Γράφει η «ξενοδόχος»

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των ξενοδοχείων τη φετινή χρονιά και κυρίως των μονάδων στις χαμηλότερες κατηγορίες κρούει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, μετά τα αποτελέσματα και της μελέτης συγκυρίας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, που παραπέμπει σε πτώση πληροτήτων, τιμών και προκρατήσεων στο α’ τρίμηνο του 2019.

Μάλιστα οι χαμηλότερες προσδοκίες και προβλέψεις των ξενοδόχων και για τη θερινή σεζόν προβληματίζει τον κλάδο, ο οποίος έχει ζητήσει μέσω του ΞΕΕ συνάντηση με τα κόμματα, εν όψει των εκλογών, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα  ζητήματα που τους απασχολούν.

«Στην περίπτωση που τα ξενοδοχεία έχουν αρνητικές επιδόσεις φέτος, ο αντίκτυπος θα είναι άμεσος στην απασχόληση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος  κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, ο οποίος ανέφερε ότι μεγαλύτερο ζήτημα υφίσταται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (σ.σ. στην πλειονότητά τους τα ελληνικά ξενοδοχεία) καθώς και τις μονάδες των χαμηλότερων κατηγοριών δεδομένου ότι τα 5άστερα και τα 4άστερα μπορούν ακόμη και ανθίστανται.

Η επάνοδος προορισμών της Μεσογείου που είχαν αντιμετωπίσει ζητήματα ασφάλειας τα προηγούμενα χρόνια (Τουρκία, Αιγυπτος, Τυνησία) «ευνοώντας» ουσιαστικά τα νούμερα της Ελλάδας και άλλων μεσογειακών προορισμών, η αρρύθμιστη, κατά τους ξενοδόχους, αγορά των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων, η υπερφορολόγηση αλλά και η ποσοτική (και όχι ποιοτική) άνοδος του ελληνικού τουρισμού φαίνεται ότι είναι οι βασικότερες αιτίες για την πτώση που παρατηρείται αυτή την στιγμή στα ελληνικά ξενοδοχεία. Τα ξενοδοχεία χαμηλότερων κατηγοριών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στους εξωγενείς αρνητικούς παράγοντες και έχουν μικρότερη διαπραγματευτική δύναμη.

Ως προς τις προβλέψεις των ξενοδόχων για την τουριστική περίοδο 2019, στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας:

  • -Το 31% των ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων τους για το 2019 θα είναι μειωμένη σε σχέση με το 2018.  Η μείωση εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο θα είναι 20%περίπου.
  • -Αντίστοιχα, το 21% των ξενοδόχων προβλέπουν μείωση στις τιμές τους, ενώ το 65%αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους κατά το 2019. Κατά μέσο όρο η μείωση θα κυμανθεί γύρω στο 13%.

Για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας

-Το 43% των ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητά τους κατά τη θερινή σεζόν του 2019 θα είναι μειωμένη, κατά μέσο όρο γύρω στο 16%.

Το 16%των ξενοδόχων προβλέπει μείωση στις τιμές των ξενοδοχείων τους σε σχέση με την αντίστοιχη σεζόν του 2018, ενώ το 60% αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους. Η μέση μείωση αναμένεται να είναι της τάξης του 13%.

Για  το πρώτο τρίμηνο του 2019, στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας σε βασικές, επιλεγμένες Περιφέρειες της χώρας (Αττική, Ήπειρος- Θεσσαλία, Μακεδονία- Θράκη και Πελοπόννησος), σχεδόν 1 στα 2 (44,59%) κατέγραψε μειωμένη πληρότητα κατά το α’ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 της τάξης του 23,76%. Αύξηση πληρότητας είχε ποσοστό 17,15%, ενώ αμετάβλητη ήταν η πληρότητας για το 38,26%.  Κατά το ίδιο διάστημα 1 στα 4 ξενοδοχεία (25%) μείωσαν τις τιμές τους κατά 15%,  ενώ το 64% των ξενοδοχείων διατήρησε σταθερές τις τιμές του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ