Ισχυρίζεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι η Κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι ασφαλείας», για να χρηματοδοτήσει τις μαξιμαλιστικές θέσει που η ίδια διατυπώνει.

Χωρίς να ξέρει, βεβαίως, ακόμα και η Αξιωματική Αντιπολίτευση την έκταση του προβλήματος.

Πρόκειται για την απόλυτη ανευθυνότητα!

Και επειδή ακούω διάφορα οικονομικά μεγέθη, να αποτυπώσουμε την πραγματικότητα:

Το «μαξιλάρι ασφαλείας» είναι 15,7 δισ. ευρώ.

Τα «ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης και των φορέων στην ΤτΕ και σε εμπορικές τράπεζες» είναι επιπλέον περίπου 20 δισ. ευρώ.

Ταμειακά διαθέσιμα τα οποία υπήρχαν και προ διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

  • Και τα οποία αυξάνουν ή μειώνονται ανάλογα με τις εκδόσεις που κάνει το Κράτος, την εξυπηρέτηση του χρέους, το ύψος των εντόκων γραμματίων, την αποπληρωμή του χρέους προς στο ΔΝΤ.

Για παράδειγμα, αν η προηγούμενη Κυβέρνηση αποπλήρωνε μέρος του δανείου προς το ΔΝΤ, που δεν πρόλαβε όπως και πολλά άλλα, θα χρησιμοποιούσε πόρους από αυτά τα διαθέσιμα.

  • Συμπέρασμα: ‘Αλλο «μαξιλάρι ασφάλειας» και Άλλο «ταμειακά διαθέσιμα»!

Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, με γνώμονα την αποτελεσματικότερη δυνατή αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, αλλά και με το βλέμμα στη μετά-κορονοϊό εποχή.

Το πότε και σε ποιο βαθμό θα αξιοποιήσει το κάθε μέσο, αποτελεί συνάρτηση της διάρκειας, της έντασης και της χρονικής εξέλιξης του προβλήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here