Mε μια ενδιαφέρουσα έρευνα, η ManpowerGroup εξετάζει και αναλύει τις προοπτικές απασχόλησης για το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η εταιρεία διαπιστώνει πως υπάρχουν ικανοποιητικές προοπτικές προσλήψεων για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου οι οποίες διαμορφώνονται συνολικά στο +22%.

Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να καταγραφεί στον τομέα των Κατασκευών, στον τομές των Χρηματοοικονομικών και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα της Βιομηχανίας/ Παραγωγής. Μέτριο ρυθμό προσλήψεων αναμένουν οι εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού.

Ειδικότερα, 601 Έλληνες εργοδότες καταγράφουν ικανοποιητικές προοπτικές προσλήψεων για το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο. Με το 27% των εργοδοτών να αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 5% να προβλέπει μείωση και το 68% να μην προβλέπει κάποια αλλαγή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +22%. Οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, όταν η COVID-19 άρχισε να έχει αντίκτυπο στην πρόθεση προσλήψεων. 

Παρά τις βελτιωμένες προθέσεις προσλήψεων, η πρόσφατη έρευνα Έλλειψης Ταλέντων** της ManpowerGroup που διεξήχθη τον Ιανουάριο 2021 καταγράφει την 10η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη της περιφέρειας ΕΜΕΑ, στην δυσκολία εύρεσης του κατάλληλου προσωπικού. Σε ποσοστό 80% οι εργοδότες- αποτελεί ρεκόρ 12ετίας για την Ελλάδα, αφού πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ από την έναρξη της Έρευνας το 2008- αναφέρουν την πρόκληση κάλυψης των ταλέντων. Οι 4 ρόλοι με την μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης σχετίζονται με: Πληροφορική/Δεδομένα (31%), Βιομηχανία/Παραγωγή (21%), Εφοδιαστική αλυσίδα/ Επιχειρησιακές Λειτουργίες (20%) και Πωλήσεις/Μάρκετινγκ (19%). Ενώ οι 4 προσωπικές δεξιότητες με την μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης είναι οι εξής: Ηγεσία & Κοινωνική Επιρροή (58%), Ανάληψη Πρωτοβουλιών (51%), Δημιουργικότητα & Αυθεντικότητα (49%) και Κριτική Σκέψη & Ανάλυση (48%).

Επιπρόσθετα, παρά τις προσπάθειες για μεγαλύτερη εργασιακή ευελιξία, τους επόμενους έξι έως δώδεκα μήνες το 70% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει ότι οι εργαζόμενοι θα επιστρέφουν στον χώρο εργασίας – σε σύγκριση με το 30% των απαντήσεων το προηγούμενο τρίμηνο. Το 68% των εργοδοτών δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ενσωματώσουν ευέλικτους χρόνους έναρξης και λήξης της εργασίας, ενώ το 64% θα προσφέρει έναν συνδυασμό απομακρυσμένης και από το γραφείο εργασίας. Σε συνέχεια της πλήρους εφαρμογής του εμβολιαστικού προγράμματος, αυτό το τρίμηνο οι εργοδότες ρωτήθηκαν επίσης για το πώς ο οργανισμός τους προβλέπει τα επίπεδα προσλήψεων καθώς και πως πιθανότατα θα ανταποκριθεί. Το 62% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένουν προσλήψεις στο ίδιο επίπεδο ή υψηλότερο από ό,τι πριν από την COVID-19 εντός των επόμενων 9 μηνών, ενώ μόνο το 13% αναμένει πως δεν θα επιστρέψει στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων.

Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας / Συγκρίσεις ανά μέγεθος οργανισμού

Αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων αναμένεται και στους επτά τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το διάστημα από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο. Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να καταγραφεί στον τομέα των Κατασκευών, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +27% αντανακλούν τις αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων. Στιβαρές αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων αναμένεται να καταγραφούν στον τομέα των Χρηματοοικονομικών και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα της Βιομηχανίας/ Παραγωγής, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +25%. Οι εργοδότες στο Εμπόριο (Χονδρική & Λιανική) και στην Πρωτογενή Παραγωγή αναμένουν σταθερή αύξηση της απασχόλησης, καταγράφοντας Προοπτικές της τάξης του +19% και +17% αντίστοιχα. Παράλληλα, οι εργοδότες στον τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών αναμένουν μέτριο ρυθμό προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του +9%, ενώ οι Προοπτικές για τον τομέα του Τουρισμού ανέρχονται σε +4%.

Αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων αναμένονται και στις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021. Οι εργοδότες των Μεγάλων επιχειρήσεων αναμένουν τον ισχυρότερο ρυθμό προσλήψεων, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +30%, ενώ οι Προοπτικές για τους εργοδότες στις Μικρές επιχειρήσεις ανέρχονται σε +21%. Παράλληλα, οι εργοδότες στις Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις αναμένουν σταθερή αύξηση της απασχόλησης, με Προοπτικές της τάξης του +12% και +11% αντίστοιχα.

Διεθνείς Συγκρίσεις

Σε σύγκριση με το Β’ Τρίμηνο του 2021, οι εργοδότες αναφέρουν ενισχυμένα σχέδια προσλήψεων σε 31 από τις 43 χώρες και επικράτειες, ενώ οι Προοπτικές αποδυναμώνονται σε οκτώ, και αμετάβλητη αναμένεται να παραμείνει η κατάσταση σε τέσσερις. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους – όταν η COVID-19 άρχισε να έχει αντίκτυπο στην πρόθεση προσλήψεων – οι εργοδότες σε 42 από τις 43 χώρες και επικράτειες αναφέρουν βελτιωμένες προοπτικές προσλήψεων, με την κατάσταση να διατηρείται αμετάβλητη σε μία. Κατά το προσεχές τρίμηνο, οι ισχυρότερες αγορές εργασίας αναμένεται να καταγραφούν σε ΗΠΑ, Ταϊβάν, Αυστραλία, Ελλάδα, Ιρλανδία και Σιγκαπούρη, ενώ τις πιο αδύναμες προθέσεις προσλήψεων αναφέρουν οι εργοδότες σε Χονγκ Κονγκ, Αργεντινή, Παναμά και Νότιο Αφρική.

Οι εργοδότες και στις 26 χώρες της περιφέρειας Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική (ΕΜΕΑ) που συμμετέχουν στην έρευνα, προσδοκούν στην αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν κατά το προσεχές τρίμηνο.. Η πιο έντονη δραστηριότητα προσλήψεων αναμένεται να σημειωθεί σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Κροατία, ενώ οι εργοδότες στη Νότιο Αφρική, τη Δημοκρατία της Τσεχίας και την Ισπανία καταγράφουν τον πιο αδύναμο ρυθμό προσλήψεων.

Η επόμενη Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης της ManpowerGroup θα δημοσιευθεί στις 14 Σεπτεμβρίου 2021, με πληροφορίες για τις προσδοκίες προσλήψεων για το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ