Την έναρξη της διήμερης υβριδικής συνάντησης Ελλήνων και ξένων επαγγελματιών της βιομηχανίας των NPLs, με θέμα: «NPL Market in Total Transformation», μέσα από τη LiveOn, του ethosGROUP, κήρυξε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Αφού χαιρέτησε την εκδήλωση, σχολιάζοντας το θέμα των κόκκινων δανείων, τόνισε ότι η διαχείριση του προβλήματος αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας για την οικονομία και δη στην Ελλάδα που το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Με συνεκτική στρατηγική και στόχο την αποτελεσματική επίλυση, το Υπουργείο προχωρά με σχεδιασμό και μεθοδικότητα.

Ο κ. Σταϊκούρας παρέθεσε πέντε ερωτήματα και ισάριθμες απαντήσεις για το θέμα:

Όπως ανέφερε, τον Μάρτιο του 2016, τα κόκκινα δάνεια ανέρχονταν στα 107 δισ. Ευρώ. 

“Όταν η Ευρώπη προχωρούσε μπροστά με σημαντικά αποτελέσματα η Ελλάδα αποτελούσε αρνητική εξαίρεση, μεταγενέστερα όμως το απόθεμα συρρικνώθηκε και συγκεκριμένα τον Ιούνιο 2019 στα 70 δισ. Ευρώ. 

Όσον αφορά το επίπεδο αποθέματος, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι από τον Ιούνιο του 2019 επιτεύχθηκε σημαντική συρρίκνωση.

“Σήμερα το επίπεδο ήταν μειωμένο κατά 30% μέσα στο έτος (47 δισ. Ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020), είναι επιτυχία της ελληνικής οκονομίας, αν και το ιδιωτικό χρέος παραμένει υψηλό.

Όσον αφορά τις ενέργειες της κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι ο ΗΡΑΚΛΗΣ εφαρμόζεται ως ολοκληρωμένη λύση και σε αυτόν εντάχτηκαν όλες οι συστημικές τράπεζες.

“Νομοθετήσαμε νέο θεσμικό πλαίσιο οφειλών δίνοντας δυνατότητα ρύθμισης προς την εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Υλοποιούμε το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ με στήριξη στους πολίτες που δοκιμάζονται, ενισχύουμε την κουλτούρα πληρωμών, επιβραβρεύοντας τους συνεπείς δανειολήπτες. Ενισχύουμε την ρευστότητα με επιστρεπτέα προκαταβολή και διοχευτεύονται στην πραματική οικονομία σε 500.000 ΜμΕ επιχειρήσεις και δάνεια 7,3 δισ. σε 31.235 επιχειρήσεις. Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να ενισχύει τις επιχειρήσεις”.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τα μέσα Μαρτίου 2020 έως Ιανουάριο 2021 δόθηκε δυνατότητα αναστολής δανείων 28,4 δισ. Ευρώ. Επίσης 415.000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά αξίας 22 δισ. Ευρώ έχουν ρυθμιστεί διμερώς και επιτυχώς από τον ιούλιο 2019 έως τον ιανουάριο του 21. Δυστυχώς ένα ποσοστό αυτών θα κοκινίσει εκ νέου”.

“Η πολιτική ηγεσία υποστηρίζει ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να συνεχιστούν, καθώς θα δημιουργούσε πρόβλημα η απότομη διακοπή τους, ενώ παράλληλα αναλαμβάνουμε εθνικές πρωτοβουλίες με παράταση του ΗΡΑΚΛΗ” τόνισε. 

“Για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 είμαστε σχεδόν έτοιμοι για την νομοθετική πρωτοβουλία, σκοπός είναι να ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο. Ο κάθε δανειολήπτης πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Για τον ΗΡΑΚΛΗ 2 έχουμε κοινοποιήσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης στα ευρωπαϊκά όργανα για επέκταση του ΗΡΑΚΛΗ και έχει χαιρετιστεί από το τραπεζικό σύστημα. Πρέπει να νομοθετήσουμε μέσα στον επόμενο μήνα για να μειώσουμε ταχύτερα τον όγκο των κόκκινων δανείων μέσα στο 2021, καθώς θα προκύψουν αυξήσεις στα Npls λόγω της πανδημίας”.

Κλείνοντας ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι τα τραπεζικά ιδρύματα να αποτελέσουν μοχλό οικονομικής δραστηριότητας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ