Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ κινδυνεύει από την οικονομική επιβράδυνση και τον πληθωρισμό που εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερους τομείς, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

  • «Η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, ο υψηλότερος πληθωρισμός και οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης ασκούν πίεση στην ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των εταιρειών και των νοικοκυριών»,
  •  «Παρά τις πρόσφατες προσαρμογές, οι χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθούν να φαίνεται να προβαίνουν σε υπερβολικά αισιόδοξα αποτελέσματα»

Η Christine Lagarde προειδοποίησε επίσης ότι οι αξιωματούχοι έβλεπαν

  • «πρώιμα σημάδια αύξησης του πιστωτικού κινδύνου, κάτι που απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση».

Οι οικονομολόγοι αναμένουν όλο και περισσότερο ότι η ζώνη του ευρώ θα περιέλθει σε ύφεση καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν διψήφιο πληθωρισμό και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη εισροών.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβε ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη

  • «είναι κατά κύριο λόγο καθοδικοί, ιδιαίτερα λόγω των οικονομικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία».

Nέα μέτρα στη Γαλλία

Την ίδια ακριβώς περίοδο, η  βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2022 κατά 10% εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους επαγγελματικών ομοσπονδιών.

 

  • «Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου εξακολουθούν να πλήττουν ένα μεγάλο μέρος της γαλλικής οικονομίας»,

Για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών ανέλυσε, για άλλη μια φορά, τα δύο μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει:

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Bruno Lemaire
  1. την απλούστευση της επείγουσας ενίσχυσης “φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας”, που ήδη ισχύει αλλά χρησιμοποιείται πολύ λίγο,
  2. την εφαρμογή σε ευρωπαϊκή κλίμακα του “ιβηρικού μηχανισμού” που επιτρέπει την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Ρολάν Λεσκιούρ επισημαίνοντας τους συνεπαγόμενους κινδύνους μετεγκατάστασης της παραγωγής. Κατά τον ίδιον, προτεραιότητα είναι να καθησυχαστούν οι αγορές ενέργειας με ευρωπαϊκό μηχανισμό, αλλά και να επεκταθεί ο στόχος του γαλλικού σχεδίου βοήθειας των 3 δισεκ. ευρώ:

O Γάλλος αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Rolland Lescure
  • «Πρέπει να καταφέρουμε να καθησυχάσουμε την ενεργειακή αγορά, όπως κάναμε για τις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2008. Πρέπει να βάλουμε το πακέτο στις 20 και 21 Οκτωβρίου, για να έχουμε μια ευρωπαϊκή συμφωνία, για ένα σύστημα ισπανικού τύπου, για παράδειγμα»,
  •  «Θα έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα, αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Χρειαζόμαστε τη βιομηχανία για να αποκτήσει πλήρη απασχόληση και να επιτύχει μια απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ