Υποσχέθηκε 120 δόσεις, θα νομοθετήσει 36 δόσεις.

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Τα μηνύματα που φέρνει από τις Βρυξέλλες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είναι αισιόδοξα.

Πιεστικές και συνεχείς είναι οι εκκλήσεις των συντρόφων βουλευτών προς τον Υπουργό Οικονομικών,  για το θέμα της επαναφοράς της ρύθμισης των 120 δόσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και για το «καυτό» ζήτημα της παράτασης ισχύος του νόμου Κατσέλη.

Τόσο η Τρόικα όσο και οι Υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup προσπαθούν να εξηγήσουν στην Ελληνική πλευρά ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις είναι θετικές και αποτελεσματικές μόνον όταν εφαρμόζονται σπάνια και κατ’ εξαίρεση.

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί και γραφειοκράτες εξηγούν υπομονετικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι στην παρούσα φάση δεν προκύπτει ανάγκη θέσπισης νέας έκτακτης ρύθμισης -και μάλιστα σε 120 δόσεις- τη στιγμή που ο ίδιος υπερήφανα επιδεικνύει το θηριώδες υπερ-πλεόνασμα του Προϋπολογισμού το οποίο στηρίζεται στη «διαρκώς βελτιούμενη ροή εσόδων προς τα δημόσια ταμεία από παλαιότερες οφειλές».

Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για το “τέλος των Μνημονίων” και την “ανάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας”, το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να νομοθετήσει τη ρύθμιση σε 120 δόσεις χωρίς να πάρει το “πράσινο φως” από τους “θεσμούς”.

Προς το παρόν ο Υπουργός Οικονομικών δίνει τη μάχη για την μη περικοπή των συντάξεων του 2019 και δεν έχει διάθεση να ξοδέψει πολιτικό κεφάλαιο για τις 120 δόσεις.

  • Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς στο θέμα αυτό είναι ότι τα χρέη των μισθωτών αφορούν κυρίως μη καταβολή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος και τα υπό ρύθμιση ποσά -εφόσον τελικά εγκριθεί η σχετική πρόταση- δεν ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές, επεσήμαναν στον κ. Τσακαλώτο τα στοιχεία που εκείνος τους παρουσίασε της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

  • Τα ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι και τον Ιούλιο του 2018 έχουν διαμορφωθεί στα 5,57 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα αμιγώς φορολογικά ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ.

Οι “θεσμοί” υπενθυμίζουν ότι στην προηγούμενη ρύθμιση των 100 δόσεων (που είχε νομοθετηθεί τον Μάρτιο του 2015) είχαν ενταχθεί 922.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ρυθμίστηκαν τότε χρέη ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Σήμερα μόνο 450.000 οφειλέτες εξυπηρετούν ακόμα τη ρύθμιση, ενώ οι υπόλοιποι είτε έχουν εξοφλήσει το χρέος τους προς την εφορία είτε έχασαν τη δυνατότητα ρύθμισης, επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν εμπρόθεσμα νέες οφειλές που εν τω μεταξύ βεβαιώθηκαν στα ονόματά τους.

Είναι ενδεικτικό ότι στα 8 χρόνια των μνημονίων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν περίπου κατά 65 δισ. ευρώ (συνεπεία της υπερφορολόγησης αλλά και των υψηλών προστίμων που επιβλήθηκαν) από τα οποία, το 70% την περίοδο 2015-2018, όταν αυξήθηκαν υπέρμετρα τόσο οι άμεσοι όσο και οι έμμεσοι φόροι.

Τι θα γίνει τελικά:

Με την νέα ρύθμιση που σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών θα δοθεί μία ακόμη ευκαιρία σε μισθωτούς και συνταξιούχους την ώρα που οι οφειλές σε Εφορία και ΕΦΚΑ ξεπερνούν τα 130 δισεκ. Ευρώ.

Η ρύθμιση θα αφορά οφειλές μισθωτών και συνταξιούχων σε πολύ περισσότερες μηνιαίες δόσεις οι οποίες ανάλογα με συγκεκριμένα κριτήρια θα οριστούν θα φθάνουν έως τις 36 δόσεις για μικρές οφειλές έως 3.000 ευρώ από 12 μηνιαίες δόσεις που προβλέπονται σήμερα με την πάγια ρύθμιση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ