Η δέκατη τέταρτη έκδοση της Έκθεσης Παγκόσμιου Πλούτου κυκλοφόρησε σήμερα από κοινού από την Credit Suisse και την UBS. Δείχνει ότι, μετρημένος σε τρέχον ονομαστικό USD, ο συνολικός καθαρός ιδιωτικός πλούτος μειώθηκε κατά 11,3 τρισεκατομμύρια δολάρια (–2,4%) σε 454,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στο τέλος του 2022. Ο πλούτος ανά ενήλικα μειώθηκε επίσης κατά 3.198 δολάρια ΗΠΑ (–3,6%) για να φθάσει τα 84.718 δολάρια ανά ενήλικα. Μεγάλο μέρος αυτής της πτώσης προέρχεται από την ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι πολλών άλλων νομισμάτων. Τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία συνέβαλαν περισσότερο στη μείωση του πλούτου το 2022, ενώ τα μη χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (κυρίως ακίνητα) παρέμειναν ανθεκτικά, παρά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων.

Περιφερειακά και δημογραφικά θέματα:

• Σε περιφερειακό επίπεδο, η έκθεση δείχνει ότι η απώλεια παγκόσμιου πλούτου συγκεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό σε πιο πλούσιες περιοχές όπως η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη, οι οποίες μαζί απώλεσαν 10,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.
• Η Ασία-Ειρηνικός κατέγραψε απώλειες 2,1 τρισ. USD.
• Η Λατινική Αμερική είναι η ακραία θέση με συνολική αύξηση του πλούτου κατά 2,4 τρισεκατομμύρια USD, βοηθούμενη από μια μέση ανατίμηση του νομίσματος κατά 6% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
• Επικεφαλής της λίστας των απωλειών σε όρους αγοράς το 2022 είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθούμενες από την Ιαπωνία, την Κίνα, τον Καναδά και την Αυστραλία.
• Οι μεγαλύτερες αυξήσεις πλούτου στο άλλο άκρο καταγράφηκαν για τη Ρωσία, το Μεξικό, την Ινδία και τη Βραζιλία.
• Όσον αφορά τον πλούτο ανά ενήλικα, η Ελβετία συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία και τη Δανία παρά τις σημαντικές μειώσεις του μέσου πλούτου σε σύγκριση με το 2021.
• Η κατάταξη των αγορών κατά διάμεσο πλούτο τοποθετεί το Βέλγιο στην πρώτη θέση, ακολουθούμενο από την Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ SAR, τη Νέα Ζηλανδία και τη Δανία.

Όταν εξεταστούν με δημογραφικούς όρους, η Generation X και οι Millennials συνέχισαν να τα πηγαίνουν σχετικά καλά το 2022 στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά δεν είχαν ανοσία στη συνολική μείωση του πλούτου. Κατανεμημένοι ανά φυλή, οι μη Ισπανόφωνοι Καυκάσιοι στις ΗΠΑ είδαν τον πλούτο τους να μειώνεται το 2022, ενώ οι Αφροαμερικανοί έμειναν σχεδόν αλώβητοι από την ύφεση. Αντίθετα, οι Ισπανόφωνοι πέτυχαν ανάπτυξη 9,5% το 2022, λόγω της μεγαλύτερης κατοχής στεγαστικών περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

Μείωση των ανισοτήτων πλούτου
Μαζί με τη μείωση του συνολικού πλούτου, η συνολική ανισότητα πλούτου μειώθηκε επίσης το 2022, με το μερίδιο πλούτου του παγκόσμιου κορυφαίου 1% να πέφτει στο 44,5%. Ο αριθμός των εκατομμυριούχων USD παγκοσμίως μειώθηκε κατά 3,5 εκατομμύρια το 2022 σε 59,4 εκατομμύρια. Αυτός ο αριθμός, ωστόσο, δεν λαμβάνει υπόψη 4,4 εκατομμύρια «εκατομμυριούχους του πληθωρισμού» που δεν θα πληρούσαν πλέον τις προϋποθέσεις εάν το όριο των εκατομμυριούχων προσαρμόστηκε για τον πληθωρισμό το 2022.

Ο παγκόσμιος διάμεσος πλούτος, αναμφισβήτητα ένας πιο ουσιαστικός δείκτης για το πώς τα πάει ένα τυπικό άτομο, στην πραγματικότητα αυξήθηκε κατά 3% το 2022 σε αντίθεση με τη μείωση του πλούτου κατά 3,6% ανά ενήλικα. Για τον κόσμο ως σύνολο, ο διάμεσος πλούτος έχει πενταπλασιαστεί αυτόν τον αιώνα με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό πλούτου ανά ενήλικα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ταχείας αύξησης του πλούτου στην Κίνα.

Μια πιο φωτεινή προοπτική
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης, ο παγκόσμιος πλούτος θα αυξηθεί κατά 38% τα επόμενα πέντε χρόνια, φθάνοντας τα 629 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2027. Η ανάπτυξη από τις αγορές μεσαίου εισοδήματος θα είναι ο κύριος μοχλός των παγκόσμιων τάσεων. Η έκθεση εκτιμά ότι ο πλούτος ανά ενήλικα θα φθάσει τα 110.270 USD το 2027 και ο αριθμός των εκατομμυριούχων στα 86 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των ατόμων εξαιρετικά υψηλής καθαρής αξίας (UHNWIs) είναι πιθανό να αυξηθεί σε 372.000 άτομα.

Ο Iqbal Khan, Πρόεδρος Global Wealth Management της UBS, δήλωσε: «Ως ο μεγαλύτερος πραγματικός παγκόσμιος διαχειριστής πλούτου στον κόσμο, είμαστε σε μοναδική θέση να αντλούμε γνώσεις και γνώσεις από όλη την επιχειρηματική μας δραστηριότητα διαχείρισης πλούτου. Η φετινή Έκθεση για τον Παγκόσμιο Πλούτο αποκαλύπτει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας μας, καθώς και τη μεταβαλλόμενη έννοια και τις δυνατότητες της ευημερίας. Αυτή η σαρωτική ανάλυση του πλούτου των νοικοκυριών καλύπτει την εκτιμώμενη περιουσία 5,4 δισεκατομμυρίων ενηλίκων σε όλο τον κόσμο και σε όλο το φάσμα του πλούτου. Προσβλέπει στις μελλοντικές τάσεις, βοηθώντας μας να πλαισιώσουμε τις προσδοκίες, να κατανοήσουμε τη συνεχώς μεταβαλλόμενη φύση της δημιουργίας πλούτου και να συλλάβουμε καλύτερα τη δύναμη του πλούτου να ωφελήσει ευρέως την κοινωνία μας».

Ο Anthony Shorrocks, οικονομολόγος και συντάκτης έκθεσης, δήλωσε: «Μεγάλο μέρος της μείωσης του πλούτου το 2022 οφείλεται στον υψηλό πληθωρισμό και την ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι πολλών άλλων νομισμάτων. Εάν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες διατηρούνταν σταθερές στις ισοτιμίες του 2021, τότε ο συνολικός πλούτος θα είχε αυξηθεί κατά 3,4% και ο πλούτος ανά ενήλικα κατά 2,2% κατά τη διάρκεια του 2022. Αυτή είναι ακόμα η πιο αργή αύξηση του πλούτου σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες από το 2008. Διατήρηση σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών Οι επιπτώσεις του πληθωρισμού οδηγούν σε απώλεια πραγματικής πλούτου -2,6% το 2022. Ομοίως, τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία συνέβαλαν περισσότερο στη μείωση του πλούτου, ενώ τα μη χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (κυρίως ακίνητα) παρέμειναν ανθεκτικά, παρά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, οι σχετικές συνεισφορές των χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων ενδέχεται να αντιστραφούν το 2023 εάν οι τιμές των κατοικιών μειωθούν ως απάντηση στα υψηλότερα επιτόκια».

Η Nannette Hechler-Fayd’herbe, Chief Investment Officer για την περιοχή EMEA και Global Head of Economics & Research στην Credit Suisse, δήλωσε: «Η εξέλιξη του πλούτου αποδείχθηκε ανθεκτική κατά την εποχή του COVID-19 και αυξήθηκε με ρυθμό ρεκόρ το 2021. Αλλά ο πληθωρισμός, Τα αυξανόμενα επιτόκια και η υποτίμηση του νομίσματος προκάλεσαν αντιστροφή το 2022. Τα επόμενα πέντε χρόνια, αναμένουμε ότι ο παγκόσμιος πλούτος θα αυξηθεί κατά 38% φτάνοντας τα 629 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027, με τον πλούτο ανά ενήλικα να αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% για να φτάσει τα 110.270 δολάρια ΗΠΑ. Αναμένουμε επίσης ότι ο αριθμός των εκατομμυριούχων θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα πέντε χρόνια και θα φτάσει τα 86 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των UHNWI θα ανέλθει σε 372.000».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ