Σημαντικές ειδήσεις και ανακοινώσεις περιελάμβανε η χθεσινή Ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, του γνωστού Υπερ-Ταμείου, στη ΔΕΘ με τίτλο: «Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ο ρόλος των Δημοσίων Επιχειρήσεων και η στρατηγική κατεύθυνσης προς το μέλλον».

Ο επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ Γρηγόρης Δημητριάδης έκανε λόγο για μια εντελώς νέα προσέγγιση στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, χωρίς τις ενοχές και τις αναστολές του παρελθόντος:

  • «Η κάπως αμήχανη παρουσία του Υπερταμείου τα προηγούμενα χρόνια, μπορεί να αποδοθεί στο κλίμα της εποχής και τους κραδασμούς της κρίσης που ήταν ακόμη ισχυροί, σήμερα όμως θα ήταν ανεξήγητη.
  • Σε μια Ελλάδα που έχει πλέον αλλάξει θα ήταν αδικαιολόγητο για το Υπερταμείο να ψάχνει ακόμη το βηματισμό του, αντί να επιδιώκει να ανταποκριθεί, όσο γίνεται αποτελεσματικότερα, σε όσα ο ιδρυτικός νόμος του επιφυλάσσει. Και αυτό κάνουμε με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις μας, στην ολιγόμηνη έως τώρα θητεία μας.
  • Δεν θα επεκταθώ επ΄ αυτού, θα περιοριστώ μόνο σε μία αναφορά, δηλωτική της φιλοδοξίας μας αν θέλετε, στο όραμά μας για την μετεξέλιξή μας σε ένα Public Wealth Fund, που επιτρέπει και την αξιοποίηση της πολύτιμης διεθνούς εμπειρίας για τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας και παράλληλα διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών».

Τι αλλάζει

Παρά τα προβλήματα που έφερε η πανδημία, ανοίγονται αισιόδοξες προοπτικές για την Ελληνική Οικονομία, με την αναμενόμενη μεγάλη εισροή πόρων (57 δις) μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων πηγών χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ), επιβάλλει και την επίσπευση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και των σχετικών πολιτικών.

Ο στόχος για ακόμη καλύτερες, σύγχρονες δημόσιες επιχειρήσεις, με κερδοφορία και παροχή αγαθών και υπηρεσιών υψηλού επιπέδου είναι κοινός για όλους όσοι εμπλέκονται στη λειτουργία ή την εποπτεία τους.

  • «Παρότι το Υπερταμείο έχει ακόμη περιορισμένη αναγνωρισιμότητα, ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών, αναμένει να εργαστούμε μεταξύ άλλων, στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων σε ποσοστό 24% και στο πεδίο των επενδύσεων σε ποσοστό 32%. Και αυτό δεν αποκλίνει από την αποστολή της Εταιρείας. Κάθε άλλο μάλιστα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Υπερταμείου και συνέχισε:
  • «Είμαστε ήδη σε συνεχή συνεργασία με τις διοικήσεις όλων των θυγατρικών μας, συζητώντας από τα πιο απλά ζητήματα οργάνωσης και προγραμματισμού έως τα πιο απαιτητικά, όπως είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός και η βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από ένα ολοκληρωμένο ESG πλαίσιο.
  • Παράλληλα, συμμετέχουμε στην επεξεργασία του νέου θεσμικού πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία τους, που έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής.
  • Με τις προτάσεις μας να συνηγορούν στην αυτοτέλεια και τον πελατοκεντρικό χαρακτήρα των επιχειρήσεων, στις εμπνευσμένες και χρηστές διοικήσεις και τη δύναμη αλλαγών που αυτές φέρνουν, στην καλή λειτουργία που εγγυάται κέρδη, στις αρχές που επιβάλλει η σύγχρονη εταιρική  διακυβέρνηση, στο δικαίωμα των πολιτών να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας αγαθά».

Αποτίμηση της περιουσίας όλων των θυγατρικών της ΕΕΣΥΠ

Κατά τη συζήτηση του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ κ. Νίκου Βέττα, και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Υπερταμείου, ο κ. Δημητριάδης αποκάλυψε ότι:

  • «Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχε η ευελιξία και η εμπιστοσύνη για να προχωρήσει η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
  • Πλέον, είμαστε πολύ ενεργοί, με την – για πρώτη φορά- αποτίμηση της αξίας του real estate όλων των επιχειρήσεων και των συμμετοχών που έχουμε για να ξέρουμε πού βρίσκεται η κάθε εταιρεία αυτή τη στιγμή, ώστε να μπορούμε δούμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε την αξία  τους και συνεπώς να εκτιμήσουμε και το return που μπορεί να έχουν.
  • Στο κομμάτι του real estate (ΓΑΙΑΟΣΕ, ΤΑΙΠΕΔ, κ.λπ) προωθούμε μία ομιλική πολιτική. Είμαστε ανοικτοί σε νέες προσεγγίσεις και προτάσεις.
  • Πιστεύουμε πολύ στο δυναμικό των εταιρειών αλλά επειδή είναι μεγάλο το έργο θέλουμε να ενεργοποιήσουμε όλο το δυναμικό της χώρας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να επιτύχουμε βέλτιστα αποτελέσματα».

O κ. Βέττας τόνισε τη σημασία της μετρήσιμης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Υπερταμείο υπογραμμίζοντας πως ό,τι δεν μετράς, η δύναμη της συνήθειας σε κάνει να το αγνοείς.

Για να μπορέσεις να αναπτυχθείς είναι σημαντικό:

α) να ξέρεις τι έχεις,

β) πώς μπορείς να μετρήσεις την αξία του αλλά και

γ) ποια είναι η επίδραση της αξίας του στην κοινωνία.

Οι μετρήσεις που έχουν γίνει στο εξωτερικό, δείχνουν ότι οι χώρες που έχουν καλή διαχείριση της δημόσιας περιουσίας έχουν 3 έως 5 φορές περισσότερες δυνατότητες να ανταποκριθούν γρήγορα μετά από μία ύφεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ