Δεύτερη διαδοχική πτώση για τους  βασικούς δείκτες της Wall Street, μετά την νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 146,51 μονάδες ή -0,46%, στις 32.001,25 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 40,01 μονάδες ή -1,06%, στις 3.719,68 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει απώλειες 181,86 μονάδες ή -1,73%, στις 10.342,94 μονάδες.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν καθώς οι traders δεν πιστεύουν ότι η FED θα σταματήσει στο 4%…

Οι μετοχές ακολούθησαν την πτώση των τιμών των ομολόγων…

Η απόδοση του διετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδά της από τον Ιούλιο του 2007, ενώ εκείνη του 10ετούς κέρδιζε νωρίτερα 8 μονάδες βάσης, στο 4,141%.

Η δήλωση που συνόδευε την ανακοίνωση της αύξησης επιτοκίων θεωρήθηκε αρχικά ήπια και dovish, ωστόσο το ξεκαθάρισμα στις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ότι το ζενίθ των επιτοκίων θα είναι τελικώς υψηλότερο εκείνου που αναμενόταν και ότι μια στροφή δεν επίκειται άμεσα άλλαξαν το  κλίμα επί τα χείρω στην αγορά.

Ο Adam Sarhan, CEO στην 50 Park Investments το είπε με απλά λόγια:

Adam Sarhan, CEO στην 50 Park Investments
  • “η ανεργία θα πρέπει να αυξηθεί προκειμένου ο πληθωρισμός να υποχωρήσει. Αυτή είναι απλώς η πραγματικότητα. Οι άνθρωποι θα σταματήσουν να αγοράζουν και να καταναλώνουν τόσο πολλά προϊόντα και υπηρεσίες όταν δεν θα έχουν δουλειά”.

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, οι Qualcomm, Roku και Fortinet απογοήτευσαν σε σχέση με τις εκτιμήσεις τόσο με τα αποτελέσματά τους όσο και με τις προβλέψεις τους για το επόμενο διάστημα.

Σε επίπεδο εβδομάδας, μέχρι στιγμής, όλοι οι βασικοί δείκτες βαδίζουν προς απώλειες, με τους Dow και S&P να “χάνουν 2,62% και 4,64%, αντίστοιχα, και τον Nasdaq να υποχωρεί κατά 6,84% και να βαδίζει προς τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Ιανουάριο του 2022.

Συνολικά ο S&P 500 χάνει πάνω από 21% το 2022 εν μέσω της επιθετικότερης  σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στη σύγχρονη ιστορία της Fed.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, εξάλλου, έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν στις 217.000 την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από την πανδημία, σηματοδοτώντας ότι η αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα σφιχτή και δείχνει ελάχιστα σημάδια χαλάρωσης.

Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 11,6% τον Σεπτέμβριο, από το πτωτικά αναθεωρημένο μέγεθος των 65,7 δισ. δολ. (αρχική μέτρηση 67,4 δισ.) στα 73,3 δισ. δολ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ