Δημήτρης Μαλλάς

Ήταν Μάρτιος του 2018 όταν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ανακοίνωνε τη συμφωνία με τους τρεις παρόχους κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone και Wind) για την έναρξη πιλοτικών προγραμμάτων για τα 5G δίκτυα. Και η αναφορά που είχε γίνει ήταν ο στόχος ήταν η Ελλάδα να καταστεί μία από τις πρωτοπόρες χώρες όσον αφορά στα 5G δίκτυα. Μετά από 15 μήνες, είναι μάλλον δύσκολο να το πιστεύει αυτό κανείς, δεδομένου ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Βρετανία, Φινλανδία, Αυστρία) έχει ήδη ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία δικτύων -έστω και με περιορισμένη κάλυψη- ενώ στις περισσότερες έχει ολοκληρωθεί ήδη η διαδικασία της εκχώρησης του φάσματος συχνοτήτων.

Στην Ελλάδα, η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι ότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η αρμόδια αρχή δηλαδή, μόλις προχθές δημοσίευσε την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιλογή της εταιρείας που θα την υποστηρίξει στη διαδικασία για την εκχώρηση του φάσματος συχνοτήτων. Μία διαδικασία, η οποία, σύμφωνα τουλάχιστον που είχε αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνος Μασσέλος, τον περασμένο Φεβρουάριο στο περιθώριο του Μobile World Congress, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο τέλος της φετινής χρονιάς. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι πολύ δύσκολα πριν το καλοκαίρι του 2020 θα δούμε να ξεκινά η εμπορική λειτουργία κάποιου 5G δικτύου τη χώρα μας. Έστω και με περιορισμένη κάλυψη.

Η κατάσταση δεν είναι, βέβαια, και τόσο απλή. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη αρχίζουν να υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός για την εκχώρηση του φάσματος θα καθυστερήσει πέραν του τέλους του 2019. Άλλωστε, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει με την ΕΕΤΤ σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Όλοι θυμούνται τι έγινε στην προηγούμενη αλλαγή κυβέρνησης όπου η ΕΕΤΤ έμεινε «ακέφαλη» για σχεδόν 1,5 χρόνο!

Αλλά, το θέμα δεν είναι μόνο η ΕΕΤΤ και ο διαγωνισμός. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είχε ετοιμάσει ένα νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, το οποίο θα έδινε πολλές λύσεις σε ένα αρκετά πολύπλοκο ζήτημα. Σημειωτέον πως αυτή τη στιγμή, η αδειοδότηση κεραιών είναι μία αρκετά χρονοβόρα διαδικασία και το νομοσχέδιο αυτό θα μείωνε το χρόνο. Οπότε μένει να δούμε τι θα γίνει με το συγκεκριμένο θέμα μετά τις εκλογές.

Αξίζει να κρατήσει κανείς στο μυαλό του ότι το 5G απαιτεί περισσότερες κεραίες, ενώ υπάρχουν κεραιοσυστήματα πολύ διαφορετικά και πολύ μικρά σε μέγεθος, τα οποία, επίσης, χρειάζονται αδειοδότηση.

Ένα άλλο θέμα είναι το κόστος για το φάσμα. Η σχετική γκρίνια έχει ήδη ξεκινήσει από την πλευρά των παρόχων που ζητούν να υπάρξει εκλογίκευση και να μην ξεφύγει η κατάσταση, όπως συνέβη στη Γερμανία όπου οι 4 πάροχοι έδωσαν 6,5 δισ. ευρώ για το σχετικό φάσμα μετά από μία διαδικασία που ξεκίνησε τον Απρίλιο και ολοκληρώθηκε προχθές!

Οι πάροχοι υποστηρίζουν ότι αν η διαδικασία για τις συχνότητες για τα 5G δίκτυα κινηθεί ε υψηλά επίπεδα, τότε οι επενδύσεις θα πάνε με πιο αργό ρυθμό. Άρα, θα υπάρχει καθυστέρηση στην ανάπτυξη των δικτύων. Και το ερώτημα είναι κατά πόσον μας παίρνει ως χώρα να καθυστερήσουμε και σε αυτόν τον τομέα. Ειδικά όταν μία έρευνα της Ericsson έχει δείξει ότι το 5G μπορεί να αποφέρει επιπλέον 2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Οικοσύστημα

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί και ένα ακόμη στοιχείο: η ανάγκη για τη δημιουργία οικοσυστήματος. Η 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας είναι μία «επανάσταση» με δυνατότητες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Αλλά θα πρέπει να υπάρξουν και οι σχετικές εφαρμογές που θα αξιοποιούν αυτές τις δυνατότητες. Και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει τους παρόχους που θα μπορούσαν να δώσουν κίνητρα προκειμένου ελληνικές εταιρείες -startups ή μεγαλύτερες- να αναπτύξουν τις σχετικές εφαρμογές και υπηρεσίες. Κάτι που θα ήταν και μία ευκαιρία καθώς οι λύσεις που θα αναπτυχθούν δεν είναι ανάγκη να αφορούν μόνο την εγχώρια αγορά αλλά θα μπορούσαν να διατεθούν και εκτός Ελλάδας.

Πότε, τελικά, θα δούμε εμπορικά 5G δίκτυα στην Ελλάδα; Το αισιόδοξο σενάριο είναι σε ένα χρόνο από τώρα, το απαισιόδοξο προς το τέλος του 2020. Το ερώτημα είναι πάντως αν όταν εμφανιστούν θα υπάρχει κάποιος λόγος σε καταναλωτές και επιχειρήσεις να αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν. Για να δούμε αν θα υπάρξει απάντησε σε αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ