Γράφει ο Β. Τσάπας

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών δημοσίευσε μια έκθεση που αναλύει τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία πυροδότησε τις ανησυχίες του κοινού ότι ο κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί με μετρητά:  “Covid-19, τα μετρητά και το μέλλον των πληρωμών”.

Η πανδημία θα μπορούσε να διευρύνει το χάσμα στην πρόσβαση στα μέσα πληρωμών και να επηρεάσει αρνητικά τους πιο ευάλωτους ανθρώπους. Σύμφωνα με την έκθεση, η πανδημία Covid-19 έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή δημόσια συζήτηση σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από τραπεζογραμμάτια και κέρματα. Ο αριθμός των αναζητήσεων στο διαδίκτυο που σχετίζονται με τα μετρητά και το Covid-19 εκτοξεύονται με ταχύτητα, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα:

Οι κεντρικές τράπεζες  της Αυστρίας, του Καναδά,  της Φινλανδίας,  της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, της Νέας Ζηλανδίας και της Σουηδίας έχουν ειδοποιήσει ενεργά για την προώθηση της εμπιστοσύνης και της αποδοχής των μετρητών και τονίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στη διάδοση του κοροναϊού. Οι κεντρικές τράπεζες της Αυστρίας, της Γερμανίας, του Μαρόκο και της Νέας Ζηλανδίας τόνισαν ότι η τροφοδοσία μετρητών είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας, της Ουγγαρίας, του Κουβέιτ, της Νότιας Κορέας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ έλαβαν μέτρα για την αποστείρωση ή την απομόνωση τραπεζογραμματίων.

Η πανδημία Covid-19 έχει προκαλέσει ανησυχίες στο κοινό ότι ο κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί με μετρητά. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η πιθανότητα μετάδοσης μέσω τραπεζογραμματίων είναι χαμηλή σε σύγκριση με άλλα αντικείμενα που συχνά αγγίζουν, όπως για παράδειγμα τερματικά πιστωτικών καρτών. Για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στα μετρητά, οι κεντρικές τράπεζες επικοινωνούν ενεργά, προτρέποντας τη συνεχή αποδοχή των μετρητών και σε ορισμένες περιπτώσεις την αποστείρωση ή απομόνωση τραπεζογραμματίων. Μερικοί ενθαρρύνουν τις συναλλαγές χωρίς επαφή. Όσον αφορά το μέλλον, οι εξελίξεις θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη στροφή προς τις ψηφιακές πληρωμές. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει ένα χάσμα στην πρόσβαση σε μέσα πληρωμών, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους καταναλωτές.  Οι συντάκτες τονίζουν επίσης ότι αν τα μετρητά δεν γίνονται γενικά αποδεκτά ως μέσο πληρωμής, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει ένα” χάσμα πληρωμών “μεταξύ εκείνων που έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές πληρωμές και εκείνων που δεν πληρώνουν. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερα σοβαρό αντίκτυπο στους καταναλωτές χωρίς χρεώσεις και τους ηλικιωμένους καταναλωτές. Σε πολλές από τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου πρόσφατα οι αρχές ζήτησαν μεγαλύτερη χρήση των ψηφιακών πληρωμών, η πρόσβαση σε τέτοιες εναλλακτικές λύσεις απέχει πολύ από το καθολικό. Αυτό θα μπορούσε να παραμείνει μια σημαντική συζήτηση, ενδεχομένως ζητώντας την ενίσχυση του ρόλου των μετρητών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ