζουν με την ελληνική και βάσει αυτών θα ανέβαζαν το κόστος υψηλότερα. Για αυτό άλλωστε και η έμμεση επισήμανση του, προς τους τραπεζίτες, πως για την ECB το ενδεχόμενο λειτουργίας ενός φορέα (ACM) είναι πάντα στο οπλοστάσιο” της Φρανκφούρτης για όπου δει. Ανάλογο μήνυμα έχει στείλει η ECB και προς Λευκωσία, Ρώμη δεδομένης της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην Ευρώπη για την διάρκεια του “νέου κύματος” και των επιπτώσεων του στην περίπτωση, που οι “αγορές” δεν θα έχουν ανοίξει τέλη Μαϊου-αρχές Ιουνίου.

Αλλωστε αποτελεί κοινό μυστικό, πως η εξέλιξη των stress tests γίνεται υπό το βάρος αρνητικότερων προβλέψεων για τις κεφαλαιακές ανάγκες του ευρω-συστήματος, του ελληνικού συμπεριλαμβανόμενου. Επίσης ο Αντρέα Ενρια, υπενθύμισε στους τραπεζίτες, πως ακόμη και με τον “Ηρακλή ΙΙ” δεν αντιμετωπίζονται- στο σύνολο τους- ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας, ποιότητας ιδίων κεφαλαίων, ενώ παραμένει η “απειλή” του αναβαλλόμενου φόρου.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 30/03/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ