Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την επιβεβαίωση των χειρότερων σεναρίων για την ύφεση που θα προκληθεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας μιλώντας σε διαδικτυακό πάνελ του Delphi Economic Forum.

  • Στη συζήτηση, συμμετείχαν , ο επικεφαλής τομέας διαχείρισης τραπεζικών κινδύνων της Boston Consulting Group Matteo Coppola, o διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Martin Czurda και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Χατζηνικολάου. Τη συζήτηση συντόνισε ο Χρυσός Καβουνίδης, επικεφαλής της Boston Consulting Group Athens.

Στο βασικό σενάριο η ΤτΕ προβλέπει ύφεση της τάξης του 4% στην Ελλάδα το 2020, λόγω των πρωτοφανών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

«Καμία κρίση και καμία ύφεση δεν έρχεται χωρίς νέα NPLs», τόνισε χαρακτηριστικά.

  • «Τα NLS πιθανότατα θα κάνουν την εμφάνισή τους αργότερα, ή το δεύτερο εξάμηνο το 2020, ή το 2021», εκτίμησε επίσης.
  • «Η Ελλάδα τα καταφέρνει πολύ καλά μέχρι σήμερα και είμαι αρκετά αισιόδοξος πως τα απαισιόδοξα σενάρια σχετικά με την ανάπτυξη δεν θα πραγματοποιηθούν», κατέληξε.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 και στις αρχές του 2021 θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα προκύψουν εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού.

  • «Δεν είναι σωστό στην παρούσα φάση να αναφερθώ σε νούμερα όσον αφορά το ύψος των νέων NPLs διότι η αβεβαιότητα θα υπάρχει στο τραπέζι όσο θα συνεχίζεται η αβεβαιότητα στο μέτωπο της εξεύρεσης του φαρμάκου και εν τέλει του εμβολίου».

Σε ό,τι αφορά τα πλάνα μείωσης των NPEs που έχουν υποβάλλει οι ελληνικές τράπεζες με ορίζοντα το τέλος του 2021, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι

  • «Η τωρινή κρίση αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε ως business as usual, χωρίς την εφαρμογή δραστικών λύσεων όπως η υλοποίηση της Asset Management Company, θα μεταφέρει την υλοποίηση των στόχων 1 με 2 χρόνια».

Όσο για τις επιπτώσεις σε κεφάλαια και δείκτες, ιδίως στον όγκο των προβλέψεων που πρέπει να σχηματίσουν οι τράπεζες, ανέφερε ότι όλα αυτά θα εκτιμηθούν όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Ήρθε η ώρα για Bad Bank

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμισε την ανάγκη να επιστρατευτούν πιο δραστικές και διαφορετικές – σε σχέση με τις υπάρχουσες – λύσεις αντιμετώπισης όσο το δυνατόν συντομότερα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  • «Η δημιουργία μιας εταιρείας Asset Management – είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο – είναι η πιο αποτελεσματική λύση όταν οι αγορές δεν λειτουργούν, όπως συμβαίνει σήμερα»
  • «Εφόσον οι τιτλοποιήσεις αποκτήσουν εκ νέου επενδυτικό ενδιαφέρον δεν παύουν να αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο. Ωστόσο, τώρα είναι η ευκαιρία για την δημιουργία μιας bad bank, είτε πανευρωπαϊκά είτε εθνικά, καθώς αντιμετωπίσει το πρόβλημα γρήγορα, αποτελεσματικά μιας και οι αγορές δεν λειτουργούν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ